08 Ocak 2025, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.01.2024 14:58 | Son Güncelleme: 21.01.2024 15:02

New York Times uzmanlara sordu: Gerçekten ne kadar su içmek gerekiyor?

Son zamanlarda çok büyük su şişeleriyle paylaşım yapan fenomenlerle birlikte günde kaç litre su içilmesine dair tartışılmalar sosyal medyada yeniden gündeme geldi. Uzmanlarla konuşan New York Times, ne kadar su içilmesi gerektiğinden suyun zararlarına kadar merak edilenleri yazdı
New York Times uzmanlara sordu: Gerçekten ne kadar su içmek gerekiyor?

Melinda Wenner Moyer / The New York Times

Ortalama bir insanın gerçekten ne kadar su içmesi gerekiyor? Ve su için çok fazla diye bir şey var mı?

C: Eğer bütün gün 2 litrelik bir Stanley bardağından yudumlamıyorsanız, yaşamıyor olabilirsiniz. Su içmek bir kez daha gündemde. #watertok hashtag'li TikTok videoları şu anda 1 milyardan fazla görüntülenmiş durumda. İster modaya uygun bir bardaktan ister eski bir bardaktan içiyor olun, günde ne kadar su içmeniz gerektiğine dair herkese uyan tek bir cevap yoktur. Amerika Birleşik Devletleri'nin bilinen en yakın su tüketimi tavsiyesi, 2004 yılında sağlıklı erkeklerin günde en az üç litre (yaklaşık 13 bardak) su içtiklerinde genellikle yeterli hidrasyonda kaldıklarını ve kadınların yiyeceklerle tükettikleri su hariç günde en az 2,2 litre (dokuz bardaktan biraz fazla) su içtiklerinde tipik olarak hidrate olduklarını bildiren Ulusal Tıp Akademisi'nden geliyor. 

Ancak uzmanlar, bu kılavuzların kural olarak alınmaması gerektiğini söyledi. Pennsylvania Üniversitesi Hastanesi'nde hidrasyon ve elektrolit dengesi konusunda uzmanlaşmış bir nefrolog olan Dr. Siddharth P. Shah, "Çoğu insan, bu tavsiyenin altında kalsa bile, iyi olacaktır" dedi.

Ne zaman ve ne kadar su içmeliyim?

Su elbette hayatta kalmamız için çok önemli. Atıkları ortadan kaldırmamıza, kan basıncını korumamıza, vücut ısısını düzenlememize ve daha pek çok şeye yardımcı olur. Bazı insanlar diğerlerine göre daha fazla suya ihtiyaç duyar. Northwestern Medicine'da acil tıp uzmanı ve ABD Futbol Federasyonu'nun baş tıbbi sorumlusu olan Dr. George Chiampas, özellikle fiziksel olarak aktif kişilerin ter yoluyla daha fazla su kaybettiğini ve ek su içerek bunu telafi etmeleri gerektiğini söyledi.

Uzmanlar, sıcak iklimlerde yaşayan, kas kütlesi fazla olan, hamile veya emziren ya da böbrek taşı veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu geçiren kişilerin de daha fazla içmesi gerekebileceğini belirtti. Yaşam boyunca kişinin su ihtiyacı da değişir. Shah, tipik olarak yaşla birlikte insanların kas kaybettiğini ve yağ kazandığını söyledi. Yağ, kastan daha az su içerdiğinden, insanların sağlıklı dokuları korumak için genellikle yaşla birlikte daha az su tüketmeleri gerekir.

Shah, yine de bazı yaşlı yetişkinlerin ihtiyaç duydukları kadar su tüketmediklerini, çünkü yaşlı insanların vücutlarının, özellikle de 60 yaşın üzerindekilerin susuzluğu tespit etmede o kadar iyi olmadığını söyledi. Shah, "40 yaşındayken susamanıza neden olan dehidrasyon seviyesi, 80 yaşındayken sizi o kadar susatmayabilir" diye açıkladı.  

Susuzluk belirtileri

Houston Methodist'te aile ve spor hekimliği yapan Dr. Alysia Robichau, "Susadığınızı hissediyorsanız muhtemelen susuz kalmışsınızdır ve su içmelisiniz" dedi. Robichau, sürekli üşümek veya kuru bir cilde sahip olmak gibi daha ince dehidrasyon belirtileri de olabileceğini söyledi. Akut veya kronik olarak susuz kalan kişilerde baş ağrısı veya göz kuruluğu da görülebileceğini sözlerine ekledi.

Chiampas, insanlar uyurken susuz kaldıkları için "Çoğu insan uyandığında çoktan susuz kalmış oluyor" dedi. Chiampas, güne bir bardak su ile başlamanın genellikle iyi bir fikir olduğunu söyledi. Robichau, suyunuza tatlandırıcı eklemenin ya da karbonatlı su içmenin bir sakıncası olmadığını belirtti. Ancak kahve ve diğer kafeinli içeceklerin kafeinsiz içecekler kadar nemlendirici olmayabileceği konusunda uyardı. Kafeinli bir içecek içmek, özellikle de düzenli olarak içmiyorsanız, böbreklerin suyu emme yeteneğini azaltarak idrar yoluyla daha fazla su kaybetmenize neden olabilir. Alkollü içecekler de dehidrasyona neden olur.

Su zehirlenmesine dikkat

Yiyeceklerden de su alabileceğinizi unutmayın. Shah, karpuz ve kereviz gibi bazı meyve ve sebzelerin çoğunluğunun su olduğunu söyledi. Ulusal Tıp Akademisi, insanların sularının ortalama yüzde 20'sini gıdalardan aldığını tahmin ediyor. Chiampas, çoğu insanın çok fazla su içmesinin olası olmadığını, ancak özellikle hızlı bir şekilde çok fazla su içen dayanıklılık sporcuları arasında bunun mümkün olduğunu söyledi. Bunu yapmak vücudun sodyum ve potasyum dengesini bozabilir ve potansiyel olarak ölümcül su zehirlenmesine yol açabilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri saatte 1,5 litreden fazla su içilmemesini tavsiye etmektedir. Tonlarca su içmenin muhtemelen sağlık açısından hiçbir faydası olmadığını da unutmayın. Shah, "Bugünlerde insanlar tarafından taşınan çok sayıda aşırı büyük su şişesi var. Ancak insanların ezici çoğunluğunun fazla su içmesine gerek yoktur" dedi.

© 2024 The New York Times Company