20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.08.2024 10:05 | Son Güncelleme: 09.08.2024 13:07

New York Times yazdı: 2024 kayıtlardaki en sıcak yıl olma yolunda

Bu yıl temmuz ayı, tarihteki en sıcak ikinci temmuz oldu. Böylelikle geçen yıldan bu yana devam eden aylık sıcaklık rekorları serisi sona erdi. Ancak New York Times 2024'ün de en sıcak yıl olmaya yakın olduğunu yazdı
New York Times yazdı: 2024 kayıtlardaki en sıcak yıl olma yolunda

Austyn Gaffney / The New York Times

Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi'ne göre bu yıl, 2023'te kaydedilen bir önceki en yüksek değerin ardından kayıtlara geçen en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor. Temmuz ayındaki iki gün, 1940 yılına kadar uzanan bir veri setinde kayıtlara geçen en sıcak günler oldu. Bu ay, kayıtlara geçen en sıcak ikinci temmuz ayı oldu ve bir yılı aşkın süredir devam eden küresel aylık sıcaklık rekorları serisi sona erdi. 

Temmuz ayı, Temmuz 2023'te belirlenen bir önceki en yüksek değerden sadece 0,04 santigrat derece daha düşüktü. Bu sıcaklıklar Amerika Birleşik Devletleri'nde milyonlarca insanı etkileyen sıcak hava dalgalarına yol açtı. Büyük ölçüde fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan sera gazı emisyonları gezegeni ısıtmaya devam ediyor. Artan sıcaklıklar, sıcak hava dalgaları, kasırgalar ve aşırı yağışlar da dahil olmak üzere daha aşırı hava olaylarıyla bağlantılı.

Deniz yüzeyi sıcaklıkları da 2023 yılında kırılan rekorun sadece 0,01 santigrat derece altında kalarak kayıtlara geçen en yüksek ikinci temmuz ayı oldu. Geçen ay, 15 aylık en sıcak aylık deniz yüzeyi sıcaklıkları dönemi sona erdi. Ancak rapora göre Karayip Denizi'ndeki rekor seviyeler geçen ay Beryl Kasırgası'nın hızla şiddetlenmesine katkıda bulunmuş olabilir. Fırtına, Atlantik'te bilinen en erken Kategori 5 kasırgası oldu.

Deniz buzundaki azalma etkiledi

Şu anda Kuzey Carolina'yı vuran Debby ise pazartesi günü Florida'da ilk karaya çıkışını yapmadan önce Meksika Körfezi'nde geçtiği ılık sulardan enerji topladı ve çarşamba günü Atlantik açıklarında dolaşırken tekrar karaya çıktı. La Niña koşulları ekvatoral Pasifik üzerinde gelişmeye devam etti ve bu da daha da aktif bir kasırga sezonu yaratabilir.

Rapora göre, ortalamanın üzerindeki yüzey hava sıcaklıkları da deniz buzundaki azalmadan kaynaklandı. Kuzey Kutbu'nda deniz buzu ortalamanın yüzde 7 altında kaldı. Güney yarımkürede, Antarktika deniz buzu ortalamanın yüzde 10'undan fazla altında kaldı ve 2023'ten sonra kayıtlara geçen en düşük ikinci temmuz ayı oldu.

© 2024 The New York Times Company