24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.12.2022 15:41 | Son Güncelleme: 13.12.2022 17:52

New York Times yazdı: Altın Küre adaylarında öne çıkanlar ve dışlananlar

Altın Küre adaylarının açıklanmasıyla geçen sene yaşanan polemiklerden, dışlandığı düşünülen oyuncu ve filmlere kadar bir çok konu konuşulmaya başlandı. New York Times öne çıkanları ve dışlananları yazdı
New York Times yazdı: Altın Küre adaylarında öne çıkanlar ve dışlananlar

Kyle Buchanan / The New York Times

Bir ödül töreninin hassasiyetini tanımlamak gerektiğinde, neyin göz ardı edildiği de çoğu zaman neyin ödüllendirildiği kadar belirleyicidir. Bu durum, film endüstrisinin takibini ve oylanmasını sağlayan Hollywood Yabancı Basın Birliği'nin (HFPA) etik kusurları ve ırksal yapısıyla ilgili haberlerin ortaya çıkmasının ardından 2023'te tekrar yayın hayatına başlayacak olan Altın Küre için de geçerli. HFPA'nın hiç siyahi seçmeni olmadığının ortaya çıkması beğenilen siyahi filmleri ve oyuncuları sık sık dışlamasını akıllara getirdi. Siyahilere yönelik uygunsuz davranış ve  suçlamalar, Globes'un neden bu kadar sık şaşırtıcı bir yöne doğru gittiğini açıklıyor.

HFPA'nın oylama havuzuna daha çeşitli bir gazeteci grubu eklemesinin ardından NBC, 10 Ocak 2023'te yayınlanacak. Komedyen Jerrod Carmichael tarafından sunulacak olan gelecek yılki programı yayınlamayı kabul etti. Birçok stüdyo yöneticisi, yapımcı ve reklamcı, Oscar'a giden yolda önemli bir durak olduğu ve izleyici çekmek için ödüllere bağımlı olan zor durumdaki filmlerin görünürlüğünü artırmaya yardımcı olduğudan törenin geri dönmesi konusunda istekliydi. Ancak, her yıl yapılan küçümsemeler açıklanan Altın Küre adayları listesinin çok ötesine geçti. Adayların birçoğu töreni tamamen atlamayı tercih edebileceğinden dolayı gösteriye direkt odaklanıldı. Üst düzey oyunculardan gelecek soğuk tepkilerin en önemli Altın Küre sorunu olabileceği düşülüyordu. Bu arada, işte bu yılki aday listesinden en çok öne çıkan tahminlerden bazıları.

Hollywood Yabancı Basının'daki çekişmeler

Altın Küre, bu yılki ödül yarışının iki kilit oyuncusu seçmenlerine karşı çıkarken en büyük tartışmalarını geride bırakabilir mi? HFPA'nın The Whale filmindeki performansıyla çok konuşulan en iyi oyuncu adayı Brendan Fraser'ı aday göstermekten başka seçeneği yoktu, üstelik Fraser eski HFPA başkanı Philip Berk'i 2003 yılında kendisine sarkıntılık etmekle suçlamış ve bu yılki törene katılmayacağını açıkça belirtmiş olmasına rağmen bu adaylık gerçekleşti. (Berk suçlamayı reddetti) Fraser en iyi oyuncu Oscar'ının en büyük adayı olarak görülse de, Globe seçmenlerinin ödülü kabul etmesi mümkün olmayan bir adamı ödüllendirip ödüllendirmeyeceği bilinmiyor.

Geçen yıl HFPA'yı saran fırtına sırasında Tom Cruise kariyeri boyunca kazandığı üç Altın Küre'yi iade edeceğini açıkladı ancak HFPA buna izin vermedi ve Top Gun: Maverick'i en iyi drama dalında aday gösterdi. Cruise geçmişi geçmişte bırakıp törene katılacak ve böylece Oscar adaylığı için yarışan aksiyon filminin ödül profilini yükseltecek mi? Eğer hem o hem de Fraser katılmazsa, yıldız oyuncuların gücüyle ayakta kalan bir dizinin geri dönüş şansını engelleyebilir.

Kadın yönetmenler dışlandı

Dört yıl önce Natalie Portman, Lady Bird'ün yönetmeni Greta Gerwig'in yer almadığı bir gruba en iyi yönetmen dalında Altın Küre'yi takdim ederken, Portman dikkat çekici bir şekilde, "Tüm adaylar erkek" ifadelerini kullanmıştı. Son iki en iyi yönetmen yarışması daha eşit bir şekilde gerçekleşmiş ve Chloé Zhao (Nomadland) ve Jane Campion (The Power of the Dog) tarafından kazanılmıştı ancak bu yıl Globes eski işleyiş tarzına geri döndü. Aday gösterilen yönetmenlerin altısı da erkek ve en iyi drama, en iyi müzikal ya da komedi dallarında aday gösterilen 10 filmin hiçbiri kadınlar tarafından yönetilmedi.

Peki dışlananlar kimler oldu? The Woman King'in yönetmeni Gina Prince-Bythewood, filmin başrol oyuncusu Viola Davis'in oyunculuk adaylığı elde etmesine rağmen listeye giremedi. Chinonye Chukwu ve filmi Till, Gotham Ödülleri'nde başrol oyuncusu ödülünü kazanan Danielle Deadwyler'a adaylık bile verilmedi. Sarah Polley'nin yönettiği drama Women Talking senaryosu ve müziğiyle adaylık kazanırken, Polley en iyi yönetmen kadrosuna giremedi ve filmin Claire Foy, Jessie Buckley ve Rooney Mara gibi ödüllerin favorilerini içeren güçlü kadrodan kimse listeye alınmadı.

Triangle of Sadness'ın mutlu olacağı çok konu var

Ruben Ostlund'un yönettiği sınıf taşlaması Triangle of Sadness, Parasite'ten bu yana Oscar'da büyük bir sıçrama yapan ilk Altın Palmiye sahibi olabilir mi? Filmin iki yüksek profilli Globe adaylığı alması kesinlikle buna yardımcı olur. Triangle of Sadness, en iyi komedi ya da müzikal dalında aldığı adaylığın yanı sıra, bir yolcu gemisinde temizlikçilik yapan bir kadını canlandıran Dolly de Leon'un yardımcı oyuncu adaylığını kaptı. Bu, pazar günü Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği'nden de yardımcı oyuncu ödülü alan Filipinli aktris için büyük bir destek oldu.

Will Smith'in ödül törenindeki başarısızlıkları

En iyi oyuncu yarışının zayıf olduğu bu yılda, Oscar'lar zor bir kararla karşı karşıya. Bu zorluklar da seçmenler. Peki seçmenler Smith'in son törende sunucu Chris Rock'a tokat atmasına ve önümüzdeki on yıl boyunca Oscar'a katılmasının yasak olmasına rağmen, kaçak köle draması Emancipation için Will Smith'i aday göstermeli mi? Globes'un böyle bir avantajı yok ancak 10 adayı drama ve müzikal-komedi kategorilerine yayan geniş bir en iyi oyuncu kadrosuyla bile, Smith'i dahil edecek yer bulamadılar ve gerçekten de Emancipation her yönden küçümsendi.

Banshees ve Babylon güçlü bir şekilde geliyor

Pazartesi günü Altın Küre'de hiçbir film Martin McDonagh'ın sekiz adaylıkla başı çeken The Banshees of Inisherin'i kadar başarılı olamadı. Aslında, kan davalı en iyi arkadaşlar hakkındaki bu kara komedi, makul olarak değerlendirilebilecek her bir adaylığı aldı. En iyi komedi, yönetmen, senaryo ve film müziği adaylıklarına ek olarak Küre, başrol oyuncusu Colin Farrell'dan yardımcı oyuncular Brendan Gleeson, Barry Keoghan ve Kerry Condon'a kadar ana oyuncu kadrosunun dört üyesini de aday gösterdi. Babylon da bir destek aldı. Damien Chazelle'in Hollywood eğlencesi, geçen ayki bazı gürültülü ve kutuplaştırıcı gösterimlerin ardından, oyuncular Margot Robbie, Diego Calva ve Brad Pitt'e verilen önemli ödüller de dahil olmak üzere beş adaylık elde etti.

Fabelmans erkekleri dışlandı

Bir filmden iki oyuncunun aynı yarışta yer alması bir ikilem yaratır. Filmin hayranları arasında oyları bölerek birinin ya da her ikisinin de talihsiz bir şekilde küçümsenmesine neden olmaları mümkün mü? Bu yıl sadece The Banshees of Inisherin iki yardımcı oyuncusunu da yarışmaya sokmayı başarırken, Globes'un yardımcı kadın oyuncu kategorisinde Jamie Lee Curtis, Everything Everywhere All at Once'daki rol arkadaşı Stephanie Hsu'yu geride bıraktı. Böylece Women Talking adayları Foy ve Buckley yarış dışı kaldı.

Ke Huy Quan gelirse kimsenin şansı yok

Belki de Globes'un favori filmlerinden biri olan The Fabelmans'ta da böyle oldu. Steven Spielberg'in otobiyografik aile draması, yönetmen, başrol oyuncusu, senaryo ve müzik dallarında önemli adaylıklar kazandı ancak filmin  yardımcı oyuncu adayları Paul Dano ve Judd Hirsch oyları çok ince bir şekilde böldü. Önemli değil. Küre'nin şu ana kadar tüm ödülleri silip süpüren Everything Everywhere All at Once yıldızı Ke Huy Quan'a gideceği neredeyse kesin. Eğer Globes'a katılmaya karar verirse, konuşmasının gecenin en viral klibi olmasını bekleyin.

© 2022 The New York Times Company