08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.10.2023 10:33 | Son Güncelleme: 22.10.2023 12:44

New York Times yazdı: Bazı İsrailli gazeteciler muhalif görüşlerini söylemekten korkuyor

İsrail'in sivilleri vurması ve Gazze'ye kara harekatına hazırlanması ülkede de tartışmalara neden oldu. Bazı İsrailli gazeteciler operasyonu karşı olduklarını dile getirdikleri için sözlü ve fiziksel saldırılara uğruyor
Arşiv
Arşiv

Emma Goldberg / The New York Times

Geçen hafta sonu en az bir düzine kişi, Gazze Şeridi'ndeki sivil ölümlere ilişkin endişelerini dile getiren İsrailli sol görüşlü bir yorumcunun evini kuşatarak "Hain" diye bağırdı. Aynı hafta, önde gelen bir sağcı aktivist, İsrailli askerleri çeken bir televizyon ekibine bağırdığı ve onları tehdit ettiği bir video yayınladı. Diğer gazeteciler de tehditler aldıklarını ve sosyal medyada taciz edildiklerini söylüyor.

İsrail'de pek çok gazeteci bir yandan savaşı takip ederken bir yandan da 7 Ekim'de Hamas tarafından düzenlenen saldırıların şokunu ve üzüntüsünü yaşıyor. Bazıları saldırılarda yakınlarını kaybetti. Ancak bazı İsrailli gazeteciler ve basın destekçileri, Hamas saldırıları karşısında ülkenin eylemlerini sorgulamalarından rahatsız olan İsrailli dostlarından gördükleri iğneleyici sözler nedeniyle savaşı takip etmenin daha da zorlaştığını anlatıyor.

"Öncekilere göre daha sıkıntılı hale geldi"

İsrailli bir örgüt olan bin 500 üyeli Gazeteciler Birliği'nin kıdemli çalışanı Anat Saragusti, muhalif görüşlerin ifade edilmesinin önceki çatışmalara kıyasla daha da sıkıntılı hale geldiğini söyledi. Saragusti, "Bunun caydırıcı bir etkisi var" dedi.

Gazeteciler ve medya uzmanları bu değişimi çeşitli faktörlere bağlıyor: Hamas'ın saldırıları özellikle İsrailliler için travma yarattı. Medya ortamı son yıllarda daha da kutuplaştı. Özellikle WhatsApp ve Facebook ile X gibi sosyal medya platformlarında yanlış bilgilerin yayılması mevcut bakış açılarını daha da yoğunlaştırdı. Washington'daki Brookings Enstitüsü Orta Doğu Politikaları Merkezi Direktörü Natan Sachs, "İsrail operasyonuna karşı çıkan daha az insan var. Bunu yapanlara karşı çok daha fazla kin var" diye konuştu. 

Sachs, kutuplaşmış medya ortamının İsrail'e özgü olmadığını ancak Başbakan Binyamin Netanyahu'nun basını odak noktası haline getirmesi nedeniyle son yıllarda ülkede arttığını belirtti. Netanyahu'nun adının karıştığı üç ceza davasından ikisinde, medyada olumlu yer bulabilmek için görevini kötüye kullandığı suçlamaları yer alıyor ve Netanyahu bu suçlamaları reddediyor. 

Shwartz Altshuler, İsrail'deki gazetecilerin hükümetin politikalarını ve İsrail ordusunu eleştiren haberler yaparken kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlamanın yollarını araştıranlar arasında yer alıyor. Altshuler, İsrail'de gazetecilere ve protestoculara yönelik saldırıları takip eden bir organizasyonun kurulmasına yardımcı oldu. Mart ayından bu yana binden fazla saldırının rapor edildiğini söyledi.

© 2023 The New York Times Company