18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.12.2023 13:00 | Son Güncelleme: 04.12.2023 13:29

New York Times yazdı: Beyaz Saray, İsrail ve Hamas'a baskı yapıyor

Altı günlük ateşkesin ardından İsrail ve Hamas, çatışmayı sürdürüyor. Beyaz Saray sözcüsü John Kirby ise Biden yönetiminin iki tarafa da müzakerelere devam edilmesi için baskı yaptığını açıkladı
New York Times yazdı: Beyaz Saray, İsrail ve Hamas'a baskı yapıyor

Peter Baker ve Karoun Demirjian / The New York Times

Bir Beyaz Saray sözcüsü, ABD hükümetinin İsrail ve Hamas'ı müzakerelere yeniden başlamaya ikna etmek için yoğun bir çaba sarf ettiğini, böylece çatışmalara bir kez daha ara verebileceklerini ve rehineler karşılığında daha fazla mahkum takas edebileceklerini söyledi. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, NBC'nin Meet the Press programında yaptığı açıklamada, "Tarafları tekrar masaya oturtup bir şeyler yapıp yapamayacağımızı görmek için çok sıkı çalışıyoruz. Bunun bugün gerçekleşmesini isteriz. Ama dürüst olmak gerekirse, bilmiyorum" diye konuştu. 

"Görüşmelerin kesilmesinden Hamas sorumlu"

Kirby, Pazar günü katıldığı çeşitli programlarda görüşmelerin kesilmesinden Hamas'ın sorumlu olduğunu vurgulayarak, Hamas'ın Gazze Şeridi'nde tuttuğu esirleri teslim etmeye başlamak için yaptığı ilk anlaşmanın şartlarını yerine getirmediğini söyledi. Kirby, Hamas'ın çatışmalara ilk ara verildiğinde serbest bırakılan 105 rehineye ek olarak serbest bırakılabilecek kadın ve çocukların bir listesini sunmadığını anlattı. Hâlâ alıkonulanlar arasında sekiz ya da dokuz Amerikalı bulunduğu biliniyor.

Hamas'ın Lübnan'daki temsilcisi Usame Hamdan pazar günü yaptığı açıklamada İsrail saldırıları durana kadar rehinelerle ilgili müzakerelerin yeniden başlamayacağını söyledi. O zamandan bu yana Hamas'a yönelik saldırılarını sürdüren İsrail'e sivil kayıplardan kaçınması çağrısında bulunan Kirby, İsrail güçlerinin bu yönde çaba gösterdiğini belirtti. İsrailli yetkililerin saldırılarını nasıl daha hassas hale getirebilecekleri konusunda ABD'nin tavsiyelerine açık olduklarını söyledi.

Biden yönetimi İsrail'i dizginlemeye çalışıyor

Kirby ABC'nin This Week programında yaptığı açıklamada, "Sivil kayıpları en aza indirmek için verdiğimiz mesajları anlayışla karşıladıklarına inanıyoruz" dedi. İsrail'in sivilleri güvenli bölgeler olduğunu söylediği yerlere yönlendiren bir harita yayınladığını belirtti. Kirby, "Bunu yapabilecek çok fazla modern ordu yok. Yani çaba sarf ediyorlar" ifadelerini kullandı. 

Başkan Joe Biden ve yönetimi, Hamas'ın İsrail'de tahminen bin 200 kişiyi öldürdüğü ve yaklaşık 240 kişiyi rehin aldığı 7 Ekim saldırısından yaklaşık iki ay sonra dikkatli bir çizgi izlemeye çalıştı. Yönetim bir yandan İsrail'in kendini savunma hakkını desteklerken, diğer yandan da İsrail'in tepkisinde çok ileri gidebileceğine inandığı noktalarda onu dizginlemeye çalıştı.

© 2023 The New York Times Company