08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2024 11:03 | Son Güncelleme: 22.07.2024 16:02

New York Times yazdı: Biden'ın çekilme sürecinin içyüzü

New York Times'a konuşan kaynaklar ABD Başkanı Joe Biden'ın adaylıktan çekilme kararını nasıl aldığını anlattı. Başkan'a yakın kişilere göre ayrılma kararını duyurulmadan 1 dakika öncesine kadar birçok personeli bilmiyordu
Fotoğraf: Al Drago/The New York Times
Fotoğraf: Al Drago/The New York Times

Katie Rogers / The New Yok Times

Cumartesi günü öğleden sonra geç saatlerde Başkan Joe Biden, Delaware'deki tatil evinden en yakın danışmanlarından biri olan Steve Ricchetti ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Biden, “Sana ve Mike'a evde ihtiyacım var” dedi. Başkan, baş stratejisti Mike Donilon'a atıfta bulunuyordu. Kısa süre sonra her iki adam da eve geldi. O öğleden sonra ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar üçü, Biden'ın başkanlığının en önemli ve tarihi mektuplarından biri üzerinde çalıştılar: Üst düzey Demokratlar, bağışçılar, yakın müttefikler ve arkadaşlarının çekilmesi için kendisine acımasızca baskı yapmasının ardından yeniden seçilme kampanyasından çekilme kararı. 

Kararını ancak pazar sabahı kesinleştirdi ve ardından üç kişiyi ayrı ayrı arayarak haberdar etti: Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Jeffrey Zients ve kampanya başkanı Jen O'Malley Dillon. Pazar günü sosyal medya platformu X üzerinden dünyaya duyurusunu yapmadan bir dakika öncesine kadar personelinin çoğuna haber vermedi.

Dikkatleri Trump'a çekmeye çalıştı

Biden'ın düşüncelerine aşina olan üst düzey bir yetkili, Biden'ın kararını kısmen, geçen ayki durgun ve zaman zaman tutarsız tartışma performansından dikkatleri Cumhuriyetçi rakibi eski Başkan Donald Trump'a çevirmek için haftalarca uğraştığı için verdiğini söyledi. Ancak yetkili, sonunda Başkan'ın “oraya noktaya ulaşamadığını” söyledi.

Başkan belki de kariyerinin en zor siyasi kararını belki de en küçük çevrelerle verdi. Hafta sonu Rehoboth'ta yanında Ricchetti ve iki yardımcısı daha vardı: Özel kalem müdür yardımcısı Annie Tomasini ve First Lady Jill Biden'ın özel kalem müdürü Anthony Bernal. Donilon çağrı geldiğinde Rehoboth Beach'te değildi ve acilen sahildeki eve gitmesi gerekti. Hala hasta ve halsiz olan Biden, kararını kamera önünde açıklamak yerine mektupla duyurmayı tercih etti ve Başkan'ın kamuya açık sözlerinin çoğunun yazarı olan Donilon ile taslak üzerinde çalışırken, Ricchetti de personelin ne zaman bilgilendirileceği, bunun nasıl yapılacağı ve başka kimlerin bilgilendirilmesi gerektiği gibi sonraki adımlara odaklandı.

Pazar günü saat 13:45'te, Biden'ın çekilme mektubunu yayınlamasından bir dakika önce Başkan, aralarında Batı Kanadı'nda iletişim stratejisini yöneten Anita Dunn'ın da bulunduğu en kıdemli Beyaz Saray ve kampanya danışmanlarıyla bir video görüşmesi yaptı. Onlara mektubu okudu ve hizmetlerinden dolayı personeline teşekkür etti.

Başkan onlara “İşi bana getirin ve halledelim” dedi. Mektup saat 13:46'da paylaşıldı. Zients daha sonra bunun doğru olduğunu teyit etmek ve sıkı çalışmaları için teşekkür etmek üzere diğer Beyaz Saray yetkilileriyle bir telefon görüşmesi yaptı, ardından da mektup internete düşene kadar haberdar olmayan Kabine üyeleriyle benzer bir telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Bazı Biden danışmanları gözyaşları içindeydi, birçoğu şoktaydı ama birçoğu da rahatlamıştı.

Biden günün geri kalan kısmını kongre liderleri ve diğer müttefikleriyle telefon görüşmeleri yaparak geçirdi. Yetkiliye göre adaylığının sona erdiğini internet üzerinden duyurması, son haftalarda kampanyasına musallat olan entrika ve sızıntılardan kaçınarak bunu “kendi yöntemiyle” yapabilmesini sağladı.

© 2024 The New York Times Company