08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2024 09:26 | Son Güncelleme: 22.07.2024 16:03

NYT baş yazısı: Demokratlar bu fırsatı değerlendirmeli

ABD Başkanı Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesi üzerine New York Times yayın kurulunun kaleme aldığı yazıda Biden'ın cesurca bir seçim yaptığı ve Demokratların, ikinci bir Trump dönemini engellemek için bunu çok iyi kullanması gerektiği belirtildi. İşte o yazı
Fotoğraf: Damon Winter/The New York Times)
Fotoğraf: Damon Winter/The New York Times)

The Editorial Board / New York Times

Başkan Joe Biden'ın 2024 başkanlık seçimlerinden çekilme kararı, hayatı kamu hizmetine adanmış bir adam için uygun bir son. Biden, başkan olarak ulusa iyi hizmet etti. Ocak ayında görev süresi sona erdiğinde istifa etmeyi kabul ederek, partisinin ulusu Donald Trump'ın başkanlığa dönmesi tehlikesinden koruma şansını büyük ölçüde arttırıyor. Amerikalıların çoğunluğu, Biden'ın yaşı ve zindeliğiyle ilgili uzun süredir devam eden ve son aylarda daha da artan korkuları gerekçe göstererek, bir dönem daha ülkeyi yönetebileceğine inanmadıklarını sürekli olarak dile getirdi. Yarışta kalsaydı, Trump'ın başkanlığı yeniden kazanma ve potansiyel olarak Kongre'nin her iki kanadını da kontrol etme olasılığını büyük ölçüde artıracaktı. Biden'ın kendisi de bu hayaletin ulusa ve demokratik geleneklerine yönelik derin bir tehdit oluşturduğu konusunda sürekli uyarılarda bulundu.

Trump'ın asla yapamayacağı bir şeyi yaptı

Biden şimdi Trump'ın asla yapamayacağı bir şeyi yaptı: Ulusal çıkarları kendi gururunun ve hırsının üstünde tuttu. Biden'ın ayrılması Demokratlara, kamuoyunun dikkatini başkanın uygunluğuyla ilgili sorulardan Trump'ın uygunsuzluğuna ve onu başkanlığın önemli yetkileriyle yeniden silahlandırmanın tehlikelerine tekrar dikkat çekmek için bir fırsat veriyor.

Trump daha acımasız olacaktır

Trump, yasaları ve Anayasa'yı hiçe sayan bir suçlu, kişisel çıkarlarından daha yüksek bir amaca bağlı olmayan bir yalancı ve Amerikan halkının refahına kayıtsız, pervasız bir yetkili. Görev süresi boyunca Amerika'nın halkına ve dünya çapındaki itibarına kalıcı zararlar verdi. İkinci bir dönemde daha az kısıtlama ve daha istekli destekçilerle çalışacak ve kendisi ve cesaretlendirilmiş danışmanları gücü acımasızca kullanma niyetinde olduklarını açıkça ortaya koydular.

Ancak Trump'ın bu ülkeye vereceği tüm zararları anlatmak yeterli değil: Demokrat Parti'nin Amerikan halkına daha iyi bir gelecek için bir yol haritası sunması gerekiyor. Yeni başkan ve başkan yardımcısı adayları, seçmenlere iki parti arasında uzun süredir var olan farklılıkları hatırlatmak için yeni bir şans sunacak.

Bu seçim, ABD'nin Biden yönetiminde olduğu gibi Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına karşı durup durmayacağını belirleyecek. Federal hükümetin kadınların üreme haklarını korumak için mücadeleye devam edip etmeyeceğini ve Biden yönetiminin ekonomiyi yenilenebilir enerjiye kaydırarak iklim değişikliğini ele almak için yeni başlayan ve acilen gerekli olan çalışmalarını sürdürüp sürdürmeyeceğini belirleyecek. Biden döneminde ekonomik eşitsizlik azalmaya başladı ve bu seçim, işçilerin ülkenin refahından daha fazla pay almaya devam edip edemeyeceklerini belirlemeye yardımcı olacak.

Biden kendi dönemi konusunda haklıydı

Pazar günü kararını açıkladığı ulusa sesleniş mektubunda Biden, kendi döneminin başlamasından bu yana ulusun özellikle dış politika, iklim, altyapı ve Amerikalı işçilerin refahı gibi alanlarda büyük ilerleme kaydettiğini söylerken haklıydı. Kampanyası da yeni Demokrat adayın benimsemesi ve üzerine inşa etmesi gereken planları açıkladı. Başkan kişisel olarak popüler olmasa da, bu hedefleri ilerletmeye yönelik önerileri geniş bir kamuoyu desteğine sahip.

Diğer alanlarda, Biden'ın ayrılması seçmenlerin endişelerini daha iyi politikalarla ele almak için yeni bir şans sunuyor. Bir sonraki Demokrat aday, kontrolsüz göçün neden olduğu sorunları kabul etmeli ve bunlara yönelik çözümler sunmalı. Amerika'nın göçmenlere ihtiyacı var. Ülkenin aynı zamanda onların ülkeye akışını kontrol etmek için daha iyi politikalara ihtiyacı var.

Seçmenler hayat pahalılığı konusunda öfkeli. Demokratların özellikle çoğu hanenin bütçesindeki en büyük kalem olan yüksek konut maliyetini ele almak için daha iyi fikirler sunması gerekiyor. Ve Biden'ın halefinin Amerikan halkıyla iletişim kurması gerekiyor. Biden son yıllarda halkla ve haber medyasıyla diğer tüm başkanlara kıyasla daha az senaryosuz etkileşim kurdu ve bu da seçmenlerde halktan saklandığı hissini uyandırdı. Yeni başkan adayı tam tersi bir eğilim göstermeli, hem gelecek planları konusunda açık olmaya istekli olduğunu hem de seçmenlerin buna karşılık ne söyleyeceklerine gerçekten ilgi duyduğunu göstermeli.

Harris makul bir yol olacaktır

Biden, Pazar günü öğleden sonra sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i aday listesinin başında yer alması için desteklediğini söyledi. Başarılı bir lider, güçlü ve etkili bir kampanya yürütücüsü olan Harris'in Biden'dan çok daha ikna edici bir aday olması muhtemel. Trump'a yalanları ve yıkıcı politikaları için hesap sorabilir. Harris'in seçilmesi Demokratlar için makul bir yol olacaktır; kendisi Biden'ın yol arkadaşı oldu ve ön seçimlerde başkan adayı olarak kendisine oy verilmemiş olsa da başkanın seçmenleri onun kasım ayında aday olmasını bekliyor.

Bununla birlikte, parti delegeleri bu tür bir kararda söz sahibi olmalı. Trump'ın karşısına çıkıp kazanabilecek başka nitelikli Demokratlar da var ve gerçek bir yarışma olmadan bir adayın seçilmesi, partinin Demokratların ve bağımsızların büyük çoğunluğunun derin kaygılar taşımasına neden oldu. Geç olsa da partinin 19 Ağustos'ta başlayacak aday belirleme kongresinden önce önde gelen adayları kamuoyu incelemesine tabi tutmak, aday seçimini bilgilendirmek ve kamuoyu desteği oluşturmak için hala zaman var.

Parti ister Harris'i ister başka bir Demokratı seçsin, aday seçmenleri Biden'ın Kongre ile çalışma yaklaşımını sürdüreceğine ikna etmeli. Kutuplaşmanın yoğun olduğu bir dönemde Biden, somut ilerleme kaydetmek için gerekli uzlaşmalar lehine ilkeli duruşların tatmin ediciliğinden kaçındı. Cumhuriyetçilerle saygılı ve onurlu bir şekilde ilişki kurdu. Elde edilen zaferler arasında altyapının iyileştirilmesi ve eşitsizliğin azaltılmasına yönelik büyük yatırımların yanı sıra silah şiddetini ele alan, hava trafik kontrol sistemini modernize eden, eşcinsel evlilikleri koruyan ve yarı iletken üretimine yatırım yapan yasalar da yer aldı. Ülkenin göçmenlik yasalarını yeniden yazmak, Trump'ın 2017 vergi indirimlerinin yerine adil bir düzenleme yapmak ve çalışan ebeveynlere yardımcı olacak yasalar çıkarmak için de benzer uzlaşmalara ihtiyaç var.

Amerika'nın değerlerinin yanında durdu

Hepsinden önemlisi, Biden başkan olarak Amerika'yı uzun zamandır tanımlayan değerlerin yanında durdu: Özgürlüğe bağlılık, hukukun üstünlüğüne saygı ve çoğulculuğun ulusun gücünün temel bir kaynağı olduğu inancı. Amerikan tarihindeki en geniş çeşitliliğe sahip olan yönetimi, bu değerleri somutlaştırmaktadır. Tüm Amerikalıların yaşamlarını iyileştirmek ve Amerikalılara daha iyi yaşamlar kurma fırsatı vermek için çalıştı.

Biden 2019'da kampanyasına başladığında destekçilerine Trump'ın yenileceğini ve tarihin Trump'ın görevde geçirdiği dört yılı “sapkın bir zaman dilimi" olarak göreceğini söyledi. Biden üzerine düşeni yaptı ama demokratik plan tamamlanmadı. Bu iş artık yeni nesil siyasi liderlere ve Amerikan halkına düşüyor.

© 2024 The New York Times Company