12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.02.2024 12:08 | Son Güncelleme: 21.02.2024 12:14

New York Times yazdı: Biden'ın küresel ekonomi politikasını şekillendiren sessiz diplomat

ABD'de bu ay sonunda yönetimden ayrılacak olan Hazina Bakanlığı yardımcısı Mike Pyle, temiz enerji, Çin ve Rusya yaptırımları konusunda Avrupa ve diğer müttefiklerle anlaşma sağlanmasına yardımcı oldu. New York Times, Biden'ın ekonomi politikalarının arkasındaki ismi yazdı
Başkan Joe Biden 20 Ekim 2023'te Beyaz Saray'da Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı görüşmeye aralarında Mike Pyle'ın da (Biden'ın sağında, dördüncü sırada) bulunduğu yardımcılarıyla birlikte katıldı (Fotoğraf: Tom Brenner/ NYT)
Başkan Joe Biden 20 Ekim 2023'te Beyaz Saray'da Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı görüşmeye aralarında Mike Pyle'ın da (Biden'ın sağında, dördüncü sırada) bulunduğu yardımcılarıyla birlikte katıldı (Fotoğraf: Tom Brenner/ NYT)

Jim Tankersley / The New York Times

2022 sonbaharında, Biden yönetiminden iki üst düzey yetkili New York'ta önemli bir Avrupalı diplomatla bir araya geldi. Dışarıda akşam yemeği yerken, Ukrayna'yı işgaline misilleme olarak Rusya'nın petrol gelirlerini en iyi nasıl kısabilecekleri konusunda strateji geliştirdiler.

Sohbet havasında geçen yemeğin sonuna doğru Avrupalı yetkili Bjoern Seibert, ev sahipleri Ulusal Güvenlik Konseyi'nden Mike Pyle ve Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo'ya bir bomba patlattı. Seibert, Avrupa'nın Başkan Joe Biden'ın yeni iklim yasasıyla ilgili büyük sorunları olduğunu söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı'nın kabine şefi Seibert, Avrupa Birliği üye ülkelerinin üst düzey yetkililerinin, Biden'ın Amerikan malı temiz enerji teknolojisine sübvansiyonlar vererek ülkeleri ile ABD arasında rekabetçi bir uçurum açmaya çalıştığından korktuklarını dile getirdi. Başkan'ın, Amerika'nın en yakın müttefiklerinden bazılarının zararına olacak şekilde ABD imalatının geleceğini garanti altına almaya çalıştığından endişe ediyorlardı.

Hemen müzakerelere başladılar

Bu alışveriş, aylarca süren perde arkası görüşmeleri, Hazine Bakanlığı'nın önemli bir yasal düzenleme tavizini ve Biden ile diğer dünya liderleri arasında bu endişeleri yatıştırmaya yönelik üst düzey müzakereleri başlattı. Bu yemeğe katılan yetkililer, zengin ülkeler arasında uyumlu bir sanayi stratejisi oluşturmak için çalıştılar. Bu strateji, sera gazı emisyonlarını azaltan teknolojiyi artırmayı, küresel ısınmayı sınırlamayı ve Çin'in küresel pazarlardaki üretim gücüne karşı koymayı amaçlıyor.

Bu çaba, Avrupa'nın Amerika'nın giderek artan korumacı ekonomi politikaları olarak gördüğü Atlantik ötesi çatlağı kısmen onarmış görünüyor. Yönetimin bu çabasına öncülük eden kişi, Beyaz Saray'da geçirdiği üç yılı aşkın sürenin ardından bu ay sonunda görevinden ayrılacak olan, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin pek de dikkat çekmeyen yardımcılarından Pyle oldu. Pyle, Biden'ın küresel ekonomik işbirliği ve çatışma vizyonunu uygulamaya koyma, çoğu zaman da şüpheci olan müttefiklere satma konusunda büyük bir rol oynadı.

Yoğun geçen 9 ay

Pyle'ın uluslararası ekonomik işlerden sorumlu ulusal güvenlik danışman yardımcısı olarak görev yaptığı dönem, Rusya'nın küresel petrol satışlarından elde ettiği gelirleri sınırlamaya yönelik denenmemiş bir çabanın bazı operasyonel ayrıntılarını bir araya getirmeyi de içeriyordu. Yönetimin Çin'i alt etmek için küresel bir ittifak kurma girişimlerini de kapsıyordu. Çılgınca geçen dokuz ay boyunca Pyle, enflasyonu düşürme yasası nedeniyle ABD müttefikleri arasındaki öfkeyi bastırma çabasına liderlik etti.

"Hemen harekete geçti"

Biden'ın Ulusal Ekonomi Konseyi'nin başında bulunan Lael Brainard bir röportajında, "Başlangıçta bu mevzuatı ve Başkan'ın gündemini gerçekten anlamayan dünyanın dört bir yanındaki ortaklardan gelen bir endişe dalgası vardı. Pyle hemen harekete geçti, uçaklara atladı ve yoğun bir diplomasi mekiği yaptı" dedi. Ekonomik işlerden sorumlu ulusal güvenlik danışman yardımcısı, uluslararası zirvelerde deklarasyon müzakerelerini yönetiyor ve müttefiklerle olan anlaşmazlıkları gidermek için genellikle aylar öncesinden çalışıyor.

Bu nedenle Pyle, Seibert'in enflasyon azaltma yasası ile ilgili uyarısının muhatabı oldu. Avrupalı liderler, temiz enerji kullanımını hızlandırmak amacıyla vergi kredileri ve diğer sübvansiyonlar yoluyla ABD'nin iklim değişikliğiyle mücadeleye yaptığı en büyük yatırım olan bu yasayı başlangıçta memnuniyetle karşılamıştı. Ancak Avrupalı yetkililer, elektrikli araçlar gibi bazı sübvansiyonların Amerika'da ya da Kanada ve Meksika gibi yakın ticaret ortaklarında üretilen ve tedarik edilen ürünlere ayrılması nedeniyle bu sübvansiyonların bazılarını ayrımcı olarak görmeye başladı.

Pyle endişeleri kabul etti ama hemen geri adım attı. Seibert'e Biden'ın düşük emisyonlu teknoloji üretimini sübvanse etmek için koordineli bir çabaya öncülük etmeyi umduğunu söyledi. Yönetimin, Avrupa Birliği, Japonya ve Güney Kore gibi müttefik ülkelerdeki şirketlerin ABD iklim yasasından yararlanabilmelerini sağlamak için hemen çalışmaya nasıl başlayabilecekleri konusunda önerilerde bulundu.

Takip eden aylarda yapılan toplantılarda Pyle ve meslektaşları, Avrupa'nın iklim yasası endişelerini hafifleteceğini umdukları adımları ortaya koydular. Avrupalı ve Asyalı otomobil üreticileri de dahil olmak üzere, kiralanan elektrikli araçların yasa kapsamında tam bir tüketici vergi kredisine hak kazanmasına izin verecek bir Hazine Bakanlığı düzenlemesini tartışmaya başladılar. Ayrıca Avrupa Birliği, İngiltere ve Japonya'nın, şirketlerinin enflasyonu düşürme yasasından kaynaklanan diğer vergi indirimlerinden faydalanmalarını sağlamak üzere ABD ile imzalayabilecekleri yeni bir tür sınırlı ticaret anlaşmasının ana hatlarını çizdiler. Pyle bu sınırlı ticaret düzenlemeleri için şablon oluşturulmasına yardımcı olacak. Seibert, "İşini çok iyi biliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde siyasi olarak nelerin mümkün olduğunu biliyor" dedi.

Toplantı, Biden ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in enerji ve iklim işbirliği konusunda ortak bir deklarasyon yayınlamasının ve G7 ülkeleri liderlerinin "işbirliği yoluyla geleceğin temiz enerji ekonomilerine geçişi sağlamak" için adımlar attıklarını açıklamalarının yolunu açtı. Pyle bu ilerlemenin kendisini memnun ettiğini ancak yasa üzerindeki gerginliklere dair hala "devam eden bir çalışma" olduğunu söyledi. Pyle, "Biden günümüzün zorlukları için yeni bir model geliştiriyor ve eski kuralları yeni çözüm türleriyle test ediyor. Bu zor bir şey" dedi.

© 2024 The New York Times Company