06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.10.2024 10:41 | Son Güncelleme: 06.10.2024 13:32

New York Times yazdı: Elon Musk mitingde Trump'a desteğini gösterdi

Sosyal medya platformundan sık sık Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump'a desteğini dile getiren dünyanın en zengin insanı Elon Musk, bu kez eski başkanın mitingine katıldı. New York Times, Musk'ın seçim kampanyasına gösterdiği desteği yazdı
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

Ryan Mac / The New York Times

Tesla ve SpaceX'in milyarder yöneticisi Elon Musk, cumartesi gecesi Donald Trump'ın mitinginde tezahüratlar eşliğinde sahneye çıktı.  Musk, 13 Temmuz'da Butler, Pennsylvania'da silahlı bir saldırganın eski başkanı öldürmeye çalışmasından sonraki dakikalarda, sahibi olduğu sosyal medya platformu X'te yaptığı bir paylaşımda Trump'ı açıkça destekledi. Trump cumartesi günü saldırıya uğradığı yerde bir miting düzenlemek üzere geri döndüğünde Musk'ı da yanında getirdi. Sahnede bir aşağı bir yukarı zıplamanın yanı sıra kalabalığı Trump'ın saldırıdan sonra söylediği sözleri tekrar ederek, “Savaşın! Savaşın! Savaşın!” diye bağırdı. 

"Demokrasiyi korumak için kazanmalı"

Kalabalık, eski başkan tarafından takdim edilirken alkışları üzerine çeken Musk'ı tanıyor gibiydi. Trump, dünyanın en zengin adamı olan Musk'a bir Amerikan otomobil şirketi kurduğu ve X ile ifade özgürlüğünü kurtardığı için övgüler yağdırdı. Musk, ellerini havaya kaldırarak mikrofona doğru koştuktan sonra “Başkan Trump Anayasayı korumak için kazanmalı. Amerika'da demokrasiyi korumak için kazanmalı" dedi. 

X'te sık sık Trump hakkında paylaşımlarda bulunan Musk'ın cumartesi günü yaptığı konuşma Cumhuriyetçi adayın bir mitinginde yaptığı ilk konuşmaydı. Kısa konuşması, Demokratların insanların oy kullanma hakkını ellerinden almak istedikleri yönündeki temelsiz iddiası gibi daha önce internette söylediği bazı şeyleri hatırlattı. Aslında Cumhuriyetçiler, büyük ölçüde Demokrat olma olasılığı daha yüksek olan seçmenleri diskalifiye ederek seçmen kitlesini küçültmek için çeşitli eyaletlerde davalar açtılar.

"Oy kullanma hakkınızı almak istiyorlar"

Musk mitingde “Diğer taraf ifade özgürlüğünüzü elinizden almak istiyor. Silah taşıma hakkınızı elinizden almak istiyorlar. Oy kullanma hakkınızı elinizden almak istiyorlar" dedi. Forbes'a göre 260 milyar doları aşan bir net servete sahip olan Musk'ın, tipik olarak durgun bir konuşmacı olmasına rağmen enerjisi yüksekti. Kendisini izleyenlerden defalarca oy kullanmak için kayıtlı olduklarından emin olmalarını istedi ve dinleyicileri başkalarına oy kullanmalarını hatırlatmak konusunda “baş belası” olmaya çağırdı.

Musk, Trump kampanyasını kilit eyaletlerde desteklemek için saha oyunu stratejilerine odaklanan bir süper siyasi eylem komitesi olan America PAC'yi kurarak seçimlere yakından destek verdi. Geçmişte birbirlerini eleştirmiş olsalar da Musk ve Trump son aylarda yakın bir ittifak kurdular ve Musk yıldız gücünü ve X üzerindeki geniş platformunu Trump kampanyasına adadı. Ağustos ayında, platformdaki canlı bir sesli görüşmede başkanla röportaj yaptı. Şirketleri milyarlarca dolarlık federal sözleşmeler ve sübvansiyonlar alan Musk, gelecekteki bir Trump yönetiminde bir “hükümet verimlilik komisyonu” yönetebileceğini önerdi. Federal harcamaları ve bürokrasiyi azaltma planı, Trump'ın ekonomik planının bir ayağı haline geldi.

© 2024 The New York Times Company