Ronen Bergman ve Patrick Kingsley / The New York Times
İsrail, Gazze Şeridi'ne kaçırılan rehinelerin serbest bırakılmasını Hamas'a karşı yürüttüğü savaşın kilit hedeflerinden biri olarak nitelendirirken, salı günü esirlerin en az beşte birinin öldüğünün ortaya çıkması ülkedeki pek çok kişiyi şoke etti.
Haberin, hükümetin Gazze'de rehineler konusunda izleyeceği yolla ilgili tartışmaların bölücü bir hal aldığı İsrail'de öfkeyi daha da arttırması bekleniyordu. The New York Times tarafından incelenen gizli bir değerlendirmeye göre İsrailli istihbarat yetkilileri Hamas ve müttefikleri tarafından 7 Ekim'de kaçırılan 136 rehineden en az 30'unun savaşın başlamasından bu yana öldüğü sonucuna vardı.
İsrail ile Hamas arasında 2014 yılında yaşanan bir önceki savaşta öldürülen diğer iki İsraillinin cesetlerinin o zamandan beri bölgede tutulmasıyla birlikte Gazze'de öldürülen toplam rehine sayısının en az 32 olduğu tahmin ediliyor. İsrail hükümeti salı günü geç saatlerde yaptığı açıklamada 31 kişinin öldüğünün teyit edildiğini duyurmuştu; iki rakam arasındaki tutarsızlık dikkat çekti.
20 rehinenin daha öldürüldüğü tahmin ediliyor
Ordunun baş sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, Times'ın daha önce açıklanmayan rehine ölümleriyle ilgili bir haber yayınlamasının ardından salı günü yaptığı açıklamada, "31 aileye, yakalanan sevdiklerinin artık yaşayanlar arasında olmadığını ve öldüklerini bildirdik" dedi. Dört yetkili, İsrailli istihbarat görevlilerinin en az 20 rehinenin daha öldürülmüş olabileceğine işaret eden doğrulanmamış bilgileri de değerlendirdiklerini söyledi.
Hamas ve müttefikleri tarafından 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlenen baskında 240'tan fazla rehine ele geçirilmiş, bu da İsrail'in büyük hava saldırıları ve ardından kara harekatıyla karşılık vermesine yol açmıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında İsrail hapishanelerinde tutulan 240 Filistinli mahkum ve tutukluyla takas edildikleri geçici ateşkes sırasında serbest bırakıldı.
Bu ateşkesten bu yana İsrail hükümeti Gazze'deki askeri operasyonlarının rehinelerin serbest bırakılmasının önünü açacağını öne sürdü. Ancak hayatta kalanlar ve rehinelerin aileleri, askeri harekatın sevdiklerinin hayatını tehlikeye attığını söyledi.
© 2024 The New York Times Company