27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.11.2023 21:37 | Son Güncelleme: 19.11.2023 21:56

New York Times yazdı: Hastalar ve çalışanlar Şifa Hastanesi'ni terk etti

Gazze'de İsrail ordusu, Hamas'ın komuta merkezi olduğunu öne sürdüğü Şifa Hastanesi'ndeki varlığını sürdürüyor. İddiaya göre ordu, hastanenin boşaltılmasını istedi. New York Times, hastaneden ayrılmak zorunda kalan Filistinlileri yazdı
New York Times yazdı: Hastalar ve çalışanlar Şifa Hastanesi'ni terk etti

Ameera Harouda, Aaron Boxerman ve Karen Zraick / The New York Times

Bir tanık ve bir hastane doktoru, İsrail askerlerinin Hamas komuta merkezlerini aramak için komplekse baskın düzenlemesinden günler sonra, yaralı hastalar, sağlık çalışanları ve yerinden edilmiş yüzlerce Filistinlinin hafta sonu Gazze Şeridi'nin en büyük hastane kompleksini terk ettiğini söyledi.

Tahliye anonsu iddiası

İnsanları Gazze Şehri'ndeki kuşatma altındaki Şifa Hastanesi'ni terk etmeye iten şeyin ne olduğu konusunda kafa karışıklığı vardı. Bir tanığa göre İsrail askerleri megafonla tahliye anonsu yaptı. İsrail ordusu tahliye emri vermediğini ancak hastaneden ayrılmak isteyen hastaların ve sağlık çalışanlarının bunu güvenli bir şekilde yapmalarına izin verilmesi için hastane müdürü tarafından yapılan talebi kabul ettiğini söyledi.

Kuzey Gazze'de yaşayan görgü tanığı Mahmud Ebu Harbed, "Ambulans falan yoktu, hiçbir şey yoktu," dedi. Hastaneye giden yolların bombardıman nedeniyle ağır hasar gördüğünü anlattı.  Ayrılan Filistinlilerin çoğunun kompleksi yürüyerek terk ettiğini söyledi. Şifa'da doktor olan Adnan al-Bursh Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada İsrail askerlerinin hastanede kalanlara hastaneyi terk etmelerini emrettiğini söyledi. Tankların önünden geçerek dışarı çıktıklarını, bazılarının Gazze'nin güneyine doğru kaçtığını, diğerlerinin ise Gazze'nin kuşatma altındaki kuzeyinde başka yerlere gittiğini söyledi.

El Burş, "Yaralıların ve yaşlıların yanında yürüdük. Dehşet verici bir manzaraydı" diye konuştu. İsrail ordusu, gidemeyen sağlık personeline ve hastalara yardım edeceğini söyledi. Birleşmiş Milletler ve Filistin Yönetimi'nin resmi haber ajansına göre, Gazze'nin güneyinde bazı bölgeler cumartesi günü hava saldırılarına maruz kaldı.

Bir BM yetkilisi cumartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinli mültecilere yardım eden BM kuruluşu UNRWA tarafından sığınak olarak kullanılan iki okulun 24 saatten kısa bir süre içinde bombalandığını söyledi. Filistinli yetkililer, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde BM tarafından işletilen bir okulu vuran İsrail saldırısında çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını söyledi. New York Times tarafından doğrulanan bir videoda çok sayıda kanlı ve hareketsiz ceset görülüyor. 

İsrail ordusu Cibaliye bölgesinde bir olay olduğuna dair raporlar aldığını ve olayın incelenmekte olduğunu söyledi. BM ajansı başkanı Philippe Lazzarini, Gazze'nin kuzeyinde 4 binden fazla kişinin barındığı bir başka UNRWA okulunun birkaç kez bombalandığını açıkladı. 

© 2023 The New York Times Company