Sheera Frenkel ve Ronen Bergman / The New York Times
Operasyon hakkında bilgi sahibi Amerikalı ve diğer yetkililere göre İsrail salı günü Hizbullah'a yönelik operasyonunu, Lübnan'a ithal edilen Tayvan yapımı yeni bir çağrı cihazı grubunun içine patlayıcı madde saklayarak gerçekleştirdi. Bazı yetkililere göre Hizbullah'ın Tayvan'daki Gold Apollo'dan sipariş ettiği çağrı cihazları Lübnan'a ulaşmadan önce tahrif edildi. Çoğu cihaz, şirketin AP924 modeliydi, ancak diğer üç Gold Apollo modeli de sevkiyata dahil edilmişti.
Yetkililerden ikisi, yaklaşık 56 gram olan küçük patlayıcı maddenin her bir çağrı cihazındaki pilin yanına yerleştirildiğini söyledi. Patlayıcıları patlatmak için uzaktan tetiklenebilen bir anahtar da yerleştirilmişti. Yetkililerden ikisi, Lübnan'da saat 15:30'da çağrı cihazlarının Hizbullah liderliğinden geliyormuş gibi görünen bir mesaj aldığını söyledi. Mesaj bunun yerine patlayıcıları harekete geçirdi. Lübnan Sağlık Bakanı devlet medyasına yaptığı açıklamada en az dokuz kişinin öldüğünü ve 2 bin 800'den fazla kişinin yaralandığını söyledi. Yetkililerden üçüne göre cihazlar patlamadan önce birkaç saniye boyunca bip sesi çıkaracak şekilde programlanmıştı.
Hizbullah İsrail'i saldırıyı düzenlemekle suçladı ancak operasyona dair bildiklerine ilişkin sınırlı ayrıntı verdi. İsrail saldırı hakkında yorum yapmadı ya da arkasında olduğunu söylemedi. Yetkililer operasyonun hassas yapısı nedeniyle isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştular.
"Patlamanın boyutu bataryadan kaynaklı olmadığını gösteriyor"
Saldırı görüntülerini inceleyen bağımsız siber güvenlik uzmanları, patlamaların gücü ve hızının bir tür patlayıcı maddeden kaynaklandığının açık olduğunu söyledi. Yazılım şirketi WithSecure'da araştırma uzmanı ve Europol'de siber suç danışmanı olan Mikko Hypponen, “Bu çağrı cihazları muhtemelen bu tür patlamalara neden olacak şekilde modifiye edilmişti. Patlamanın boyutu ve gücü bunun sadece bataryadan kaynaklanmadığını gösteriyor” dedi.
Tel Aviv Üniversitesi'nde İsrailli bir siber güvenlik analisti ve araştırmacı olan Keren Elazari, saldırıların Hizbullah'ı en savunmasız olduğu yerden hedef aldığını söyledi. Bazı yetkililerin yanı sıra güvenlik uzmanlarına göre bu yılın başlarında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in gözetimine karşı giderek daha savunmasız hale geldiğini düşündüğü cep telefonlarının kullanımını sıkı bir şekilde sınırlandırdı.
"Bu kadar sofistike bir saldırı olmamıştı"
Elazari, “Bu saldırı onları Aşil topuğundan vurdu çünkü merkezi bir iletişim aracını ortadan kaldırdılar. Bu tür cihazların, çağrı cihazlarının daha önce de hedef alındığını gördük ama bu kadar sofistike bir saldırı olmamıştı" dedi. Yetkililerden birkaçı Tayvan'daki Gold Apollo şirketinden 3 binden fazla çağrı cihazı sipariş edildiğini söyledi. Hizbullah çağrı cihazlarını Lübnan'daki üyelerine dağıttı, bazıları da İran ve Suriye'deki Hizbullah müttefiklerine ulaştı. İsrail'in saldırısı açık olan ve mesaj alan çağrı cihazlarını etkiledi. Çağrı cihazlarının tam olarak ne zaman sipariş edildiği ve Lübnan'a ne zaman ulaştığı şimdilik belirsizliğini koruyor.
© 2024 The New York Times Company