19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2024 10:21 | Son Güncelleme: 16.09.2024 10:26

New York Times yazdı: Husiler İsrail'e ulaşan füzeyle askeri kabiliyetlerini gösterdi

Husiler hafta sonu İsrail'e yönelik nadir görülen bir füze saldırısı gerçekleştirdi. İran destekli grup tarafından ateşlenen füze, İsrail'in orta kesimine başarılı bir şekilde ulaştı. New York Times Husilerin askeri kabiliyetinin düşünülenden daha yüksek olduğunu gösterdiğini yazdı
İsrail'in Tel-Aviv kentinde 19 Temmuz 2024 Cuma günü Husi insansız hava aracı saldırısı sonucu vurulan bir konut (Fotoğraf: Sergey Ponomarev/The New York Times)
İsrail'in Tel-Aviv kentinde 19 Temmuz 2024 Cuma günü Husi insansız hava aracı saldırısı sonucu vurulan bir konut (Fotoğraf: Sergey Ponomarev/The New York Times)

Adam Rasgon / The New York Times

Yemen'deki Husi savaşçılar pazar günü İsrail'e yönelik bir füze saldırısının sorumluluğunu üstlendi. İran destekli grup iki ay içinde ikinci kez ülkenin orta kesiminin semalarına başarılı bir şekilde nüfuz etti. Saldırı, Gazze Şeridi'nde bombardıman altındaki Filistinlilerle dayanışma amacıyla İsrail topraklarına saldırılar düzenleyen İsrail ile İran'ın vekilleri arasında Orta Doğu'da gelişen çatışmanın son örneğiydi. Bu saldırı aynı zamanda Arap Yarımadası'nın güney ucunda İsrail'den yüzlerce kilometre uzakta olan Husilerin askeri kabiliyetlerini de ortaya koydu. 

Pazar günü sabah 6:30 sularında İsrail'in merkezindeki düzinelerce kasaba ve köyde hava saldırısı sirenleri çaldı ve insanlar güvenli odalara ve bomba sığınaklarına koştu. İsrail ordusu ilk olarak Husilerin açık bir alana düşen karadan karaya bir füze ateşlediğini ve herhangi bir can kaybı rapor edilmediğini söyledi. Daha sonra yapılan bir açıklamada ordu, ilk incelemelerin füzenin havada parçalandığını gösterdiğini ve saldırıyı engelleme girişimlerini gözden geçirdiğini belirtti.

"Balistik füzenin askeri bir hedefi vardı"

Pazar günü ilerleyen saatlerde İsrailli bir askeri yetkili yapılan incelemeler sonucunda füzenin durdurulduğu, parçalara ayrıldığı ancak imha edilmediği sonucuna varıldığını söyledi. Ordu, protokolleri gerekçe göstererek yetkilinin ismini vermedi. Husi askeri sözcüsü Yahya Sarea, silahlı grubun İsrail'in merkezinde askeri bir hedef olduğunu iddia ettiği bir balistik füze ateşlediğini söyledi. Sarea'nın iddiaları bağımsız olarak doğrulanamadı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “bizi yok etmeye çalışan İran'ın şer eksenine karşı savaşın” bir parçası olarak nitelendirdiği saldırıya ülkesinin karşılık vereceğini söyledi. Netanyahu, hükümet toplantısının başında  Husileri kastederek “Bize zarar vermeye yönelik her türlü girişimin bedelini ağır ödeteceğimizi şimdiye kadar bilmeleri gerekirdi” dedi.

Gazze'deki Hamas, Yemen'deki Husiler ve Lübnan'daki Hizbullah da dahil olmak üzere bölgede İran tarafından desteklenen birkaç silahlı gruptan biri. Hamas'ın silahlı kanadının sözcüsü Ebu Ubeyde, Husilerin füze fırlatmasını memnuniyetle karşıladı. İsrail'in 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde düzenlenen saldırıya karşılık Gazze'yi bombalamaya başlamasından bu yana İran'ın bölgedeki bazı vekilleri İsrail çıkarlarına saldırılar düzenleyerek savaşın genişlemesinden korkulmasına yol açtı.

© 2024 The New York Times Company