23 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.08.2024 11:29 | Son Güncelleme: 02.08.2024 13:34

New York Times yazdı: Intel 15 binden fazla kişiyi işten çıkaracak

Çiplerini kullanan kişisel bilgisayarlara talebin düşmesi ve diğer müşterilerini de Nvidia gibi rakiplerine kaptıran Intel, 15 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. New York Times teknoloji şirketinin yaşadığı zorlukları yazdı
New York Times yazdı: Intel 15 binden fazla kişiyi işten çıkaracak

Don Clark / The New York Times

Silikon Vadisi'nin çip üreticisi Intel yaptığı açıklamada, şirket bir dizi sorunun ardından toparlanmaya çalışırken, 15 binden fazla kişiyi işten çıkaracağını söyledi. İşten çıkarmalar Intel'in işgücünün yüzde 15'ine denk geliyor. Şirket ayrıca 2025 yılında maliyetleri 10 milyar dolar azaltması beklenen diğer yeniden yapılandırma hamlelerini ve sermaye harcamalarında azaltmaya gidileceğini de duyurdu. Intel, nakit tasarrufu sağlamak için dördüncü çeyrekte üç aylık temettüsünü askıya alacağını söyledi.

"Bugün Intel için zor bir gün"

Intel'in CEO'su Patrick Gelsinger çalışanlara gönderdiği mektupta, "Bu haberi paylaşmak benim için acı verici. Okumanın sizin için daha da zor olacağını biliyorum. Şirket tarihimizdeki en önemli değişikliklerden bazılarını yaptığımız için bugün Intel için inanılmaz derecede zor bir gün" ifadelerini kullandı.  Bilgisayarların çoğunda elektronik beyin görevi gören mikroişlemci çipleri üreten Intel, yapay zeka için kullanılan çiplerdeki sert rekabet nedeniyle bir çöküşle mücadele etti. Şirket son büyük yeniden yapılanmasını 2016 yılında gerçekleştirmiş ve 12 bin yakın kişiyi işten çıkaracağını açıklamıştı.

Müşteriler rakiplerine yöneldi

Gelsinger, 2021'in başlarında şirketin en üst düzey yöneticisi seçildikten sonra şirketi yeniden canlandırmak için çalıştı. Temel bileşenlerin ABD'de daha fazla üretilmesini teşvik etmek amacıyla federal sübvansiyonlar için sektörün önde gelen lobicilerinden biri olma yolunda hızla ilerledi. Ancak çiplerini kullanan kişisel bilgisayarlara olan talep geçen yıl düştü. Aynı zamanda, Intel standart çiplerine özellikler ekleyerek ve Gaudi adlı özel amaçlı bir çip serisi sunarak yapay zeka patlamasına yanıt verirken, müşteriler veri merkezlerine yönelik yapay zeka çipleri için rakip Nvidia'ya yöneldi. Bir başka rakip olan Advanced Micro Devices da standart veri merkezi çiplerinde ve yapay zeka için uyarlanmış yeni ürünlerde pazar payı elde etti. 

 

Genel olarak Intel ikinci çeyrekte 1,6 milyar dolar zarar ederken, gelirleri yüzde 1 düşüşle 12,8 milyar dolara geriledi. Bir zamanlar ortalama yüzde 65 civarında olan ve yakından izlenen bir ölçüt olan brüt kar marjı bu çeyrekte yüzde 35,4 olarak gerçekleşti.

©️ 2024 The New York Times Company