19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.12.2023 08:37 | Son Güncelleme: 07.12.2023 08:50

New York Times yazdı: İsrail ve Hamas, Han Yunus'ta ev çatışmalarına giriyor

İsrail, geçen hafta ateşkes anlaşmasının sona ermesinin ardından Gazze Şeridi'nin güneyine saldırılarını artırdı. New York Times Han Yunus'ta ev çatışmalarının başladığını ve daha önce kuzeyden tahliye edilen insanların endişelerini yazdı
New York Times yazdı: İsrail ve Hamas, Han Yunus'ta ev çatışmalarına giriyor

Liam Stack / The New York Times

İsrailli komutanlar, İsrail güçleri ve Hamas savaşçıları bu hafta 2 aydır devam eden savaşın en ağır çatışmalarından bazılarında karşı karşıya gelirken, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kenti çevresinde evden eve silahlı çatışmaların sürdüğünü söyledi. 

İsrail'in güney komutanlığı başkanı Tümgeneral Yaron Finkelman çatışmaları "Ekim sonunda başlayan kara operasyonunun başlangıcından bu yana en yoğun gün" olarak tanımladı. Hamas kentte 10 İsrail askerini öldürdüğünü ve birkaçını da yaraladığını açıklarken bu iddia hemen doğrulanamadı. İsrail ordu sözcüsü Nir Dinar, askerlerin ailelerine haber verilene kadar ordunun kayıplar hakkında yorum yapmadığını söyledi.

Gazze'yi kontrol eden Hamas da internet üzerinden yaptığı paylaşımlarda savaşçılarının 24 İsrail askeri aracını tamamen ya da kısmen imha ettiğini, keskin nişancılarının kentte en az altı askeri vurduğunu ve sekiz İsrail askerinin anti-personel bombayla yaralandığını iddia etti. Hamas'ın iddialarının hiçbiri hemen doğrulanamadı ancak paylaşımların hızı İsrail'in kıyı bölgesinin güneyindeki en büyük şehir olan Han Yunus çevresindeki yoğun şehir çatışmalarına ilişkin açıklamalarını doğrular nitelikteydi.

"Yakın mesafeden çatışma kaçınılmaz"

Geçen hafta geçici ateşkesin bozulmasından bu yana İsrail, Hamas liderlerinin ve savaşçılarının yoğunlaştığını söylediği Han Yunus ve çevresi başta olmak üzere Gazze'nin güneyine yönelik operasyonlarını yoğunlaştırdı. İsrailli yetkililer, Hamas savaşçılarının Gazze şeridindeki yoğun binalara yerleşmiş ve geniş bir yeraltı tünelleri ağına gizlenmiş olduğunu, bunun da yakın mesafeden çatışmayı kaçınılmaz kıldığını söyledi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, "Kuvvetlerimiz neredeyse her binada ve evde silah ve birçok evde terörist buluyor ve onlarla çatışmaya giriyor. Yöntemlerinin bir parçasının evlerde bırakılan silahlar olduğunu anlıyoruz. Bir terörist sivil kıyafetlerle geliyor ve çatışmayı oradan yürütüyor" ifadelerini kullandı. Finkelman, İsrail güçlerinin "Han Yunus'un kalbinde" olduğunu ve haftalardır süren yoğun hava saldırıları ve İsrail'in Filistinlilere bölgeyi terk etmeleri yönündeki talimatlarının ardından büyük ölçüde boşaltılan Gazze'nin kuzeyindeki iki yerleşim bölgesi olan Cibaliye'nin ve Shuja'iyya'nın da kalbinde kaldığını söyledi.

Siviller için yine tahliye emri

İsrail'in savaşın ilk ayında Gazze'nin kuzeyini terk etmelerini emretmesinin ardından yüz binlerce sivil Han Yunus'a ve Gazze'nin güneyindeki diğer bölgelere kaçtı. Ancak son günlerde İsrail, Gazze'nin güneyindeki geniş alanlar için yeni tahliye emirleri yayınladı. İnsan hakları grupları ve yardım kuruluşları, sivillerin artık güvenlik garantisi olmayan daha küçük ve daha küçük alanlardan oluşan bir yama haline getirildiğini söylüyor.

Reuters salı günü, savaşın ikinci gününde yaralı olarak dünyaya gelen 2 aylık Adnan adlı bebeğin babası İbrahim Esbeitan ile bir röportaj yaptı. Esbeitan, Han Yunus'taki kalabalık bir hastanede bebeği için tıbbi yardım arıyordu. Esbeitan, "Bize Gazze Şehri'ni terk etmemizi söylediler, Gazze'de savaş var, biz de onların istediği gibi ayrıldık ve buraya, güneye geldik" dedi. Sedyedeki oğlunu gösteren Esbeitan, "Ama güneyde bulduğumuz şey bu. Ne yapabiliriz ki?" diye ekledi.

© 2023 The New York Times Company