06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.06.2024 11:25 | Son Güncelleme: 19.06.2024 11:35

New York Times yazdı: İsrail ve Hizbullah'ın kısasa kısas oyunu

İsrail ve Hizbullah arasındaki kısasa kısas saldırıların artması bölgeyi diken üstünde tutuyor. New York Times, olası daha büyük bir savaş ihtimaline yönelik endişeleri yazdı
Fotoğraf: Diego Ibarra Sanchez/The New York Times
Fotoğraf: Diego Ibarra Sanchez/The New York Times

Aaron Boxerman ve Hwaida Saad / The New York Times

Gazze Şeridi'ndeki savaş sürerken, İsrail'in Lübnan'la olan kuzey sınırı boyunca paralel olarak başka bir savaş başladı: Son haftalarda çok daha güçlü bir düşmanla yoğunlaşan riskli bir kısasa kısas oyunu. Tam ölçekli bir savaşın patlak verme tehlikesine karşı Başkan Joe Biden üst düzey yardımcılarından Amos Hochstein'ı diplomatik bir çözüm için baskı yapmak üzere pazartesi günü İsrail'e, salı günü de Lübnan'a gönderdi.

150 bin kişi evlerini terk etti

Gazze'de İsrail'e karşı savaşan Filistinli grup Hamas'ın aksine Hizbullah'ın savaş tecrübesi olan askerleri var ve grup İsrail'in derinliklerindeki hedefleri vurabilecek uzun menzilli, hassas güdümlü füzelere sahip. Her iki tarafın da saldırı ve karşı saldırı döngüsünün Gazze'dekinin ötesinde bir savaşa dönüşmesini engelleme çabalarına rağmen, İsrail ve Lübnan'da siviller öldürüldü ve 150 binden fazla insan sınır boyunca evlerini terk etmek zorunda kaldı.

2006'ya kıyasla çok daha güçlü

Ancak son günlerde çatışmalar şiddetlendikçe, yanlış bir hesaplamanın tarafları daha derin bir çatışmaya sürükleyebileceğine dair korkular da arttı. Hizbullah, İsrail Gazze'de haftalarca ya da aylarca sürmesi muhtemel askeri harekatını sona erdirene kadar ateşkes görüşmesi yapmayacağını söyledi. Analistler Hizbullah'ın İsrail'le en son büyük bir savaşa girdiği 2006 yılına kıyasla çok daha güçlü olduğunu belirtiyor. Bugün iki taraf arasında çıkacak bir savaşın hem İsrail'i hem de Lübnan'ı yıkıma uğratabileceği konusunda uyarılıyor yapılıyor.

Risklere rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin Hizbullah'a karşı askeri harekâtını yoğunlaştırması yönünde artan bir baskıyla karşı karşıya. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 7 Ekim saldırısının ardından Lübnan'da önleyici bir savaşı destekledi ancak bu önerisi reddedildi. Salı günü İsrail ordusu, üst düzey komutanların Lübnan'a olası bir saldırı için operasyonel planları onayladığını duyurdu ancak planların ne zaman ya da kullanılıp kullanılmayacağını belirtmedi.

Hochstein, Kudüs'te Netanyahu ile görüşmesinden bir gün sonra salı günü diplomatik bir çözüm için baskı yapmak üzere Beyrut'ta üst düzey Lübnanlı yetkililerle bir araya geldi. Hochstein Beyrut'ta gazetecilere yaptığı açıklamada "Durum ciddi. Son birkaç hafta içinde gerilimin tırmandığını gördük ve Başkan Biden'ın yapmak istediği şey daha büyük bir savaşa dönüşmesini engellemek" dedi.

© 2024 The New York Times Company