22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.12.2023 11:14 | Son Güncelleme: 18.12.2023 11:24

New York Times yazdı: İsrail'in savaş stratejisine dair tartışmalar artıyor

İsrail'in yanlışlıkla üç rehineyi vurduğunu açıklaması zaten tartışılan savaş stratejisine ilişkin tartışmaları artırdı. Yakın müttefikleri İsrail ile ateşkes yapılması için görüşürken bir yandan da yeni savaş planı üzerinde konuşuluyor
New York Times yazdı: İsrail'in savaş stratejisine dair tartışmalar artıyor

İsrail ordusu hafta sonu Gazze Şeridi'nde onlarca bölgeyi bombalarken, Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun kazara üç rehineyi öldürmesinden duyduğu üzüntü hükümetinin savaşı nasıl yürüttüğüne dair yeni sorular doğursa da bölgede savaşmaya devam etme sözü verdi.

Müttefikleri baskıyı artırıyor

İsrail ordusu pazar günü yaptığı açıklamada, sivil kayıplara ilişkin tepkilerin arttığı ve İsrail'in en önemli üç müttefikinin itidal çağrıları yaptığı bir ortamda, son 24 saat içinde Gazze'de 200 noktayı vurduğunu açıkladı. Savunma Bakanı Lloyd Austin dün Orta Doğu'ya uçarak, İsrail'e askeri harekatını azaltması için baskı yapmak üzere bölgeye giden bir dizi üst düzey Biden yönetimi yetkilisinin sonuncusu oldu. İngiltere ve Almanya dışişleri bakanları da daha önce İsrail'e verdikleri destekten farklı bir tonda sürdürülebilir bir ateşkes için ortak bir çağrı yayınladılar.

İstihbarat odaklı olacak

Austin bu hafta Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir araya gelerek İsrail güçlerinin savaşın yeni aşamasını ne zaman ve nasıl gerçekleştirebileceğini ayrıntılı olarak görüşecek. ABD'li yetkililer, Gazze'deki merkezlere girip çıkmak, Hamas liderlerini bulup öldürmek, rehineleri kurtarmak ve tünelleri yok etmek için daha hassas, istihbarat odaklı görevler yürütecek daha küçük elit güç gruplarını içerecek şekilde tasarlandığını söyledi. 

Netanyahu pazar günü yaptığı açıklamada İsrail ordusunun "Sonuna kadar savaşacağını" söyledi. Pazar sabahı ikinci bir sınır kapısından Gazze'ye insani yardım akmaya başladı. Bu, Birleşmiş Milletler'in bölgedeki bitmek bilmeyen açlık, soğuk ve yayılan hastalıklarla mücadelede yetersiz kaldığını söylediği tedarik zincirinin parçası.  

İsrailli yetkililer pazar akşamı, ABD'nin açılması için İsrail'e baskı yaptığı Kerem Şalom sınır kapısından yaklaşık 80 kamyonun geçtiğini açıkladı. İsrail casusluk servisi Mossad'ın başkanı David Barnea cuma günü Avrupa'da Katarlı yetkililerle bir araya gelerek çatışmalara yeniden ara verilmesi ve İsrailli rehineler ile Filistinli tutukluların takas edilmesi olasılığını görüştü. Netanyahu şu ana kadar acil bir ateşkesi reddetti ve hem ABD hem de Avrupa Birliği'nin desteklediği iki devletli çözüme doğru bir aşama olarak Gazze'nin yeniden canlandırılmış bir Filistin Yönetimi tarafından yönetilmesi yönündeki Amerikan çağrılarına karşı çıktı.

© 2023 The New York Times Company