28 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.09.2024 12:40 | Son Güncelleme: 27.09.2024 16:07

New York Times yazdı: İsrail'in tarihi hava saldırılarından sonra Lübnan da neler yaşanıyor?

İsrail bu haftanın başından bu yanan Lübnan'a sert büyük hava saldırıları gerçekleştiriyor. New York Times Lübnan'da hayatını kaybedenleri ve evlerini terk etmek zorunda kalan sivilleri yazdı
New York Times yazdı: İsrail'in tarihi hava saldırılarından sonra Lübnan da neler yaşanıyor?

Lauren Leatherby ve Aric Toler / The New York Times

İsrail ve Hizbullah arasında yaklaşık bir yıldır devam eden karşılıklı saldırıların ardından, son iki günde sınır boyunca yaşanan çatışmalar dikkat çekici bir şekilde tek taraflı oldu. İsrail, güney Lübnan'ın büyük bir bölümünü harabeye çeviren ve on binlerce insanı kaçmaya zorlayan, modern savaşın en yoğun hava saldırılarından birini gerçekleştirdi. Sosyal medyada dolaşan ve The New York Times tarafından doğrulanan birçok videoda art arda çok sayıda saldırı görülüyor.

Pazartesi günü, 1990 yılında sona eren 15 yıllık iç savaştan bu yana ülkede yaşanan en ölümcül gün oldu. Ülkenin sağlık bakanlığına göre pazartesi günü Lübnan'da öldüğü bildirilen kişi sayısı 50'si çocuk ve 94'ü kadın olmak üzere 558. Hayatını kaybedenlerin sayısı mevcut çatışmaların başladığı ekim ayından bu yana tahmin edilen sayıyı neredeyse geçti. Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad salı günü yaptığı açıklamada ölenler arasında çok sayıda kadın ve çocuk olduğunu söylese de rakamlar siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapmıyor.

Hizbullah, Gazze Şeridi'ndeki Hamas savaşçılarının 7 Ekim'de İsrail'in güneyine saldırmasından bu yana olduğu gibi İsrail'in kuzeyine roketler atarak kendi saldırılarını sürdürdü. Ancak Hizbullah'ın attığı roketlerin çoğu engellendi ve herhangi bir ölüm ya da ciddi yaralanmaya yol açmadı.

Güney Lübnan

İsrail'in saldırılarının çoğu Hizbullah'ın hakim olduğu güney Lübnan'da gerçekleşti. İsrail ordusu, Hizbullah'ı sınır bölgesinden geri püskürtmenin, İsrail'in kuzeyindeki evlerinden kaçan on binlerce İsraillinin geri dönebilmesinin tek yolu olduğunu söylüyor. Pazartesi günkü tırmanıştan önce aylardır devam eden çatışmalarda 100 binden fazla insan Lübnan'ın İsrail sınırı tarafındaki evlerini terk etmişti. Ancak Lübnan'ın güneyinde, çoğu evlerini terk etmemiş yüz binlerce sivilin yaşadığı Tyre ve Nabatieh gibi şehirler de var. Videolarda İsrail saldırılarının bölge genelinde nüfusun yoğun olduğu alanları vurduğu görülüyor. Bir tanesi sınırdan 32 km uzakta bir hava saldırısını gösteriyor.

Lübnan'ın güneyindeki Habbouch kentinde çekilen bir başka videoda ise uzaktan alevler yükselirken bir aracın yandığı görülüyor. Ordudan yapılan açıklamada İsrail güçlerinin “Hizbullah'ın roket, füze, rampa, insansız hava aracı ve ilave askeri altyapı sakladığı binaları” vurduğu belirtildi. Birçok bölge sakini hala güneydeki kasaba ve şehirlerde mahsur kalan yaşlı aile üyelerinin ulaşımını ayarlamak için çabalıyor. BM çarşamba günü yaptığı açıklamada Lübnan'da en az 40 bin kişinin 283 barınakta kaldığını belirtti.

Bekaa Vadisi

En ağır bombardıman güneyde gerçekleşirken, İsrail daha kuzeyde, Lübnan'ın Bekaa Vadisi boyunca ve İsrail sınırına yaklaşık 130 km uzaklıktaki Hermel kentine kadar saldırdı. Bekaa Vadisi, İsrail ordusunun bölge sakinlerine Hizbullah mevzilerine yakın olmaları halinde köylerinden uzaklaşmalarını ya da en yakın “merkezi okula” gitmelerini söylediği bölgelerden biriydi. Hak grupları, köy sakinlerinin potansiyel askeri hedeflere ne kadar yakın olduklarını bilmelerinin mümkün olmadığını söyleyerek tahliye talimatını eleştirdi.

İsrail sınırının 80 km kuzeyindeki antik bir kent olan Baalbek'te, İsrail saldırıları kentin Helen öncesi bir tapınak ve daha sonraki Roma yapılarını içeren kalıntılarından görülebiliyordu. Aylardır sadece Lübnan'ın güneyini vuran İsrail, şubat ayı sonunda ilk kez Baalbek'in kuzeyine kadar saldırdı. Pazartesi günü İsrail, Baalbek'ten daha kuzeydeki birkaç kasaba ve şehri daha vurdu.

Beyrut

Birçok insan Lübnan'ın başkenti Beyrut'un görece güvenli bölgelerine kaçarken, İsrail pazartesi ve salı günleri Hizbullah'ın güçlü olduğu kentin güney banliyölerine daha az sayıda hava saldırısı düzenledi. Salı günü çekilen bir video, bu mahallelerden biri olan Dahiya'daki bir binaya yapılan saldırının sonrasını gösteriyor. İnsanlar hasarı incelerken ve molozları kazarken görülebiliyor. Saldırıların başladığı pazartesi gününden bu yana Beyrut'ta yaşayanlar, topyekûn bir savaşın kenti kuşatmasından korkarak giderek daha fazla tedirgin olmaya başladı. İsrail ordusu pazartesi günü gerçekleştirdiği saldırıda Hizbullah'ın Güney Lübnan'daki en üst düzey komutanını, salı günü gerçekleştirdiği saldırıda ise bir başka üst düzey komutanını hedef aldığını açıkladı. 

Lübnan Sağlık Bakanlığı Dahiya'ya düzenlenen saldırıda altı kişinin öldüğünü ve 15 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail ordusu saldırıda Hizbullah'ın füze aygıtını denetleyen üst düzey bir komutanın öldürüldüğünü iddia etti.

İsrail'de Hizbullah saldırıları

Hizbullah İsrail'in hava saldırısına İsrail'e sınır ötesi roket saldırıları düzenleyerek karşılık verdi. Pazar günü çekilen videolarda bir roketin neden olduğu büyük yangının İsrail'in Kiryat Bialik kasabasındaki bir yerleşim bölgesinde çok sayıda arabayı yuttuğu görülüyor. Acil sağlık hizmetleri tarafından yapılan açıklamalara göre, saldırılar sonucunda en az 10 İsrailli yaralandı. Pazartesi gününden bu yana Hizbullah'ın attığı roketlerin çoğu İsrail'in Demir Kubbe sistemi tarafından engellendi ve çok az ciddi hasar rapor edildi. Bir videoda Pazartesi günü Lübnan sınırına yaklaşık 30 km uzaklıktaki Hayfa şehri üzerinde bir roketin durdurulduğu görülüyor.

© 2024 The New York Times Company