21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.05.2024 15:39 | Son Güncelleme: 21.05.2024 15:43

New York Times yazdı: İsrailli liderler görüş ayrılıklarına rağmen Netanyahu'yu koruyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail Başbakanı Netanyahu için yakalama kararı talep etmesi, savaş kabinesindeki gerginliği gündemden indirdi. New York Times daha iki gün önce Başbakana ültimatom veren Gantz'ın bile kararı eleştirdiğini yazdı
New York Times yazdı: İsrailli liderler görüş ayrılıklarına rağmen Netanyahu'yu koruyor

Aaron Boxerman / The New York Times

İsrail'in kendi içindeki keskin bölünmelere rağmen, Uluslararası Ceza Mahkemesi başsavcısının Başbakan Binyamin Netanyahu ve ülkenin savunma bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçu işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılacağını açıklamasının ardından liderler birlik görüntüsü çizmeye başladı. Netanyahu açıklamayı utanç verici ve gerçekliğin tamamen çarpıtılması olarak nitelendirdi. Olası tutuklama kararlarının İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Hamas yönetimini devirme niyetini değiştirmeyeceğini söyledi.

"Tarihi bir suç olacaktır"

Netanyahu yaptığı açıklamada "Lahey savcısının saçma ve yanlış yakalama emri sadece İsrail başbakanı ve savunma bakanına yönelik değil, tüm İsrail devletine yöneliktir" dedi. Gallant karar hakkında hemen yorum yapmadı. Savcı ayrıca mahkeme yargıçlarından aralarında Yahya Sinvar'ın da bulunduğu üst düzey Hamas liderleri için tutuklama emri çıkarmalarını istedi. Kısa bir süre önce Netanyahu'yu savaşı kötü yönetmekle eleştiren İsrail Savaş Kabinesi lideri Benny Gantz kararı ahlaki körlük olarak nitelendirdi ve İsrail'in "uluslararası hukuka bağlı kalarak tarihteki en ahlaki şekilde" savaştığını iddia etti. Gantz yaptığı açıklamada "Eğer savcının görüşü kabul edilirse, bu tarif edilemez, tarihi bir suç olacaktır" dedi.

İsrail'in mahkemeye üye olmaması ve mahkemenin İsrail ya da Gazze'deki yargı yetkisini tanımaması, bu duyuruyu büyük ölçüde sembolik hale getiriyor. Ancak yakalama emrinde adı geçenler, mahkemenin 124 üye ülkesinden birine seyahat etmeleri halinde tutuklanabilecekler ki bu ülkeler arasında çoğu Avrupa ülkesi yer alıyor ancak ABD bulunmuyor. Başsavcı Kerim Han, Netanyahu ve Gallant'ın savaş silahı olarak sivilleri aç bırakmak da dahil olmak üzere savaş suçları işlediklerine inanmak için makul gerekçeleri olduğunu söyledi.

Önce destek verdi, sonra eleştirdi

İsrail parlamentosundaki muhalefetin lideri Yair Lapid de düzenlediği basın toplantısında Han'ın tutuklama emri talep etme kararını ahlaki ve diplomatik bir felaket olarak değerlendirdi. Ancak dakikalar sonra Lapid, Netanyahu'nun liderliğini kınadı ve hükümetinin iktidarda kalacağı fikrinin tüyler ürpertici bir düşünce olduğunu belirtti.

Birçok İsrailli yetkili gibi Lapid de Han'ı hem İsrailli hem de Hamas liderleri için tutuklama emri çıkararak iki tarafı eşitlemiş gibi göründüğü için eleştirdi. Lapid, "Böyle bir karşılaştırma yapılamaz, bu kabul edilemez ve affedilemez. Biz adil bir savaş yürütüyoruz. Açık olalım: Sessiz kalmayacağız" ifadelerini kullandı. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, mahkemenin kararıyla mücadele etmek üzere derhal bir özel komuta merkezi kurulması talimatı verdiğini söyledi. İsrailli liderler hakkında tutuklama emri çıkarılmasının amacının "İsrail'in elini kolunu bağlamak ve meşru müdafaa hakkını kullanmasını engellemek" olduğunu söyledi.

Katz yaptığı açıklamada "Dünyanın önde gelen ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla görüşerek onları savcının kararına karşı çıkmaya ve yakalama emri çıkarılsa bile bunu İsrailli liderlere karşı uygulama niyetinde olmadıklarını beyan etmeye çağırmak niyetindeyim" dedi. Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyon ortakları Han'ın açıklamasını reddetmekte gecikmedi ve İsrail'i Gazze'deki operasyonuna devam etmeye çağırdı. 

Sertlik yanlısı ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben-Gvir, Netanyahu ve Gallant'a antisemit mahkemenin antisemit savcısını görmezden gelmeleri ve Hamas tamamen yenilgiye uğratılana kadar saldırının tırmandırılması emrini vermeleri çağrısında bulundu.

©️ 2024 The New York Times Company