20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.08.2024 10:55 | Son Güncelleme: 10.08.2024 14:34

New York Times yazdı: Kiev'deki füze kalıntıları Rusya'nın silah üretimine dair ipuçları veriyor

Kiev'de bir çocuk hastanesine isabet eden Rus seyir füzesi, Rusya'nın savunma sanayisine ilişkin ipuçları veriyor. İngiltere merkezli bir araştırma grubu kalıntıları inceledi. New York Times Rusya'nın yaptırımlara rağmen silah üretimi yaptığını gösteren raporu yazdı
Fotoğraf: Brendan Hoffman/The New York Times
Fotoğraf: Brendan Hoffman/The New York Times

John Ismay / The New York Times

Geçen ay Kiev'de bir çocuk hastanesine isabet eden Rus seyir füzesi, iki yılı aşkın bir süredir devam eden savaşın ardından Rusya'nın savunma sanayisine ilişkin ipuçları bıraktı. Füze kalıntılarını inceleyen bir sivil toplum kuruluşu tarafından cuma günü yayınlanan rapora göre, yaklaşık 455 kilo patlayıcı ile doldurulmuş bir Kh-101 füzesi, saldırıdan önce bu baharda üretildi. Gruba göre bu durum Rus güçlerinin bu tür silahları üretim bandından çıkar çıkmaz kullandığını gösteriyor. 

Yaptırımlar durdurmadı

Ancak bu aynı zamanda Rusya'nın, üretimini yavaşlatmayı amaçlayan Batı liderliğindeki yaptırımlara rağmen gelişmiş silahlar üretmeye devam ettiğinin de bir kanıtı. Hastanenin müdürüne göre 8 Temmuz'da hastaneye düzenlenen saldırıda iki kişi öldü ve aralarında sekiz çocuğun da bulunduğu 30'dan fazla kişi yaralandı. Rus güçlerinin ülkenin dört bir yanındaki şehirleri hedef aldığı bu saldırı, Ukraynalı sivillere yönelik aylardır yaşanan en kötü şiddet olaylarından biriydi.

Rus ordusunun en gelişmiş seyir füzesi olan Kh-101, Rusya ve Belarus hava sahasındaki bombardıman uçaklarından fırlatılıyor. Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer NATO üyeleri tarafından tedarik edilen hava savunma füzelerini kullanarak bu füzelerin birçoğunu düşürdü. Ancak bazı füzeler Ukrayna savunmasını aşmayı başardı. 

Hastaneyi vuran füzenin parçaları 30 Temmuz'da Kiev'de, savaşlarda kullanılan silah ve mühimmatı tanımlayan ve izleyen İngiltere merkezli bağımsız bir grup olan Conflict Armament Research'ten araştırmacılar tarafından incelendi. Ekip, Ukraynalı yetkililer tarafından toplanan birkaç kalıntı üzerindeki üretim işaretlerini çözdü. Grubun Ukrayna'daki operasyonlarını yöneten Damien Spleeters, "Füze 2024'ün ikinci çeyreğinde yapıldı. Bu da 1 Nisan ile 30 Haziran 2024 tarihleri arasında yapıldığı anlamına geliyor ve saldırının 8 Temmuz'da yapıldığı düşünülürse, bu da füzenin saldırıdan sekiz gün ile 12 hafta önce yapıldığı anlamına geliyor" ifadelerini kullandı. 

"Üretime yetecek stokları olması mümkün"

Spleeters, Rusya'ya uygulanan yaptırımların silah üretimini engellemede başarılı olup olmadığının belirsiz olduğunu söyledi. Rusya'nın savunma sanayisi için "Bileşenlere erişimleri yok ama üretim açısından devam etmeye yetecek kadar stokları olması mümkün. Görünüşe göre Kh-101'i daha önce olduğu gibi hala üretebiliyorlar ancak bu çok el yordamıyla yapılan bir üretim" diye konuştu. 

 ©️ 2024 The New York Times Company