22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.07.2023 14:50 | Son Güncelleme: 20.07.2023 09:13

New York Times yazdı: Kira artışları Kral 3. Charles'a rekor gelir sağladı

İngiltere genelinde kiralar yükseliyor ve ülkenin en ünlü ev sahibine de her zamankinden daha fazla kazanç sağlıyor. Kral 3. Charles gayrimenkul portföyünden bu yıl yaklaşık 34 milyon dolar gelir elde etti
Fotoğraf: Andrew Testa/The New York Times
Fotoğraf: Andrew Testa/The New York Times

Jane Bradley / The New York Times

Birleşik Krallık'ta kiralar rekor bir hızla artıyor ve bu eğilim ülkenin en ünlü ev sahibi Kral 3. Charles'ın büyük bir kazanç sağlamasına yardımcı oldu. Charles, Lancaster Dükalığı olarak bilinen geniş mülk imparatorluğundan bu yıl 26.2 milyon pound (Yaklaşık 34.3 milyon dolar) elde etti. Charles, annesi Kraliçe 2. Elizabeth geçen sonbaharda öldüğünde bu mülkü miras olarak almıştı.

Kabaca Washington D.C. büyüklüğünde olan 45 bin dönümlük arazi, İngiltere'deki çoğu işletmenin yapmak zorunda olduğu gibi kurumlar vergisi ödemeden yılda milyonlarca dolar kira geliri elde ediyor. Charles özel geliri için gönüllü olarak açıklanmayan bir miktar vergi ödüyor.

Tahta geçmesinden bu yana ilk kez yayınlandı

Dükalık kısa süre önce Charles'ın tahta geçmesinden bu yana ilk kayıtlarını yayınladı. Bu kayıtlar, Charles'ın ulusunun karşı karşıya kaldığı mali sıkıntıları atlattığını ve annesinin elde ettiğinden daha fazla özel gelir sağladığını gösteriyor. Bu karlar kısmen kraliyet arazisinde yaşayan kiracıların artan kiraları sayesinde geldi. Dükalık ayrıca ticari mülklerden elde ettiği kazançta da artış gördü. Hesaplar, Charles'ın kral olarak mali imparatorluğunu nasıl yönettiğine dair bir fikir veriyor.

Ne kadar kazandı? Dükalık nedir?

Dükalık, geleneksel olarak bir dük ya da düşes tarafından yönetilen bir bölgeye verilen ad. Lancaster Dükalığı, tahta kim geçerse geçsin para kazanmasını sağlayan 1 milyar dolarlık bir emlak portföyü. Hükümdar bu fonları geniş kraliyet ailesini desteklemek için kullanıyor. 

Charles'ın Dükalıktan elde ettiği özel gelir 26.2 milyon pound, yani annesinin son kazancından yaklaşık 2 milyon pound daha fazla. Charles'ın annesine kıyasla bakmakla yükümlü olduğu daha az aile üyesi var. Bu para, resmi kraliyet harcamalarının çoğunu karşılayan ve vergi mükellefleri tarafından finanse edilen yıllık 86 milyon poundluk (yaklaşık 112 milyon dolar) Egemenlik Bağışı'ndan ayrı.

Dükalık kiraları mı yükseltti?

Evet. Kayıtlar, Dükalığın geçtiğimiz mali yılda kiraları yüzde 3 oranında artırdığını gösteriyor ki bu oran, hayat pahalılığı krizine katkıda bulunan özel kira artış hızının hemen altında. Resmi rakamlar sadece 2016 yılına ait olsa da özel kiralar Birleşik Krallık genelinde kayıtlara geçen en hızlı oranda artıyor. Dükalığın kira artışları kraliyet kasasına fazladan 8.2 milyon pound kazandırdı. Dükalık, yenileme ve restorasyonun kira değerlerinin iyileşmesine yol açtığını söyledi. Elbette Charles tipik bir ev sahibi değil. Evinin ipoteğini veya faturalarını ödemek için kira gelirine bel bağlamıyor.

Charles, milyonlarca İngiliz vatandaşının yaşam masraflarını karşılayamadığı bir dönemde tahta çıktı. Ücretler artan konut ve gıda maliyetlerine ayak uyduramadığı için yaşam standartları düşüyor. Kral, annesinin vefatından sonra kraliyet kaynakları İngiliz medyasına Charles'ın daha küçültülmüş bir monarşi hayal ettiğini söylemeye başladığında bunun keskin bir şekilde farkında görünüyordu.

Maliyetleri yüzde 40 arttı

Lancaster Dükalığı'nın son rakamları Charles'ın özel mülkünde kayda değer bir maliyet azaltma belirtisi göstermiyor. Dükalığın daha fazla personel istihdam etmesi ve CEO'sunun maaşını 275 bin Sterline yükseltmesiyle işletme maliyetleri yüzde 40 arttı. Bu durum Charles'ın prensken, şimdi oğlu William'a devredilen ayrı bir gayrimenkul portföyü olan Cornwall Dükalığı'nı yönetirken sahip olduğu iş odaklı hırslı stratejiyle uyumlu gidiyor.

Charles annesinin mirasını devraldıktan sonra Cornwall Dükalığı'ndan iki yöneticiyi de yanında getirdi. Cornwall Dükalığı'nda Charles ile birlikte çalışan bazı üst düzey yöneticiler The New York Times'a Charles'ın dış kaynak kullanımına karşı çıktığını ve mülkü içeriden güvenilir bir grubun elinde tutmayı tercih ettiğini söyledi.

2013'e kadar yaklaşık 13 yıl boyunca Dükalığın CEO'su olarak görev yapan Paul Clarke, Lancaster Dükalığı'ndaki bazı değişikliklerin on yıl gibi uzun bir süredir planlandığını söyledi. Kraliyet gözlemcileri yıllardır Charles'ın kral olarak iş odaklı stratejisini değiştirmesinin pek mümkün olmadığını belirtiyorlardı. Tarihçi ve kraliyet yorumcusu David McClure, The Queen’s True Worth adlı kitabında "Britanya tarihinin en uzun süre kraliyet varisi olan üyesi, sonunda tacı ele geçirdiğinde mirasını gerçekten küçültmek isteyecek mi?" diye yazdı. 

©️ 2023 The New York Times Company