27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.02.2024 10:54 | Son Güncelleme: 08.02.2024 10:59

New York Times yazdı: Meksika, Çin'i tahtından etti

Açıklanan son verilere göre ABD'nin Meksika'dan ithalatı Çin'i geride bıraktı. 20 yıl sonra ilk kez ABD, Meksika'dan daha fazla satın alma gerçekleştirdi
New York Times yazdı: Meksika, Çin'i tahtından etti

Ana Swanson ve Simon Romero / The New York Times

Pandemi döneminde, küresel tedarik zincirleri çökerken ve Çin'e bir konteyner göndermenin maliyeti neredeyse yirmi kat artarken Marco Villarreal bir fırsat gördü. 2021 yılında Villarreal, Caterpillar'ın Meksika'daki genel müdürlüğünden istifa etti ve üretimi Çin'den Meksika'ya kaydırmak isteyen şirketlerle bağlarını geliştirmeye başladı. Çinli arazi araçları üreticisi Hisun'da bir müşteri bulan Villarreal, Meksika'nın kuzeyindeki bir sanayi merkezi olan Saltillo'da 152 milyon dolarlık bir üretim tesisi kurmak için Villarreal'i işe aldı.

Villarreal, özellikle Kuzey Amerika'da satış yapmak isteyen yabancı şirketlerin, ABD ile Çin arasında tırmanan ticari gerilimler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle Meksika'yı Çin'e karşı uygun bir alternatif olarak gördüklerini söyledi.

Gerilim ticareti değiştirdi

Çarşamba günü açıklanan yeni veriler Meksika'nın 20 yıl sonra ilk kez Çin'i geride bırakarak ABD'nin en büyük resmi ithalat kaynağı haline geldiğini gösterdi ki bu da Washington ve Pekin arasında artan gerilimin ticaret akışlarını nasıl değiştirdiğini vurgulayan önemli bir değişim. 

Verilere göre Amerika Birleşik Devletleri'nin Çin ile olan ticaret açığı geçen yıl önemli ölçüde daraldı ve bu ülkeden yapılan ithalat yüzde 20 azalarak 427,2 milyar dolara geriledi. Amerikalı tüketiciler ve işletmeler otomobil parçaları, ayakkabı, oyuncak ve hammadde için Meksika, Avrupa, Güney Kore, Hindistan, Kanada ve Vietnam'a yöneldi.

Meksika'nın ABD'ye ihracatı 2022'de 475,6 milyar dolarla aşağı yukarı aynı düzeydeydi. ABD'nin toplam mal ve hizmet ticaret açığı yüzde 18,7 oranında daraldı. ABD'nin dünyaya genel ihracatı, güçlü dolar ve yumuşak küresel ekonomiye rağmen 2023 yılında bir önceki yıla göre hafif bir artış gösterdi.

Amerikalılar daha az ham petrol ve kimyasal madde ile cep telefonu, giysi, kamp malzemeleri, oyuncak ve mobilya gibi daha az tüketim malı satın aldıkça ABD'nin ithalatı her yıl düştü. Ekonomistler, Çin ile ticaretteki göreceli düşüşün Trump yönetimi tarafından uygulanan ve daha sonra Biden yönetimi tarafından sürdürülen tarifelerle açıkça bağlantılı olduğunu söylüyor.

Değişen gelgitlere yakalanan bir diğer ekonomi de Güney Kore oldu. Meksika gibi Güney Kore de ABD ile serbest ticaret anlaşması olduğu için daha düşük tarifelere tabi. Aralık ayında ABD'nin Güney Kore'den ithalatı rekor düzeyde yüksekti.

© 2024 The New York Times Company