10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.03.2024 09:59 | Son Güncelleme: 24.03.2024 10:16

New York Times yazdı: Moskova'daki terör saldırısına ilişkin bilinenler

Moskova'da konser salonuna düzenlenen ve 130'dan fazla kişinin ölümüne neden olan saldırıyı DEAŞ-H üstlendi. Rusya lider Putin, kim olursa olsun saldırganların cezalandırılacağını söyledi. New York Times, cuma gece yaşanan saldırıya ilişkin bilinenleri yazdı
Nanna Heitmann/The New York Times
Nanna Heitmann/The New York Times

Ivan Nechepurenko / The New York Times

Cuma gecesi Moskova yakınlarındaki popüler bir konser alanına düzenlenen saldırıda en az 133 kişi öldü ve 140'tan fazla kişi yaralandı. Bu olay Rusya'nın başkentinde on yıldan uzun bir süredir yaşanan en ölümcül terör eylemi oldu. DEAŞ'ın bir kolu saldırının sorumluluğunu üstlenirken, ABD'li yetkililer de saldırıyı grubun İran ve Afganistan'da faaliyet gösteren bir kolu olan DEAŞ-H'ye atfetti. Rus yetkililer bu iddia hakkında yorum yapmadı. Yetkililer, doğrudan olaya karıştığını söyledikleri dört kişi de dahil olmak üzere en az 11 kişiyi gözaltına aldı ancak saldırganların kimliğini ya da nedenlerini henüz tespit edemedi. İşte saldırıya daha yakından bir bakış:

Ne oldu?

Silahlı saldırganlar, Rusya'nın başkentindeki en büyük eğlence komplekslerinden biri olan 6 binden fazla kişi kapasiteli Crocus City Hall binasına, kapalı gişe bir rock konserinin başlamasından kısa bir süre önce girdiler. Otomatik tüfeklerle ateş etmeye başladılar.

Rus müfettişler, patlayıcılar ve yanıcı sıvılar kullanarak saldırganların binayı ateşe verdiklerini ve insanların kaçışmaya başlamasıyla kaosa neden olduklarını söyledi. Yangın kısa sürede binanın üçte birinden fazlasını sararak duman yaydı ve çatının bir kısmının çökmesine neden oldu. Rusya'nın acil durum servisi yangından sonra kömürleşmiş koltukları ve enkazı kaldırmaya çalışan itfaiyecileri gösteren bir video ve fotoğraflar yayınladı. Rus kolluk kuvvetleri, insanların kurşun yaralarından ve dumandan zehirlenerek öldüğünü açıkladı. Rusya acil servisi, yaralananların çoğunda yanıklar olduğunu aktardı.

Yangını söndürmek ya da çatıdaki insanları kurtarmak için en az üç helikopter sevk edildi. İtfaiyeciler yangını ancak cumartesi günü erken saatlerde kontrol altına alabildiler. Acil servis yangının sabah 5'te büyük ölçüde söndürüldüğünü belirtti.

Saldırganlar nerede?

Saldırganlar olay yerinden kaçmayı başardı. Cumartesi günü erken saatlerde Rusya'nın en üst düzey güvenlik teşkilatı FSB'nin başkanı, saldırıyla ilgili olarak aralarında doğrudan olaya karışan dört teröristin de bulunduğu 11 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

DEAŞ'ın saldırıyı üstlenmesine rağmen Rusya'nın suçu Ukrayna'nın üzerine yıkmaya çalışacağına dair işaretler vardı. FSB yaptığı açıklamada saldırının dikkatlice planlandığını ve teröristlerin Ukrayna'ya doğru kaçmaya çalıştıklarını söyledi. Bir Rus milletvekili daha önce yaptığı açıklamada Moskova'nın güneybatısındaki Bryansk bölgesinde iki terör şüphelisinin gözaltına alındığını söyledi.

Ruslar nasıl tepki verdi?

Geçen hafta sonu yapılan başkanlık seçimlerinden zaferle çıkan Devlet Başkanı Vladimir Putin, cumartesi öğleden sonraya kadar yaşanan trajediye dair kamuoyuna açıklama yapmadı. Beş dakikalık ulusa sesleniş konuşmasında, saldırganların Rusya'dan Ukrayna'ya geçmeleri için Ukrayna tarafının bir pencere hazırladığını iddia ederek saldırıdan Ukrayna'yı sorumlu tutmaya zemin hazırlıyor gibi görünüyordu. Ancak sorumluların kim olurlarsa olsunlar, onları kim göndermiş olursa olsun cezalandırılacağını da belirtti.

Saldırı, Moskovalıların son on yıldaki göreceli güvenlik hissini zedeleyerek 2000'li yıllarda Rusya'nın başkentindeki yaşamı gölgeleyen saldırıların anılarını yeniden canlandırdı. Sosyal medyadaki paylaşımlara göre, Rusya'nın dört bir yanından ve ötesinden insanlar saldırının kurbanları için spontane anma törenlerine çiçekler, oyuncaklar ve mumlar getirdi. Moskova'daki hastanelerin önündeki kuyruklar, insanların kan bağışında bulunmak için gelmesiyle büyüdü.

©️ 2024 The New York Times Company