29 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.09.2024 09:24 | Son Güncelleme: 29.09.2024 09:40

New York Times yazdı: Nasrallah saldırısı Netanyahu ABD'ye gitmeden planlandı

New York Times'a konuşan yetkililere göre İsrail, Hizbullah lideri Nasrallah'ı ayladır izliyordu ve saldırı Başbakan Netanyahu BM Genel Kurulu için ülkeden ayrılmadan önce planlandı
New York Times yazdı: Nasrallah saldırısı Netanyahu ABD'ye gitmeden planlandı

Ronen Bergman ve Patrick Kingsley / The New York Times

İsrailli üç üst düzey savunma yetkilisine göre İsrailli liderler, Hasan Nasrallah'ın nerede olduğunu aylardır biliyorlardı ve geçen hafta onu vurmaya karar verdiler çünkü Hizbullah liderinin başka bir yere taşınıp izini kaybettirmesinden önce ellerinde çok kısa bir fırsat olduğuna inanıyorlardı. 

80'den fazla bomba atıldı

Yetkililerden ikisi, onu öldürmek için birkaç dakika içinde 80'den fazla bomba atıldığını söyledi. Yetkililer bombaların ağırlığını ya da markasını teyit etmedi. Lübnan içinden elde edilen istihbaratı aktaran yetkililere göre Hizbullah ajanları Nasrallah'ın cesedini cumartesi günü erken saatlerde Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanlarından Ali Karaki ile birlikte buldu ve teşhis etti. Her üç yetkili de isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştular.

Hizbullah cumartesi günü Nasrallah'ın İsrail saldırılarında öldürüldüğünü doğruladı. İki yetkiliye göre operasyon hafta başından beri, İsrailli siyasi liderler Amerikalı mevkidaşlarıyla Lübnan'da ateşkes olasılığını konuşurken ve İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu Birleşmiş Milletler'de bir konuşma yapmak üzere İsrail'den ayrılmadan önce planlanmıştı.

Her üç yetkili de Nasrallah'ın kuzeni olan ve hareketin siyasi ve sosyal çalışmalarında kilit bir rol oynayan Haşim Safieddine'nin, saldırı yerinde bulunmayan az sayıdaki üst düzey Hizbullah liderinden biri olduğunu söyledi. Uzun süredir Nasrallah'ın potansiyel halefi olarak görülen Safieddine'nin kısa süre içinde Hizbullah'ın yeni genel sekreteri olarak ilan edilebileceği belirtiliyor.

© 2024 The New York Times Company