16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.07.2023 15:34 | Son Güncelleme: 09.07.2023 15:47

New York Times yazdı: NATO'nun İsveç için planladığı hoş geldin partisi ertelenebilir

NATO liderleri bu hafta Vilnius'ta düzenlenecek olan zirvede İsveç'in örgüte katılımının onaylanacağını umuyorlardı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son açıklamalarına göre biraz daha beklemek zorunda kalabilirler. New York Times zirveye dair beklentileri yazdı
New York Times yazdı: NATO'nun İsveç için planladığı hoş geldin partisi ertelenebilir

Ben Hubbard ve Steven Erlanger / The New York Times

NATO liderleri aylardır, önümüzdeki hafta düzenlenecek yıllık zirveleri için bir araya geldiklerinde, bu vesileyle İsveç'i ittifakın en yeni üyesi olarak karşılamayı umuyorlardı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın devam eden itirazları süreci uzatırken, İsveç'in ne zaman katılabileceği ve ne tür bir atılımın gerekli olacağı soruları gündeme geldi. Yeni üyelerin kabulü için 31 üye ülkenin tamamının mutabık kalması gerekiyor ve İsveç konusundaki bölünme, güçleri Ukrayna'nın karşı saldırısını püskürtmeye çalışan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı ittifakın birleşik bir cephe oluşturma yeteneğini zedeleme riski taşıyor.

NATO yetkilileri Salı günü Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta başlayacak olan iki günlük zirvede tüm ittifak liderlerinin İsveç'in üyeliği konusunda hemfikir olmalarını umduklarını söylüyorlar. Böylece Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın onayı parlamentolarından geçirebileceği düşünülüyor.

Bu amaçla NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Perşembe günü Brüksel'de Türkiye, İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanları ve üst düzey istihbarat yetkilileriyle bir araya gelerek İsveç'in de Finlandiya gibi Türkiye'nin itirazlarını aşmak için yeterli çabayı gösterdiğine Türkleri ikna etmeye çalıştı. Stoltenberg Pazartesi günü Vilnius'ta Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya gelerek Erdoğan'ın İsveç'in üyeliğini zirvede desteklemesini sağlamaya çalışacağını ve bunu parlamentonun onayının takip edeceğini söyledi.

Macaristan, Türkiye'ye uyacak

Salı günü Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto gazetecilere yaptığı açıklamada Türk mevkidaşı ile temas halinde olduğunu ve Türkiye'nin tutumunun değişmesi halinde Macaristan'ın süreci engellemeyeceğini söyledi. Bu da topu Erdoğan'ın sahasına bırakıyor ve gelecek haftaki zirve anlaşmasız sona ererse, çıkmazı neyin kıracağı belli değil.

Biden yönetimi NATO'nun genişlemesi için yoğun çaba sarf ediyor. Türkiye ABD'den 20 milyar dolar değerinde F-16 savaş uçağı ve diğer teçhizatı satın almak istiyor. Yetkililer Başkan Joe Biden'ın bunu NATO genişlemesi konusunda Erdoğan'a baskı yapmak için kullanacağı fikrini reddetti. Biden geçen ay gazetecilere Erdoğan'ı yeniden seçilmesinden dolayı tebrik etmek için yaptığı telefon görüşmesini anlatırken İsveç ve silah anlaşmasından birlikte bahsetti. Biden Erdoğan için "Hala F-16'lar konusunda bir şeyler üzerinde çalışmak istiyor. Ona İsveç ile bir anlaşma yapmak istediğimizi söyledim, o halde bunu yapalım" dedi.

© 2023 The New York Times Company