11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.02.2024 15:53 | Son Güncelleme: 11.02.2024 16:35

New York Times yazdı: Neden yaş Biden için Trump için olduğundan daha büyük bir sorun?

ABD Biden-Trump rövanşına hazırlanırken New York Times/Siena College'ın son yaptığı anket yaşın Biden için Trump'tan daha büyük bir sorun olduğunu ortaya çıkardı. Peki neden? New York Times iki adayın farklılıklarını yazdı
Fotoğraf: Pete Marovich/The New York Times
Fotoğraf: Pete Marovich/The New York Times

Rebecca Davis O’Brien / The New York Times

Eski Başkan Donald Trump, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı Türkiye'ye liderlik ettiği için övdü ve Nikki Haley ile Nancy Pelosi'yi karıştırdı. Başkan Joe Biden, çağdaş akranlarını tanımlarken ölmüş eski Avrupalı liderlerin isimlerini verdi ve Mısır'dan Meksika olarak bahsetti. Bu olaylar, yaş ve zihinsel keskinlikle ilgili paralel endişeleri gündeme getirebilirdi. Bunun yerine, 81 yaşındaki Biden seçmenlerin ilerleyen yaşıyla ilgili şüphe ve endişelerine giderek daha fazla maruz kalırken, 77 yaşındaki Trump aynı siyasi tepkiyi görmedi. 

Bu yanıt sadece iki adam arasında değil, aynı zamanda Amerikan halkı tarafından nasıl algılandıkları ve destekçilerinin onlardan ne bekledikleri konusunda da derin farklılıklar olduğunu gösteriyor ki bu da  başkanlık seçimlerinde önemli bir rol oynayabilecek bir bölünme. New York Times/Siena College'ın altı çekişmeli eyalette yaptığı bir ankette, seçmenlerin ezici bir çoğunluğu Biden'ın yaşı konusunda ciddi endişeleri olduğunu söyledi ve yüzde 70'i başkan olmak için çok yaşlı olduğunu söyledi. Trump'la ilgili benzer kuşkuları dile getirenler ise seçmenlerin yarısından az. 

Fiziksel farklılıklar etkili

Bunun bir kısmı temel fiziksel farklılıklardan kaynaklanıyor. Biden'ın sesi daha yumuşak, saçları daha ince ve daha beyaz. Uzun boylu ve ince yapılı ama 2019 ve 2020'deki adaylık dönemine kıyasla daha çekingen hareket ediyor, çoğu zaman vücudunun üst kısmını sert tutarak zayıflık izlenimi yaratıyor. Ayrıca halkın gözü önünde bisikletten düştü, kum torbasına takıldı.

Buna karşın Trump, zamanın etkilerinden bu kadar görünür bir şekilde muzdarip görünmüyor. Trump sık sık saçlarını boyatıyor ve doğal olmayan bir şekilde bronzlaşmış görünüyor. Ağır yapılı, uzun boylu ve kalabalıkların önünde güç gösterisi için fiziksel özelliklerini kullanıyor. Mitinglerde sahneye çıktığında, açılış şarkısı eşliğinde dans ederek birkaç dakika boyunca hayranlık uyandırıyor ve ardından genellikle bir saatten fazla süren, maço retorik ve bombardımanla dolu konuşmalar yaparak dayanıklılığını sergiliyor.

Liderlik duruşu konusunda konuşmacı ve koç olan Carol Kinsey Goman, "Bu, nasıl iletişim kurduğunuza dair bir algı. Trump bu tür gaflar yaptığında, sadece geçiştiriyor ve insanlar 'Oh, yaşlanıyor' demiyor. En az Joe Biden kadar çok hata yapıyor ama bunu kabadayılıkla yaptığı için bunaklık gibi görünmüyor. Tutku gibi görünüyor" dedi.  Goman, Biden'ın ise zayıflık gibi göründüğünü söyledi.

© 2024 The New York Times Company