11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.02.2024 11:39 | Son Güncelleme: 10.02.2024 11:49

New York Times: Biden'ın arkasındaki koruyucu güç Jill Biden

ABD Başkanı Joe Biden'ın sağlığının seçimler için uygun olup olmadığı tartışılıyor. Ancak Başkan'ın arkasında koruyucu bir güç var: Eşi Jill Biden. NYT, Başkan'ın gazetecilere verdiği röportajlarda unutkanlık yaşaması ve gaf yapması sonrasında Jill'in kampanya yetkililerini sorguya çektiğini yazdı
Başkan Joe Biden ve First Lady Jill Biden, 13 Kasım 2023'te Washington'daki Beyaz Saray'a gelirken (Kenny Holston/New York Times)
Başkan Joe Biden ve First Lady Jill Biden, 13 Kasım 2023'te Washington'daki Beyaz Saray'a gelirken (Kenny Holston/New York Times)

Katie Rogers / New York Times

Başkan Joe Biden'ın gizli bilgileri elinde tutmasına ilişkin oluşturulan özel danışman raporu, başkanın yeniden seçilmeye uygunluğu hakkında sorulara yol açtı. Başkanlık işinin ne kadar zor olabileceğini Biden’ın eşi Jill kadar kimse bilemez. Jill Biden, eşi Joe Biden'ın metne dayalı açıklamalardan uzaklaşıp soruları yanıtlamaya başladığı zaman gazetecilerle yaşadığı etkileşimlerden onu korumaya çalıştı.

Yetkilileri sorguya çekti

Ocak 2022'de Biden iki saatlik bir basın toplantısı düzenledikten sonra First Lady, başkan ve yardımcılarıyla bir toplantı yaptı. Odada bir kaynağa göre Jill Biden, aralarında başkanın da bulunduğu gruba neden kimsenin bunu durdurmak için adım atmadığını sordu. First Lady, basın toplantısını sonlandırması gereken kişinin nerede olduğunu sordu. Yetkililer daha sonra ondan özür diledi.

Jill Biden 2022 sonbaharında Delaware'deki sahil evinde verdiği röportajda, Biden'ın sekiz yıllık başkan yardımcılığına atıfta bulunarak, "Joe'yu Başkan Yardımcısı olarak gördüm ve bunun ne kadar zor olduğunu anladım. Her gece brifing kitaplarıyla dolu bir masa gördüğümde anladım ki çok fazla okuyor ve yazıyor” dedi. First Lady, eski Başkan Donald Trump'ın göreve dönmesini engellemenin bu çabaya değer olduğunu söyledi.

First Lady etkisi

Jill Biden'ın etkisi hem Beyaz Saray'da hem de Biden kampanyasında hissediliyor ve onu tanıyanlar arasında First Lady'nin en büyük önceliklerinden birinin kocasını ve ailesini korumak olduğu biliniyor. Jill Biden basın personelinin ve diğer üst düzey yardımcılarının işe alınmasında doğrudan ve siyasi toplantılarının çoğunda yer alıyor. Bir şeyden hoşlanmadığı zaman bunu belirtiyor. Kampanya yardımcıları ve Beyaz Saray yetkilileri, eğer Jill Biden bir etkinlikte onunla birlikte olursa, etkinliğin kesinlikle zamanında biteceğini söylüyor. Zira Joe Biden sıklıkla geç kalıyor.

Jill Biden tarafından işe alınan kişilerden bazıları, Doğu Kanadı'nın yoğun bir işyerinden uzakta güvenli bir sığınak olabileceğini düşünüyor çünkü ona yakın bir kişinin ifade ettiği gibi, hiç kimse işe aldığı birini kovmaya cesaret edemez. First Lady bir kez Başkan’ın konuşmalarının çok uzun olduğunu söyleyerek yardımcılarını uyardı. Eski metin yazarı Jeff Nussbaum'a topuklu ayakkabılarını işaret ederek “Daha kısa konuşmalar olsun” dedi. Nussbaum bir röportajda bunu söylerken şaka yaptığını ancak görmezden gelinmemesi gerektiğini açıkladı.

"Kötü bir şey olduğunu düşünmüyorum"

Konu kocasına gelince bir danışmanın hata yaptığını hissettiğinde bunu açıkça belirtme konusundaki şöhreti sorulduğunda Jill Biden “Bunun kötü bir şey olduğunu düşünmüyorum. Siz düşünüyor musunuz?” diye sordu.