24 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.09.2024 10:47 | Son Güncelleme: 24.09.2024 10:54

New York Times yazdı: Rusya'nın yeni nesil nükleer füzesi testte başarısız oldu

Uzmanlar tarafından incelenen uydu görüntülerine göre Rusya'nın Sarmat olarak bilinen kıtalararası balistik füzeye yönelik testi patlamayla sonuçlandı. New York Times, Putin'in övgüyle bahsettiği silahın başarısızlığına dair kanıları yazdı
New York Times yazdı: Rusya'nın yeni nesil nükleer füzesi testte başarısız oldu

Anton Troianovski / The New York Times

Ukrayna işgalini başlattıktan iki ay sonra Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın ülkeyi tehdit eden herkesi “iki kez düşünmeye” zorlayacak “eşsiz bir silah” yaratmayı başardığını ilan etti. Ancak iki yıldan uzun bir süre sonra, Rusya'nın yeni nesil bir nükleer füze olan bu silahın gerçekten çalıştığından emin olmak için hala mücadele ettiğine dair kanıtlar artıyor.

Uydu görüntülerini inceleyen araştırmacılar bu hafta gelen fotoğrafların, Sarmat olarak bilinen kıtalararası balistik füzeyi test etme girişiminin, savaş başlığı takılı olmayan füzenin silosunda patlamasıyla sonuçlandığını gösterdiğini söyledi. Uydu görüntüleme şirketi Maxar Technologies tarafından cumartesi günü çekilen görüntüler, şirketin Rusya'nın kuzeybatısındaki Sarmat fırlatma sahasında 60 metre genişliğinde bir krater olduğunu söyledi. 

"Kısa bir süre patladığı görülebiliyor"

Maxar, kratere ek olarak, "Fırlatma rampasının içinde ve çevresinde, füzenin ateşlendikten veya fırlatıldıktan kısa bir süre sonra patladığını düşündüren kapsamlı hasar görülebiliyor. Ayrıca, fırlatma kompleksinin doğusundaki ormanda küçük yangınlar devam ediyor ve tahrip olmuş silonun yakınında dört itfaiye aracı görülebiliyor" dedi. 

Rusya'nın Arkhangelsk bölgesindeki Plesetsk Kozmodromu'nda iki hafta önce çekilen uydu görüntülerinde böyle bir hasar görülmemişti. Rusya'nın test alanındaki hava sahasını kapatan bir bildirisi de test fırlatması için hazırlık yapıldığını gösteriyordu. Cenevre merkezli Rus nükleer kuvvetleri analisti Pavel Podvig, Maxar'ın test başarısızlığı değerlendirmesini doğrulayarak, “En olası açıklamanın fırlatma sırasında meydana gelen bir olay olduğuna inanıyorum. Anladığım kadarıyla bir füzenin siloda patlaması dramatik bir olay" diye konuştu. Kremlin olayla ilgili yorum yapmayı reddetti ve soruları Savunma Bakanlığı'na yönlendirdi.

Görünürdeki fırlatma başarısızlığı Kremlin için bir gerileme olsa da Rusya'nın nükleer caydırıcılığı (daha kanıtlanmış sistemlerden oluşan muazzam cephaneliğiyle ABD'ye karşı yıkıcı bir saldırı gerçekleştirme kabiliyeti) hala endişe verici. Putin 2018'de Sarmat'ı büyük bir tantanayla duyurmuş ve Rusya'ya ABD ile arasındaki çekişmede avantaj sağlayacak yeni bir hızlı uçan silah sınıfının parçası olduğunu ilan etmişti. Füzenin nükleer savaş başlıklarını hipersonik hızlarda (ses hızından en az beş kat daha hızlı) konuşlandırabileceğini ve füze savunmalarından kaçabileceğini söyledi.

© 2024 The New York Times Company