02 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.01.2024 14:16 | Son Güncelleme: 16.01.2024 14:30

New York Times yazdı: Saldırılardan yılmayan Husiler Kızıldeniz'de daha fazla gemiyi hedef alıyor

İsrail-Hamas savaşı yüz günü aştı. Gazze Şeridi'nde süren çatışmalar nedeniyle bölgedeki gerginlik de sürüyor. ABD ve İngiltere'nin, Husilere saldırılarının ardından grup yanıt olarak daha fazla gemiyi hedef almaya başladı. İki tarafta duruma karşılık vereceklerini açıkladı
New York Times yazdı: Saldırılardan yılmayan Husiler Kızıldeniz'de daha fazla gemiyi hedef alıyor

Matthew Mpoke Bigg, Vivek Shankar ve Thomas Fuller / The New York Times

Yemen'deki İran destekli Husiler, küresel ticaret için kritik öneme sahip nakliye hatlarında yeni saldırılar başlattı ve önceki gün bir Amerikan savaş gemisini vurma girişiminin ardından pazartesi günü de ABD'ye ait bir ticari gemiye zarar verdi.  

ABD'den misilleme açıklaması

Saldırılar, ABD ve İngiliz ordularının Yemen'deki grubun mevzilerini güçlü bir yaylım ateşine tutmasından sadece birkaç gün sonra gerçekleşti ve Husilerin verdiği karşılık, Kızıldeniz ve çevresindeki deniz taşımacılığına yönelik tehdidi ortadan kaldırmanın ne kadar zor olabileceğini açıkça ortaya koydu. ABD'li üst düzey askeri yetkililer, ABD güçlerinin Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasının ardından gemileri hedef almaya başlayan Husilerin çok daha büyük bir misilleme saldırısına hazırlandığını ve bu saldırılara karşı daha sert karşılıklar vermeye hazırlandığını söyledi. 

ABD ve İngiltere'nin geçen hafta 60'tan fazla Husi hedefini 150'den fazla hassas güdümlü mühimmatla vurmasının ardından, ABD'li yetkililer savaşçıların Kızıldeniz'den geçen gemilere füze ve insansız hava aracı atma kabiliyetlerinin yaklaşık dörtte üçünü hala koruduğunu söyledi. Yetkililer, silah sistemlerinin çoğunun mobil platformlar üzerinde olduğunu ve kolayca hareket ettirilebildiğini ya da gizlenebildiğini aktardı.

"Amaç mesaj göndermekti"

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps Sky News'a yaptığı açıklamada, "Bunun onların tüm tesislerini ortadan kaldıracağını asla düşünmedik. Amaç bu değildi. Amaç çok net bir mesaj göndermekti" dedi. Pazartesi günü Husiler tarafından atılan füze, bir Amerikan şirketi olan Eagle Bulk Shipping'e ait olan ve Marshall Adaları bayrağı altında seyreden Gibraltar Eagle adlı dökme yük gemisini vurdu.
Şirketten yapılan açıklamada geminin çelik ürünleri taşıdığı belirtildi. Gemilerin konumları hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlayan Marine Traffic'in verilerine göre, gemi yolculuğuna Güney Kore'den başladı ve Süveyş Kanalı'na doğru ilerlemekteydi ancak pazartesi günü geri döndü.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı pazartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, ABD kuvvetlerinin Kızıldeniz'in güneyindeki ticari nakliye yollarına doğru ateşlenen bir gemisavar balistik füze tespit ettiğini belirtti. Açıklamada, "Füze uçuş sırasında başarısız oldu ve Yemen'de karaya çarptı" denildi.

Husilerin sözcüsü Yahya Sarea da aynı gün yaptığı açıklamada, grubun Aden Körfezi'ndeki bir Amerikan gemisini bir dizi füzeyle hedef alan bir askeri operasyon gerçekleştirdiğini söyledi. Sarea, grubun tüm Amerikan ve İngiliz gemilerini düşman hedefleri olarak gördüğünü söyledi ve ABD ve İngiliz saldırılarına cevabının yaklaştığı uyarısında bulundu.

© 2024 The New York Times Company