23 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.08.2024 10:03 | Son Güncelleme: 30.08.2024 11:49

New York Times yazdı: Sicilya açıklarında batan yatla ilgili soruşturma genişliyor

Sicilya açıklarında batan ve 7 kişinin ölümüne neden olan yat kazasının nedeni hala araştırılıyor. Yetkililerin açıklamalarına göre birden fazla ihmal olasılığı değerlendiriliyor. New York Times kaptandan sonra iki mürettebatın daha sorgulandığını yazdı
New York Times yazdı: Sicilya açıklarında batan yatla ilgili soruşturma genişliyor

Elisabetta Povoledo / The New York Times

Avukatları perşembe günü yaptıkları açıklamada, Sicilya'daki savcıların Bayesian adlı lüks yatın batmasıyla ilgili soruşturmayı genişlettiklerini ve şimdi iki mürettebatın daha eylemlerini araştırdıklarını söyledi. Avukatlarından biri salı günü yaptığı açıklamada, yatın kaptanı James Cutfield'in de ihmal sonucu gemi kazasına yol açıp açmadığını belirlemek üzere kasıtsız adam öldürme soruşturmasıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Altı yolcu ve bir mürettebat olmak üzere yedi kişi 19 Ağustos'ta Sicilya açıklarında şafak öncesi fırtınanın ortasında meydana gelen kazada hayatını kaybetti. Yaşamını yitirenler arasında ailesi Bayesian'ın sahibi olan İngiliz teknoloji girişimcisi Mike Lynch ve 18 yaşındaki kızı Hannah da vardı. 

Çarşamba günü savcılar Bayesian'ın makine dairesinden sorumlu Tim Parker Eaton ve o gece gözcülük görevini yürüten mürettebat üyesi Matthew Griffiths'i soruşturma altına aldı. Her ikisi de Cenova'da avukatlık yapan Marco Scopesi tarafından temsil ediliyor ve Scopesi iki kişinin soruşturma altında olduğunu doğruladı. İtalya'da bir kişinin resmi soruşturma altına alınması, mutlaka cezai suçlamaların yapılacağı anlamına gelmiyor.

Gemi seyahati, Lynch'in 2011 yılında Hewlett-Packard'a 11 milyar dolara satarken kurduğu şirketin değerini büyük ölçüde şişirerek teknoloji sektöründeki en büyük dolandırıcılıklardan birine öncülük ettiği suçlamasından haziran ayında beraat etmesini kutlamak içindi. Bu yaz, davayı kazanmasına yardımcı olan avukatlarına teşekkür etmek için birkaç gemi seyahati planlamıştı. 

İtalya'dan ayrıldılar

Sicilya'nın Termini Imerese kasabasındaki savcılar, gemi üreticisi şirket tarafından “batmaz” olarak tanımlanan 183 metrelik yelkenlinin aniden alabora olmasına ve 50 metre derinliğe batmasına neyin sebep olduğunu araştırıyor. Bayesian battığında gemide 10 mürettebat ve 12 misafir olmak üzere 22 kişi bulunuyordu. Gemi battıktan sonra kaçabilen 15 kişi, yakınlardaki Santa Flavia kasabasında bir otele nakledilmiş ve burada gazetecilerden uzak tutulmuştu.

Geçen hafta sonu, gemi kazasından kurtulan altı yolcu otelden ayrıldı. Konuyla ilgili bilgi sahibi olan ve kamuoyuna açıklama yapma yetkisi bulunmayan iki kişiye göre, bu hafta, soruşturma altındakiler de dahil olmak üzere dokuz mürettebat üyesi otelden ve İtalya'dan ayrıldı. Mürettebat üyelerinin İtalya'dan ayrılmaları yasaklanmamıştı.

Kaptan sessiz kalma hakkını kullandı

Savcılar salı günü Cutfield'i sorguladı ancak Cutfield sessiz kalma hakkını kullandı. Avukatlarından Giovanni Rizzuti İtalyan medyasına yaptığı açıklamada müvekkilinin çok “sıkıntılı” olduğunu söyledi. Ruzzuti ayrıca davayı sadece pazartesi günü aldığı için, “eksiksiz, tam ve doğru” bir savunma oluşturmak ve davanın unsurlarını gözden geçirmek için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi. Dava hakkında bilgi sahibi bir kişiye göre Cutfield perşembe günü Sicilya'dan ayrıldı.

Scopesi, Bayesian'ın kaptanı gibi müvekkillerinin de adam öldürme ve gemi kazasına sebebiyet verme suçlamalarıyla soruşturma altında olduğunu belirterek, “Çok genel bir şekilde savcılık spesifik olarak hiçbir şeye odaklanmadı. Soruşturmanın henüz başındayız” dedi.

© 2024 The New York Times Company