20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.08.2024 11:07 | Son Güncelleme: 04.08.2024 11:11

New York Times yazdı: Tansiyon yükselirken İsrail ve Hizbullah karşılıklı ateş açtı

İsrail'in Hamas liderlerini hedef alan saldırıları sonrası bölgede geniş çaplı bir savaş yaşanması ihtimaline karşın tansiyon yükseldi. New York Times, dün gece İsrail ve Hizbullah'ın karşılıklı ateş açtığını, iki tarafında alarm durumunda olduğunu yazdı
New York Times yazdı: Tansiyon yükselirken İsrail ve Hizbullah karşılıklı ateş açtı

Vivek Shankar / The New York Times

İsrail ve Lübnan'daki İran destekli Hizbullah'ın dün gece birbirlerinin topraklarındaki hedefleri vurduklarını açıklamaları, bölgenin daha geniş çaplı bir savaşa doğru sürüklendiği endişelerini arttırdı. Hizbullah İsrail'in kuzeyindeki Beit Hillel yerleşimine onlarca Katyuşa tipi roket fırlattığını açıkladı. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde İsrail'in Demir Kubbe hava savunma sisteminin bazı roketleri engellediği görüldü. İsrail haber medyasına göre herhangi bir can kaybı belirlenmedi.

Roket yağmuru, Hizbullah'ın sivil kayıplara neden olduğunu söylediği İsrail'in güney Lübnan'daki hava saldırılarına bir yanıttı. İsrail ordusu hava kuvvetlerinin Kfar Kila'daki Hizbullah hedeflerini vurduğunu ve Deir Siriane'de bir Hizbullah liderini öldürdüğünü açıkladı. İsrail ordusu ayrıca Lübnan'daki Odaisseh bölgesine doğru havan mermileri attı.

Çatışmalar aylardır sürüyor

İsrail'in kuzey sınırındaki çatışmalar aylardır tam bir savaşa dönüşmeden devam ediyor. Hizbullah, İran tarafından da desteklenen Hamas ile dayanışma içinde olduğunu söyleyerek İsrail'e binlerce roket ve insansız hava aracı fırlattı. İsrail misillemede bulundu ve on binlerce bölge sakinini bölgeden tahliye etti. Ancak son günlerde Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ün Beyrut'ta, Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin de İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesinin ardından gerilim tırmandı.

İsrail, Şükür'ü günler önce İsrail kontrolündeki Golan Tepelerinde 12 çocuğun ölümüne neden olan roket saldırısına misilleme olarak öldürdüğünü açıkladı. İsrail, katliamdan saldırıyı düzenlediğini reddeden Hizbullah'ı sorumlu tuttu. Hamas ve İran İsrail'i Haniye'ye suikast düzenlemekle suçladı ancak İsrail bu cinayetin sorumluluğunu üstlenmedi.

İsrail alarm durumunda

İran, Hizbullah ve Hamas İsrail'e misilleme yapma sözü verdi. Hizbullah'ın geceki saldırılarının tehdit edilen karşılık mı yoksa daha kötü bir şeyin başlangıcı mı olduğu net değil. Gelişmeler şimdilik Hamas ile İsrail arasında uzak da olsa bir ateşkes ihtimalini ortadan kaldırmış görünüyor. Ve İsrail'i birden fazla ülkeden gelebilecek saldırılara karşı alarm durumuna geçirdi.

©️ 2024 The New York Times Company