Amelia Nierenberg / The New York Times
Cucumber Guy (Salatalık Adam) olarak bilinen TikTok yıldızı videolarının başında ‘Bazen bütün bir salatalığı yemeniz gerekir’ diyor. Logan Moffitt adlı influencer, plastik bir kapta hazırlanan salatalar için viral tarifler paylaşarak dünya çapında bir akım başlattı. Bu sanal çılgınlık İzlanda'da salatalık kıtlığına neden oldu. Başkent Reykjavik'te yaşayan 30 yaşındaki Daniel Sigthorsson, kendi salatasını denemek istedi. Ancak evine en yakın markette ya da gittiği ikinci, üçüncü markettin hiçbirinde salatalık olmadığını söyledi. Sigthorsson “'Bu çok garip' diye düşündüm. İzlanda'da hiç tükenmeyen şeylerden biri bu. Sonra haberleri gördüm" dedi.
@logagm Probably one of my fav cucumber recipes
♬ original sound - Logan
"Hazırlanmak için zamanımız olmadı"
İzlanda basınında çıkan haberlerde, Sigthorsson gibi ev aşçılarının salatalık almakta karşılaştıkları zorluklardan sosyal medya çılgınlığı sorumlu tutuldu. Alışveriş yapanlar ve tur rehberleriyle yapılan röportajların yanı sıra İzlanda'nın en büyük market zincirlerinden biri olan Kronan'ın paylaştığı verilere göre salatalık İskandinav ülkesindeki mağazalarda kayboldu. Kronan, İzlanda genelindeki mağazalarda salatalıkların tükendiğini söyledi. Şirketin CEO'su Gudrun Adalsteinsdottir, satışların o kadar hızlı arttığını ve mağazanın hazırlanmak için zamanı olmadığını söyledi.
Pahalıya mal olabilir
Yemek turu düzenleyen bir İzlanda turizm şirketi olan Wake Up Reykjavik'i işleten 29 yaşındaki Gudny Ljosba Hreinsdottir, “Kelimenin tam anlamıyla yiyip bitiriyoruz” diye şaka yaptı. İzlanda, gıda tedarikindeki aksaklıkların zorluklarına özellikle maruz kalabilir. Ülke kendi kendini idame ettiren tarımıyla gurur duyuyor: Temel ürünlerinin çoğu jeotermal enerjiyle çalışan seralarda yetiştiriliyor. Ancak burası Kuzey Yarımküre'de izole edilmiş bir ada. Bir kıtlık olduğunda, boşluğu doldurmak için ithalat yapmak Avrupa'nın başka yerlerinde olduğundan çok daha pahalı olabilir.
Kronan'ı ele alalım. Adalsteinsdottir bir e-postada, genellikle salatalıklarının yaklaşık yüzde 99'unun seralarda yetiştirildiğini söyledi. Ancak bu hafta şirket Hollanda'dan acil bir sevkiyat almak zorunda kaldı. İzlanda'daki sebze çiftçilerini temsil eden SFG'nin pazarlama müdürü Kristin Linda Sveinsdottir, salatalık çılgınlığının zamanlamasının özellikle kötü olduğunu belirtti.
Çiftçiler döngü halinde salatalık yetiştiriyor ve bu moda, mahsulün verimindeki küçük bir durgunluk sırasında ortaya çıktı. Ayrıca Sveinsdottir, sera üretiminin temel unsurlarından biri olan karbondioksitte de hafif bir kıtlık yaşandığını söyledi. Salatalık çılgınlığının okulların yeniden açıldığı bir döneme denk gelmesinin de mutfakların toplu sipariş verdiği anlamına geldiğini ekledi.
Diğer ürünlerin de satışları arttı
İzlandalılar, kıtlığın sorumlusunun internet çılgınlığı olduğuna dair kanıt olarak salata tariflerinde kullanılan diğer malzemelerin satışlarındaki artışları gösteriyor: Kronan'da Moffit'in en popüler salata tariflerinden birinde kullanılan susam yağı, pirinç sirkesi ve balık sosu gibi malzemelerin satışları 5 Ağustos'tan bu yana yüzde 200 arttı. Bir başka süpermarket zinciri olan Hagkaup'un CEO'su Sigurdur Reynaldsson bir e-postada susam yağı satışlarının iki katına çıktığını yazdı.
Sveinsdottir, İzlanda'nın özellikle iklim konusunda bilinçli olduğunu ve tüketicilerin karbon ayak izlerini azaltmak için genellikle ithal gıdalar yerine yerel olarak yetiştirilen gıdaları satın almaya çalıştıklarını söyledi. Bu zihniyet, İzlanda'nın 380 binden fazla kişiden oluşan küçük nüfusuyla birleştiğinde, ani talep artışlarını karşılamak için çok az kıpırdama alanı anlamına geliyor. Ülkenin koyun çiftçileri için pazarlama alanında çalışan Haflidi Halldorsson, “Birkaç kişi çok fazla etkiye sahip olabili" dedi.
29 yaşındaki Hreinsdottir, kasıtsız bir kelime oyunundan özellikle etkilenmiş: İzlanda'da yaz mevsimine bazen “gurkutid” deniyor ve bu da kabaca “Salatalık Zamanı” anlamına geliyor. Bu yıl salatalıklar haber oldu. Hreinsdottir, "Kim bilir? Belki yakında bir salatalık karaborsası oluşacak" diye şaka yaptı.
© 2024 The New York Times Company