18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.09.2023 16:47 | Son Güncelleme: 12.09.2023 17:09

New York Times yazdı: Trump Georgia'da suçlamaları iptal ettirmek için harekete geçti

ABD eski Başkanı Donald Tump, en büyük yasal sorunlarından biri olan Georgia'da seçim sonuçlarını değiştirmeye yönelik suçlamaların düşmesi için dilekçe verdi. Trump'la birlikte suçlanan 18 kişiden bazıları da suçlamaları düşürmeye çalışıyor
New York Times yazdı: Trump Georgia'da suçlamaları iptal ettirmek için harekete geçti

Richard Fausset ve Danny Hakim / The New York Times

Eski Başkan Donald Trump bir yargıçtan, geçtiğimiz ay Georgia'da büyük jüri tarafından kabul edilen geniş kapsamlı seçimlere müdahale iddianamesinde kendisine yöneltilen 13 suçlamanın çoğunun düşürülmesini istedi. Trump'ın Georgia'daki avukatı Steven Sadow'un bir sayfalık dilekçesi, Eski Başkanı'nın Georgia davasındaki 18 ortak sanığından biri olan avukat Ray Smith III tarafından Pazartesi günü sunulan daha kapsamlı bir dilekçeye atıfta bulunuyor. Bu dilekçede 98 sayfalık iddianamenin ayrıntılı bir eleştirisi yapılıyor ve iddianamenin kusurlarının hacimli olduğu ve hukuken sağlam olmadığı ileri sürülüyor. 

Smith'in dilekçesinde, diğer hususların yanı sıra, 19 sanığın da yargılandığı Georgia RICO yasasını ihlal etme suçlamasının korunan ilk değişiklik faaliyetini cezalandırmayı amaçladığı ve amacı Trump'ın 2020 seçimlerini eyalette kıl payı kaybetmesini engellemek olan bir şantaj girişiminin varlığını yeterince iddia edemediği belirtiliyor. Smith'in dilekçesinde, savcılık tarafından ortaya konan haraç komplosunun aslında ülke genelinde seçim hilesi yapıldığına inanan ve sanıklarla aynı hedef doğrultusunda çalışan milyonlarca kişiden oluştuğu savunuluyor.

Banka soyguncusu örneği

Bu noktayı örneklemek için, ABD'de muhtemelen binlerce banka soyguncusu olduğu belirtilen dilekçede, "Ancak hepsinin banka soyması ve aynı amaca ve aynı operasyon yöntemlerine sahip olmaları, aynı suçu aynı nedenle işleyen insanlar olmalarına rağmen, tüm Amerikan banka soyguncularının tek bir RICO girişimi oluşturduğu anlamına gelmez" denildi. Smith'in hukuk ekibinde Atlanta'da deneyimli bir savunma avukatı olan Donald F. Samuel de yer alıyor.

Davayı yürüten Fulton County bölge savcısı Fani Willis'in ofisi, pazartesi akşamı mahkemedeki talebe resmi bir yanıt verilmeden önce yorum yapmayı reddetti. Sadow da yorum yapmaktan kaçındı. Bu başvuru, Trump'ın Ağustos ortasındaki iddianamesinden önce bile iptal ettirmeye çalıştığı davadaki en son büyük adım oldu. Davayı izleyen ve Trump'ın avukatlarının duruşma başlamadan çok önce agresif bir savunma yapmasını bekleyen hukuk analistleri için bu durum pek de sürpriz olmadı.

Eski başkanın avukatları, hızlı bir yargılama talep eden iki ortak sanık Sidney Powell ve Kenneth Chesebro'dan davasını ayırmak için harekete geçti bile. Ortak duruşmaları 23 Ekim'de başlayacak.  Atlanta'da yaşayan ve seçimlerin ardından Trump'ın Georgia'da seçimi kaybetmesine karşı ekibine yardımcı olan avukat Smith, davada bir düzine suçlamayla karşı karşıya. İddianameye göre, bir yasama oturumunda seçimlerle ilgili yanlış iddialar ileri sürdü. Savcılar ayrıca sahte Trump seçmenlerine oy kullandırılması ve Trump'ın seçimi kazandığını iddia eden belgelerin imzalatılması çabalarına da katıldığını iddia ediyor. Smith suçsuz olduğunu savundu.

Avukatları dilekçede "Hiçbir zaman şiddeti savunmadı; hiçbir zaman kalabalık bir tiyatroda 'ateş' diye bağırmadı. Eğer mahkemede ya da yasama organında savunuculuk yapmak bir suçsa, eğer 'haraççı' olarak damgalanmayı hak ediyorsa böyle bir savunuculuk yapma riskini göze alacak çok az insan vardır" ifadelerini kullandı.

"Talebin başarılı olma ihtimali düşük"

Atlanta bölgesinde eski bir savcı olan Chris Timmons pazartesi günü yaptığı açıklamada, iddianamede tanımlanan haraç girişimini oldukça sıkı çizilmiş olarak nitelendirerek, talebin mahkemede başarılı olma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Ancak savunma avukatlarının bazen potansiyel bir jüri havuzunu etkilemek amacıyla daha çok kamuoyu mahkemesine yönelik önergeler verdiklerini belirtti.

Smith'in talebinin, gerçekleşen tüm faaliyetleri mazur göstermediği de dikkat çekiyor. Smith'in avukatları dilekçeye, "Fulton savcılarının iddia ettiği gibi, birileri bir seçim çalışanını fiziksel zarar vermekle tehdit ettiyse, bu bir suç olarak kovuşturulabilir ya da kovuşturulmalıdır. Aynı şey bilgisayar ya da bilgisayardan bilgi çalmak için de geçerli" diye yazdı.

Davadaki bazı sanıklar Georgia kırsalındaki bir ilçenin oy verme sisteminin ihlalinde bilgisayar hırsızlığı yapmak için komplo kurmakla suçlanırken, diğerleri bir sandık görevlisini tehdit etmekle suçlandı. Trump yakında diğer bazı sanıkların izinden giderek davasının, jüri havuzunun kendisini biraz daha destekleyebileceği federal mahkemeye taşınmasını isteyebilir. Ancak Cuma günü bir ABD Bölge Mahkemesi yargıcı, Trump'ın eski Beyaz Saray özel kalem müdürü Mark Meadows'un böyle bir talebini reddederek diğerlerinin bu stratejiyle başarılı olma ihtimalini azalttı.

© 2023 The New York Times Company

Georgia RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations) Yasası, ABD'nin Georgia eyaletinde haraç toplamayı ağır bir suç haline getiren bir yasa.