14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.10.2023 13:15 | Son Güncelleme: 03.10.2023 13:38

New York Times yazdı: Trump'ın dolandırıcılık davasında öne çıkanlar

ABD Başkanı Donald Trump, dün New York'ta dolandırıcılıkla suçlandığı bir duruşmaya katıldı. 250 bin dolar para cezası ödemesi istenen davada Trump'ın yargıç ve savcıya karşı saldırı durumunda olması dikkat çekti. New York Times duruşmada yaşananları yazdı
ABD eski Başkanı Donald Trump, 2 Ekim 2023 tarihinde Manhattan'daki Eyalet Yüksek Mahkemesi binasında görülen dolandırıcılık davasına verilen arada gazetecilere konuştu (Fotoğraf: Ahmed Gaber/The New York Times)
ABD eski Başkanı Donald Trump, 2 Ekim 2023 tarihinde Manhattan'daki Eyalet Yüksek Mahkemesi binasında görülen dolandırıcılık davasına verilen arada gazetecilere konuştu (Fotoğraf: Ahmed Gaber/The New York Times)

Jonah E. Bromwich / The New York Times

Eski Başkan Donald Trump, pazartesi günü New York'taki bir mahkeme salonunda, kamusal kişiliğini şekillendiren ve Beyaz Saray'a adaylığını destekleyen iş imparatorluğuna yönelik bir tehditle karşı karşıya kaldı. Duruşma, New York Başsavcısı Letitia James tarafından geçen yıl açılan ve Trump ile iki yetişkin oğlu ve şirketleri de dahil olmak üzere diğer sanıkları, uygun krediler ve sigorta anlaşmaları elde etmek için varlıklarının değerini hileli bir şekilde şişirmekle suçlayan bir dava nedeniyle gerçekleşti.

Davanın yargıcı Arthur Engoron, Trump ve diğer sanıkların dolandırıcılıktan sorumlu olduklarını ve mal varlıklarını listeledikleri yıllık mali tabloların bu tür suiistimal örnekleriyle dolu olduğunu tespit etti. Duruşma, Trump'ın önemli bir ceza ödeyip ödemeyeceğini ve diğer cezaları belirleyecek. James, 250 milyon dolar ödemesini ve kendisi ile oğullarının New York'ta iş yapmalarının kalıcı olarak yasaklanmasını talep etti.

İşte pazartesi günü duruşmada yaşananlar:

Trump saldırıya geçti

Mahkeme salonu dışında Trump, Demokrat Engoron'a seçimlere müdahale ettiğini söyleyerek yüklendi ve hakkında cezai soruşturma başlatılmasını önerdi. Trump tüm suçlamaları reddetti ve yine bir Demokrat olan James'i siyasi motivasyonla hareket etmekle suçladı.

Açılış konuşmaları

Başsavcılığın avukatlarından Kevin Wallace'ın açılış konuşmasının ardından Trump ailesinin üç avukatı söz aldı: Christopher Kise, Alina Habba ve Clifford Robert. Başsavcının avukatı mülklerin hangi mekaniğe göre ve neden değerlendiğine odaklanırken, Trump'ın avukatları genel olarak eski başkanın mali tablolarında yanlış bir şey olmadığını savunmaya devam etti. Wallace mahkeme salonunda Trump çalışanlarının, eski başkanın istediği net değere ulaşmak için Trump Tower ve 40 Wall St. gibi mülklere keyfi olarak değer biçtiğini söyledi. Trump'ın eski iş bitiricisi Michael Cohen'in süreci anlattığı bir klibi izleten Wallace, eski başkanın kollarını kavuşturup kaşlarını çatarak başını sallamasına neden oldu.

Kise açılış konuşmasında varlıkların objektif bir değeri olmadığını ve farklı değerlemelerin gayrimenkul sektöründe standart olduğunu söyledi. Trump'ın şirketinin varlıkların değerini gösterme şekliyle ilgili olarak "Kötü bir niyet yoktu, bu sadece karmaşık, sofistike bir gayrimenkul geliştirme şirketindeki değişimi yansıtıyor" dedi.

İlk tanık

Öğleden sonra, Trump'ın eski muhasebecisi Donald Bender, Trump'ın yıllık mali tablolarının derlenmesindeki kendi katılımı hakkında ifade verdi. Mali tabloların genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olmasını sağlamanın Trump Organization'un sorumluluğunda olduğunu ve bazen bu ilkelere uymadıklarını söyledi.

Habba'nın, James'i siyasi motivasyonla hareket etmekle suçladığı ve müvekkilinin iş ortaklarının anlaşmalardan para kazandığını tekrarladığı doğaçlama bir sunum yapmasının ardından duruşmanın havası değişti. Trump dikkatle izledi ve zaman zaman başını sallayarak onayladı. Bu, Engoron'un Habba ve diğer savunma avukatlarıyla ileri geri konuşarak onların sunumlarındaki yasal hataları düzelttiği bir süreç başlattı. Yargıç Engoron ve avukatlar tartışırken öne doğru eğilen Trump, duruşmanın en çok bu kısmından keyif almış görünüyordu.

Yine de yargıç, adının telaffuzuyla ilgili şakalar yaparak ve salonu düzene sokarken yüksek sesle bağırdığı için bir mahkeme görevlisini azarlayarak işleri neşeli tutmaya çalıştı. Öğleden sonra, açılış konuşmalarının ateşi yerini Trump'ın mali durumunun ayrıntılarına ilişkin ifadelere bıraktığında, eski başkanın salonda olduğunu bile unutmak kolay hale geldi.

© 2023 The New York Times Company