15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.09.2023 16:06 | Son Güncelleme: 26.09.2023 16:58

New York Times yazdı: Trump'ın silah almak istediğini söylemesi tartışma yarattı

Donald Trump pazartesi günü bir silah dükkanını ziyaret etti. Kendi adı ve kabartmasının yer aldığı bir silahı incelerken bunlardan bir tane istediğini söylediği video ise tartışma yarattı. New York Times hakkında dört iddianame bulunan Trump'a dair ortaya çıkan soru işaretlerini yazdı
Donald Trump, 25 Eylül'de Palmetto State Armory'yi ziyareti sırasında kendi adı ve kabartmasıyla süslenmiş bir Glock tabancayı inceledi (Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times)
Donald Trump, 25 Eylül'de Palmetto State Armory'yi ziyareti sırasında kendi adı ve kabartmasıyla süslenmiş bir Glock tabancayı inceledi (Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times)

Maggie Haberman ve Alan Feuer / The New York Times

Eski Başkan Donald Trump'ın sözcüsü pazartesi günü, kendisini Güney Carolina'daki bir silah dükkanında gösteren ve Glock marka bir tabanca satın aldığını beyan eden bir video yayınladı. Eskiden Twitter olarak bilinen X'te yapılan paylaşımda, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığı için ön sıralarda yer alan ve hakkında dört suç iddianamesi bulunan Trump'ın videosu da yer aldı. Trump, Summerville'deki Palmetto State Armory mağazasını ziyaret ederken, üzerinde kendi resmi bulunan ve Trump 45th yazan özel bir Trump versiyonu Glock marka altın renkli silahı inceledi. Videoda iki kez "Bir tane satın almak istiyorum" dedi.

Yasal olarak silah alabilir mi?

Sözcüsü StevenCheung paylaşımında "Başkan Trump Güney Carolina'da bir @GLOCKInc satın alıyor!" diye yazdı. Videoda Trump küçük bir kalabalığın arasında silahı tutan bir adamla poz verirken görülüyor. Bir sesin "Bu büyük bir satıcı" dediği duyuluyor. Paylaşım hemen bir kargaşaya yol açtı ve böyle bir satın almanın yasal olup olmayacağı konusunda sorular ortaya atıldı. Trump, 2020seçimlerinin sonuçlarını tersine çevirme çabaları ve görevden ayrıldıktan sonra bir yığın gizlibelgeye sahip olmasıyla ilgili iki farklı davada düzinelerce ağır suçla itham ediliyor. 

Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından eski Başkan Donald Trump, 25 Eylül'de Palmetto State Armory'yi ziyareti sırasında silahla poz verdi (Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times)

Mağazadaki kişilerin Trump'ın iddianame altında olduğunu bilmesi halinde, mağazanın Trump'a ateşli silah satıp satamayacağı konusunda da soru işaretleri oluştu. Savcılar, Trump'ı görevde kalmak için çeşitli yasaları çiğnemekle suçlayan davaya bakan yargıçtan, kendisine karşı açılan çeşitli davalarda savcılara ve tanıklara karşı defalarca tehditlerde bulunmasının ardından sınırlı bir yayın yasağı kararı almasını istiyor. Trump'ın avukatlarının, pazartesi gecesi geç saatlere kadar hükümetin emir talebine yanıt vermeleri gerekiyordu. Cheung sosyal medyadaki ilk paylaşımından sonraki iki saat içinde paylaşımını sildi ve bir açıklama yayınlayarak "Başkan Trump ateşli silah satın almadı ya da bulundurmadı. Sadece bir tane istediğini belirtti" dedi.

"Silah satın almadı"

Dükkan sahibine kayıtlı telefona cevap veren bir adam, bir muhabir aradığında telefonu kapattı. Summerville'deki mağazada çalışan ve ismini vermekten ya da başka sorulara yanıt vermekten kaçınan bir satış görevlisi Trump'ın silah satın almadığını söyledi. Trump, TruthSocial adlı sosyal medya sitesinde davalarıyla ilgili olarak kullandığı dil nedeniyle savcılar, güvenlik uzmanları ve diğerleri tarafından giderek daha fazla suçlanıyor. Örneğin FBI'da yetkililer, Trump ve müttefiklerinin kurumu hedef alması nedeniyle şiddet tehditlerine ilişkin endişelerini giderek daha fazla dile getirmeye başladılar. 

 Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

Ana federal silah yasası olan 18 USC Bölüm 922 uyarınca, tüccarların bir yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlar nedeniyle iddianame altında olan kişilere ateşli silah satması yasa dışıdır. Suçlanan sanıkların eyalet sınırlarını aşan herhangi bir silahı göndermeleri veya almaları da yasaklanmıştır. Ancak tüzük, iddianame altındaki kişilerin sadece silah satın almasını veya bulundurmasını yasaklıyor gibi görünmüyor.

 © 2023 The New York Times Company