17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.09.2023 17:25 | Son Güncelleme: 21.09.2023 17:34

New York Times yazdı: Üst düzey stüdyo yöneticileri yazarların grev görüşmelerine katıldı

Hollywood'daki yazar grevi beş aydır sürüyor. Sendika ile yapım şirketleri arasındaki görüşmeler yeniden başladı. Bu defa görüşmeye üst düzey yöneticiler de katıldı. New York Times 5 milyar dolara mal olduğu öne sürülen grev görüşmelerini yazdı
New York Times yazdı: Üst düzey stüdyo yöneticileri yazarların grev görüşmelerine katıldı

Hollywood yazarlarının grevi beşinci ayına girerken, sendika ile büyük yapım şirketleri arasındaki müzakereler bir ay görüşmesiz kaldıktan sonra çarşamba günü yeniden başladı. Stüdyoların meseleyi ne kadar ciddiye aldıklarını göstermek istediklerinin bir işareti olarak, bazı üst düzey yöneticiler ilk kez resmi pazarlık görüşmelerine katıldılar.

Görüşmelerin diplomatik niteliği nedeniyle isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan ve toplantı hakkında bilgi sahibi olan üç kişiye göre, Netflix'in eş başkanlarından Ted Sarandos, Warner Bros Discovery'nin CEO'su David Zaslav, Universal Pictures'ın baş içerik sorumlusu Donna Langley ve Disney'in CEO'su Bob Iger katılanlar arasındaydı. Bir kişi görüşmelerin cesaret verici olduğunu aktardı. 

Geçtiğimiz ay, eğlence şirketleri adına pazarlık yapan Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği, üç yıllık yeni bir sözleşme için teklifini değiştirdi ve ayrıntıları kamuoyuna açıkladı. Teklifin kamuoyuna açıklanması 11 binden fazla televizyon ve sinema yazarını temsil eden Writers Guild of America'yı kızdırdı ve son çıkmazın nedenlerinden biri oldu. Zaslav ve Iger gibi üst düzey yöneticiler geçen ay sendika yetkilileriyle bir araya gelmiş ancak resmi bir pazarlık oturumu gerçekleştirmemişlerdi.

En uzun süren grev olabilir

Yazarlar başlangıçta stüdyoların son teklifine yanıt vermeyi reddettiler ancak daha sonra yeni bir toplantı talep etmek için geçen hafta ittifaka ulaştılar. Grev 142 günle şimdiye kadarki en uzun yazar grevi olma yolunda ilerliyor. En uzun grev 1988'de 153 gün sürmüştü. Sendika, yayın döneminin üyelerinin ücretlerini ve çalışma koşullarını kötüleştirdiğini savunuyor. Stüdyolar, yazarlara otuz yılı aşkın bir süredir en yüksek ücret artışını teklif ettiklerini ve aynı zamanda yapay zekaya karşı korumalar içerdiklerini söylediler. 

Yazarlar grevinin, Hollywood oyuncularının 14 Temmuz'da başlayan greviyle birlikte  sektöre ve çevresindeki işletmelere verdiği zarar çok büyük oldu. Vali Gavin Newsom geçen hafta CNN'e verdiği bir röportajda iki grevin Kaliforniya ekonomisine şimdiden 5 milyar dolara mal olduğuna inandığını söyledi.

© 2023 The New York Times Company