18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.01.2024 14:15 | Son Güncelleme: 31.01.2024 15:50

New York Times yazdı: Yapay zekaya karşı Hollywood yıldızlarını korumaya alacaklar

Taylor Swift'in müstehcen görüntülerinin yayılmasının ardından Hollywood'da yapay zekaya dair tartışmalar artıyor. Bir yetenek ajansı olan WME, yaptığı ortaklıkla müşterilerinin sahte görüntüleri kaldırmalarına ya da tazminat almalarına yardımcı olacağını söyledi
New York Times yazdı: Yapay zekaya karşı Hollywood yıldızlarını korumaya alacaklar

Nicole Sperling / The New York Times

Yetenek ajansı WME teknoloji firması Vermillio ile müşterilerini yapay zeka teknolojisi aracılığıyla kendilerine benzeyen görüntülerin kötüye kullanılmasına karşı koruyacağını umduğu bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Vermillio, görüntüleri izlemek için yapay zeka teknolojisini kullanarak WME müşterilerini benzerliklerinin ve fikri mülkiyetlerinin çalınmasından koruyabilecek Trace ID adlı bir platform oluşturdu. Ortaklık ayrıca, müşterilerin benzerliklerinden ve imajlarından para kazanmalarını sağlamak için teknolojiyi kullanmanın yollarını arayacak.

Grevde de tartışıldı

Yapay zeka kullanımı ve bu varlıkların nasıl korunacağı geçen yılki oyuncu grevinde önemli bir tartışma konusuydu. Oyuncular sendikası Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists ile yapılan anlaşma onaylandıktan sonra bile bazı oyuncular YZ korumalarından memnun kalmadı. Örneğin sözleşme, stüdyoların ekranları yapay görüntülerle doldurmasını yasaklamıyor. Bu sahte görüntüler, bir karakter üretmek için gerçek aktörlerin tanınabilir özelliklerini birleştirerek yapay zeka aracılığıyla oluşturulabiliyor.

"Sorunu çözmek için bu işin içindeyiz"

Geçen hafta internette ortaya çıkan Taylor Swift'in sahte, cinsel içerikli görüntüleri gibi yapay zeka tarafından üretilen görüntüler de internette çoğalıyor. WME, öncelikli kaygısının müşterilerini korumak olduğunu söyledi. WME'nin dijital stratejiler başkanı Chris Jacquemin, "Müşterilerimizin en azından yaygın bir sorunu ele almaya başlayabilmek adına korumalara sahip olmaları için, bu sorunu çözmeye çalışmak için bir süredir bu işin içindeyiz" dedi.

Tanınmış aktör ve şovmenleri içeren deepfake'ler yıllardır bir sorun. Ancak daha sofistike yapay zekanın nispeten yakın zamanda ortaya çıkması sorunu daha da kötüleştirdi. Ocak ayında, tencere üreticisi Le Creuset için Facebook'ta sahte bir reklam yayınlandı. Swift olduğu iddia edilen bu reklamda kullanıcıların kişisel bilgileri karşılığında ücretsiz tencere seti teklif ediliyordu. Ne Swift ne de Le Creuset bu promosyona dahil olmuştu.

Jacquemin bu tür dolandırıcılıklar için, "Elle rastlamak dışında bunu durdurmak için gerçek bir yeteneğiniz yok. Vermillio bu süreci otomatikleştirmeye başlıyor" diye konuştu. WME'nin müşterileri artık tanımlayıcı dijital verilerini blok zincirine kaydedilmek ve korunmak üzere Vermillio'ya verecek. Vermillio daha sonra müşterilerin çevrimiçi görünen görüntülerini izleyebileceğini ve doğrulayabileceğini söyledi. Bu görüntüler daha sonra kaldırılabilir ya da müşteriler ödeme istemeye karar verebilir. Büyük ihtimalle Vermillio bu gelirden pay alacak.

WME ve Vermillio, ortaklığın, stüdyoların örneğin bir kişinin sesini başka dillere çevirmek için yapay zeka kullanmak istemesi durumunda sanatçılara tazminat ödenmesine de yardımcı olabileceğini söyledi. Vermillio'nun arkasındaki girişimci Dan Neely, "Bu özgünlük sayesinde, yetenekler kendilerini koruyup güçlendirirken hayranlarına istedikleri yeni eğlence deneyimlerini sunabilirler" dedi.

© 2024 The New York Times Company