23 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.08.2024 13:15 | Son Güncelleme: 02.08.2024 16:48

New York Times yazdı: Yeni kanıtlar Maduro'nun seçimi kesin kaybettiğini gösteriyor

New York Times, Venezuela muhalefeti tarafından toplanan kısmi oylama sonuçlarını analiz etti. Sonuçlar Nicolás Maduro'nun ilan ettiği zafere daha fazla şüphe düşürdü
New York Times yazdı: Yeni kanıtlar Maduro'nun seçimi kesin kaybettiğini gösteriyor

Anatoly Kurmanaev ve Ethan Singer / The New York Times

Venezuela'nın seçim kurumu pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkenin Devlet Başkanı Nicolás Maduro'nun, usulsüzlüklerle gölgelenen bir seçimde ana rakibine yüzde 7 puan fark atarak rahat bir şekilde altı yıl daha görevde kalmaya hak kazandığını duyurdu. Ancak Venezuela'nın ana muhalefet ittifakıyla bağlantılı bir grup araştırmacı tarafından The New York Times'a sağlanan kısmi seçim sonuçları, resmi sonucu sorgulatan yeni kanıtlar sunuyor.

Araştırmacıların verdiği rakamlar, Edmundo González adlı emekli bir diplomat olan muhalefet adayının Maduro'yu 30 puandan fazla farkla yendiğini gösteriyor. Araştırmacıların sonuca ilişkin tahmini (Yüzde 66'ya 31) seçim günü ülke genelinde yapılan bağımsız bir sandık çıkış anketinde elde edilen sonuca benziyor. Times'ın, araştırmacıların ülke toplamının yaklaşık yüzde 3'üne tekabül eden yaklaşık bin oylama makinesi tarafından üretilen kağıt fişlerden toplandığını söylediği temel sayımları bağımsız olarak doğrulaması mümkün olmadı. Venezuela'nın hükümet kontrolündeki seçim otoritesi, artan uluslararası baskıya rağmen hala ayrıntılı sonuçları açıklamadı. 

Ancak birçok bağımsız anket ve seçim analisti araştırmacıların yaklaşımını inceledi ve araştırmacılar tarafından paylaşılan sayımlara dayanarak tahminlerin güvenilir göründüğünü söyledi. Times da kısmi sayımlara dayanarak araştırmacıların sonuç tahminlerini yüzde 2 puan içinde genel olarak tekrarlayabildi.  Maduro'nun zaferinin ilan edilmesi pazartesi günü ölümcül protestoları tetikledi ve birçok Latin Amerika ülkesinin Venezuela ile diplomatik ilişkilerini askıya almasına yol açarak kutuplaşmış ülkeyi yeni bir kaos dönemine sürükledi. Araştırmacılar tarafından sağlanan seçim sonuçlarına dair Times'ın analizi,  Maduro'nun zafer kazanmadığını gösteriyor.

Araştırmacılar ne yaptı?

Venezuela'da yaklaşık 30 bin oy verme makinesi var. Sandıklar kapandıktan sonra her makine bir oy çetelesi basıyor ve siyasi partiler adına oylamayı izleyen gönüllülerin yasal olarak bir kopyasını alma hakkı var. AltaVista adlı araştırma grubu, genel oy sayısını tahmin etmek için ülke genelinde toplamın yaklaşık yüzde 5'i olan bin 500 oy verme makinesinden oluşan rastgele bir örneklem oluşturdu. Örneklemi, ülkenin genel coğrafyasını ve partizanlığını orantılı olarak temsil edecek şekilde tasarladılar.

Sandıklar kapandıktan sonra AltaVista, muhalif gönüllüler tarafından toplanan sayımların taranmış kopyalarını toplamaya başladı. Hükümet destekçilerinin gözdağı vermesi, organizasyondaki aksaklıklar ve cep telefonu kapsama alanının yetersizliği araştırmacıların örneklemdeki tüm sayımları elde etmesini engelledi ancak bu seçim bölgelerinin üçte ikisinden fazlası için veri topladılar ve doğruladılar.

AltaVista, basılı makbuzların görüntüleri de dahil olmak üzere verileri salı gecesi kamuoyuna açıkladı. Araştırmacılar, bu bölgelerdeki oy toplamlarının, muhalefetin adayı González'in Maduro'yu yüzde 66'ya yüzde 31 oranında yeneceğini gösterdiğini söyledi. Veriler, iktidar partisinin önceki seçimlerdeki kalelerinde bile seçmenlerin Maduro'dan uzaklaştığını gösteriyor.

Verilere inanmak için nedenler

  • Benzer bir yaklaşım önceki seçimlerde de doğru tahminler elde edilmesini sağlayabilirdi. Venezuela'daki geçmiş seçim verileri kamuya açık olduğu için, bu seçimde örneklenen seçim bölgelerinin geçmişte ülke genelindeki oyları temsil ettiğini görebiliriz. Times tarafından yapılan bir analize göre, daha önceki üç seçimde bu bölgelerden gelen ağırlıklı sonuçlar, nihai ulusal sonucun iki puan içinde kaldı. Tek önemli fark pazar günkü seçimlerin hükümet tarafından ilan edilen sonuçları. Maduro yönetimindeki Venezuela seçimleri, seçmen baskısı ve diğer usulsüzlüklerle kuşatıldığı için uzun zamandır özgür ya da adil olarak kabul edilmiyor. Ancak gerçek oy sayımlarının geçerliliği daha önce hiçbir ulusal seçimde bu kadar şüpheye düşmemişti.
  • Araştırmacıların sonuçları bağımsız bir sandık çıkış anketiyle de uyumlu. Edison Research tarafından yapılan sandık çıkış anketi González'e ezici bir destek olduğunu ortaya koydu. 100 seçim merkezinde gerçekleştirilen ve yaklaşık 7 bin seçmenle yapılan görüşmelere dayanan anket, González'in yüzde 65'e yüzde 31 ile önde olduğunu ortaya koydu.
  • Bağımsız anket ve seçim analistleri AltaVista'nın metodoloji ve tekniklerinin sağlam göründüğünü söyledi. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Venezuela seçim verileri konusunda uzman olan Dorothy Kronick, Times'ın talebi üzerine muhalif araştırmacıların örnekleminin geçerliliğini bağımsız olarak değerlendirdi. O da benzer bir sonuca vardı. Kronick, örneklemin muhalefet eğilimli bölgeleri biraz kayırdığını ancak bunun hükümet ve muhalefet tarafından iddia edilen rakamlar arasındaki muazzam farkı açıklamak için yeterli olmadığını tespit etti. Kronick, "Bunlardan biri yanlış" dedi. Massachusetts Institute of Technology'de anket metodolojisi uzmanı olan Adam Berinsky, araştırmacıların yaklaşımının makul göründüğünü ve araştırmacıların veri toplarken karşılaştıkları zorlukların muhalefetin desteğini olduğundan az tahmin etmelerine yol açmış olabileceğini söyledi.
  • Farklı istatistiksel teknikler genel sonucu etkilemeyecektir. Araştırmacıların verileri, Venezuela hükümetinin iddia ettiğinden çarpıcı biçimde farklı bir sonuca işaret ediyor. İddialar daha yakın olsaydı, daha küçük metodolojik seçimler belirleyici olabilirdi. Ancak burada durum böyle değil. Bu tür bir analiz, 2 puanlık bir farkı karara bağlamak için yeterince kesin olmayabilir ancak 30 puanlık bir farka açıklık getirebilir. 

Hala belirsiz olanlar

  • Araştırmacılar muhalefet partisi ile aynı çizgideler. Projenin arkasındaki aktivistlerin Maduro hükümetine karşı çıkma ve muhalif davaları destekleme geçmişleri var, bu da onları ülkenin siyasi açmazında taraf haline getiriyor. Ancak siyasi görevde bulunmadılar ve metodolojilerini ABD ve Brezilya'daki bağımsız akademisyenlerle işbirliği içinde tasarladılar.
  • Araştırmacıların oylama makbuzlarını bulamadıkları bölgelerin, başarılı oldukları bölgelerden anlamlı bir şekilde farklı olması da mümkün. Ancak bu pek olası değildir çünkü araştırmacılar seçim bölgelerini rastgele seçtiler ve aradıkları çoğu yerde oy kayıtlarını bulabildiklerini söylediler.
  • Geçmişinde seçim sorunları olan bir ülkede tarihsel karşılaştırmalar yapmak zor. Maduro destekçilerini ve muhalefet destekçilerini temsil edecek sayıda bir örneklem oluşturmak, güvenilir ve detaylı tarihsel seçim verileri olmadan oldukça güç. Son yıllarda milyonlarca Venezuelalının göç etmesi demografik tahminleri özellikle zorlaştırıyor.

©️ 2024 The New York Times Company