04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.04.2022 18:22 | Son Güncelleme: 19.04.2022 19:26

New York Times’ta genel yayın yönetmeni Dean Baquet koltuğunu Joseph Kahn'a devrediyor

The New York Times’ın genel yayın yönetmeni Dean Baquet 65 yaşına girmesiyle, gazetenin geleneklerine uyarak yerini Pulitzer ödüllü Joe Kahn’a bıraktı
The New York Times'ın en son genel yayın yönetmeni Dean Baquet (solda) ve yerine atanan Joseph F. Khan (sağda). 17 Nisan 2022. (Celeste Sloman/The New York Times)
The New York Times'ın en son genel yayın yönetmeni Dean Baquet (solda) ve yerine atanan Joseph F. Khan (sağda). 17 Nisan 2022. (Celeste Sloman/The New York Times)

Michael M. Grynbaum ve Jim Windolf / The New York Times

The New York Times'ın uluslararası masasına liderlik eden, gazeteyi dijital çağa yönlendirmeye yardımcı olan Pulitzer ödüllü eski Çin muhabiri Joseph F. Kahn, bir sonraki genel yayın yönetmeni olarak seçildi. Bu, gazetedeki en yüksek pozisyon. Şu anda Times'ın 2 numaralı editörü olan 57 yaşındaki Kahn, Amerikan medyasında ve küresel haber sektöründe en güçlü pozisyonlardan birini üstlenecek. Kahn sekiz yıllık görev süresinin haziran ayında tamamlanması beklenen Dean Baquet'in yerini alacak. Duyuru bugün The Times'ın yayıncısı A.G. Sulzberger tarafından yapıldı.

NYT’nin dijitalleşme sürecine öncülük etti

Sulzberger, Times çalışanlarına yolladığı duyuruda “Pek çok insan; özellikle de parlak bir gazeteci, cesur ve ilkeli bir lider olan Joe ile birlikte çalışmış olanlar için bu duyuru sürpriz olmayacak. Joe kusursuz haber muhakemesi, dünyayı şekillendiren güçlere dair sofistike anlayışı, gazetecilerin en hırslı ve cesur çalışmalarını üretmelerine yardımcı olma konusunda uzun bir geçmişe sahip" ifadesini kullandı.

"Görsel gazeteciliğin ağırlığını artırdı"

Sulzberger; Kahn'ı terfi ettirerek, büyük bir değişim geçiren kuruma liderlik etmesi için geleneksel gazete haberciliğinin ve editörlüğünün değerlerini iyi bilen kıdemli bir gazeteciyi seçmiş oldu. Kahn son yıllarda gazetenin haber merkezini ve yeni işlerini modern medyanın gerektirdiği hız ve çeviklik için yeniden yapılandırma çabalarına öncülük etti. Basılı gazeteye odaklı yazı işleri ve haber merkezini; gerçek zamanlı haberciliğe yöneltti ve görsel gazeteciliğin ağırlığına artırdı. Ayrıca Avrupa ve Asya'da yeni temsilcilikler kurarak gazetenin uluslararası genişlemesine liderlik etti.

"Halkın güvenini sağlamak en önemli öncelik"

Haber merkezi şimdi Kahn’ın 24 yıl önce katıldığından oldukça farklı gözüküyor. Times'ın gazeteciliği podcast'ler, televizyon belgeselleri, e-posta haber bültenleri ile haber, yemek ve oyunlar için akıllı telefon uygulamalarına yayılmış durumda. Deneyimli muhabirler; programcılar, veri analistleri ve kitle geliştirme uzmanlarıyla birlikte çalışıyor.

The New York Times'ın genel yayın yönetmenliğine atanan Joseph F. Kahn. 17 Nisan 2022. (Celeste Sloman/The New York Times)

Times siyasi ideoloji ve kültürel kimlik üzerine sert tartışmalarla bölünmüş bir toplumda bağımsız gazeteciliğin rolü hakkında farklı ve değişken görüşlerle de boğuşuyor. Kahn kutuplaşma ve partizanlık döneminde halkın güvenini sağlamanın en önemli öncelikleri arasında olduğunu söylüyor. Gazetenin yeni 1 numarası "Politik zamanın ruhunun nereye evrileceğini bilmiyoruz. Bunu kovalamak yerine, kendimizi bağımsız olmaya adamak istiyoruz" diyor. 

Baquet yaşı nedeniyle görevi devrediyor

Kahn; görev süresi Donald Trump'ın siyasi yükselişi ve dünyayı altüst eden pandemi ile noktalanan, yönetimi döneminde gazeteye 18 Pulitzer Ödülü getiren Dean Baquet'in yerini alıyor. 65 yaşındaki Baquet, Times'ın genel yayın yönetmenlerinin geleneksel olarak istifa ettiği yaşa ulaştı ancak ilerdeki planları hakkında yorum yapmayı reddetti. Sulzberger salı günkü bildirisinde Baquet'in heyecan verici yeni bir girişime öncülük etmek için Times'da kalacağını yazdı. Times'ın ilk siyahi genel yayın yönetmeni olan Baquet, ekibini mümkün olan en yüksek etkiyi yaratabilecek haberlere yönlendirmesiyle, cesaretlendirmesiyle bilinen bir isim. Trump'ın onlarca yıl süren vergi kaçakçılığının ve Fox News'in etkili ismi Bill O'Reilly ile Hollywood kralı Harvey Weinstein'ın cinsel istismarlarının ifşa edilmesini yönlendirmeye yardımcı oldu.

Baquet'in görev süresi boyunca Times'ın dijital okuyucu sayısı 2014 başlarındaki 966 binden yaklaşık 10 milyon aboneye ulaştı. Baquet ayrıca gazetenin içindeki ve dışındaki tartışmalara da yön verdi.

Baquet dışa dönük Kahn daha çekingen

2016 yılında yazı işleri müdürlüğüne terfi eden Kahn, Baquet'in en yakın sırdaşlarından biri. Ancak Baquet dışa dönük ve rahat bir tarza sahipken Kahn daha çekingen. Kahn’ın görevinin bir kısmı, bazılarının pandemi nedeniyle ofiste hiç çalışmadığı yaklaşık 1.700 kişilik haber operasyonu ile ilgilenmek olacak. Bu rakam Times'ın 171 yıllık tarihindeki en yüksek gazeteci sayısı.

Joseph Kahn’ın biyografisi

Joseph Kahn okuduğu lisenin yayınladığı gazetenin editörüydü. 1987'de tarih bölümünden mezun olmadan önce Harvard'ın gazetesi The Crimson'ın yöneticiliğini yaptı. Dallas Morning News için kısa süre Texas’da muhabir olarak çalıştı. Ancak Khan bir profesörünün Çin'in önümüzdeki on yılın büyük hikayesi olabileceğine dair gözleminden ilham alınca Harvard'da Doğu Asya çalışmaları için yüksek lisans programına yeniden kaydoldu ve Mandarince öğrenmeye başladı. 1989'da The Morning News için Pekin'den serbest makaleler yazıyordu. Tiananmen Meydanı protestolarında muhabirlik yaptıktan sonra Dallas'taki editörleri onu Çin’de muhabir olarak tutmaya ikna oldu. Haberleri risksiz değildi. Bir noktada Çinli yetkililer tarafından gözaltına alındı ve ülkeyi terk etmesi emredildi. 1994 yılında The Morning News’a uluslararası habercilik için verilen Pulitzer Ödülü'nü paylaştı. Kahn o sıralarda The Wall Street Journal tarafından işe alınmış ve Şanghay'a atanmıştı. The Journal'ın ana şirketi Dow Jones'a ait olan, artık baskı yapmayan haftalık The Far Eastern Economic Review'in editörü olarak görev yaptı. 

Kahn’ın NYT hikayesi

Kahn 1998'de Times'a geçti. 2003 yılında gazetenin Pekin büro şefi oldu. Sonraki beş yılını Çin'de geçirdi. 2006'da Çin'in kusurlu hukuk sistemine ilişkin yürüttüğü haber araştırmasıyla Times muhabiri Jim Yardley ile başka bir Pulitzer'i paylaştı. Kahn 2008'de Dış Haberler Servisi editör yardımcısı olarak New York'a döndü ve 2011'de uluslararası editör olarak atandı. 2012'de Çin'in yönetici seçkinlerinin gizli serveti hakkındaki Pulitzer Ödüllü araştırmayı yönetti. Çinli yetkililer bu haber sonrası Times'ın web sitesine erişimi engelledi ve bazı gazetecilerini sınır dışı etti.

Görevi geleceğin Times’ını inşa etmek

Baquet, Kahn'ı genel yayın yönetmenliğine atarken görevini çarpıcı bir şekilde anlattı: Geleceğin Times’ını inşa etme çabalarımıza öncülük etmek ve ileriye dönük neleri kapsayacağımızla ilgili sorularla boğuşmak.

Kahn Times’ın özel toplantısındaki son açıklamalarında bazı önceliklerini belirtti. Kutuplaşma çağında editörlüğün bağımsızlığını korumaktan bahsetti. Düşünce, cinsiyet, etnik köken ve sosyoekonomik arka plan çeşitliliğini temsil eden bir işgücü oluşturma taahhüdünü yineledi.

Gazetenin kendisini CNN ve BBC gibi küresel televizyon ağlarından The Marshall Project ve The Information gibi niş yeni şirketlere kadar, düzinelerce haber kuruluşuna doğrudan rakip olarak görmesi gerektiğini söyleyerek Times'ın haber sektöründeki yeri için iddialı bir yol çizdi.

  © 2022 The New York Times Company