01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.02.2024 10:07 | Son Güncelleme: 25.02.2024 13:01

Nvidia'nın hızlı büyümesi endişe yaratıyor

Son 12 ayda piyasa değeri 1,4 trilyon dolardan fazla artan çip üreticisi Nvidia'nın bu kadar hızlı yükselişi yatırımcılar için endişe yaratıyor. New York Times, çip liderinin hedeflediği büyüme için yeterli alanının olup olmadığı konusunda uzmanların bölündüğünü yazdı
Nvidia'nın hızlı büyümesi endişe yaratıyor

Marie Solis / New York Times

1.4 trilyon dolar o kadar şaşırtıcı bir rakam ki bazı analistler bunun yatırımcılar için tehlikeli bir serap olabileceğinden endişe ediyor. Yapay zekaya güç veren çiplerin lideri Nvidia'nın piyasa değeri, son 12 ayda 1,4 trilyon dolardan fazla, yani kabaca %275 artarak 1,9 trilyon dolara yükseldi.

Geçtiğimiz çarşamba yapılan kazanç açıklamasında Nvidia, dördüncü çeyrekte gelirinin bir önceki yıla göre üç kattan fazla artarak 22,1 milyar dolara çıktığını, kârın ise neredeyse dokuz kat artarak 12,3 milyar dolara yükseldiğini bildirdi. İçinde bulunduğumuz çeyrekte daha da fazla büyüme öngören şirket, gelirinin yaklaşık 24 milyar dolara çıkacağını tahmin etti. Bu yükseliş görünümünden etkilenen Nvidia'nın hisse senedi fiyatı satışlarının 31 katı seviyesinde kapandı.

On yıldır rakiplerine üstünlük sağlıyor

Nvidia birdenbire ortaya çıkmadı. Nvidia'nın kurucu ortağı ve CEO'su Jensen Huang, on yıldır rakiplerine karşı büyük bir üstünlük sağlıyor; yapay zeka trendine erkenden başlayarak ve ChatGPT gibi sohbet robotları için yüz tanıma ve metin oluşturma gibi karmaşık yapay zeka görevlerini yerine getiren ürünler yaratarak avantaj elde ediyor.

Google, Meta ve IBM gibi teknoloji devleri çiplerin kendi versiyonlarını ürettiler ancak hâlâ yapacak çok işleri var: Nvidia, yapay zeka çip satışlarının %70'inden fazlasını oluşturuyor. Ancak uzmanlar, şirketin göz kamaştıran değerlemesini haklı çıkaracak kadar büyümek için yeterli alana sahip olup olmadığı konusunda bölünmüş durumda ve bazıları Nvidia'nın başarısız olamayacak kadar büyük bir bölgenin eşiğinde olduğu konusunda uyarıyor.

Dot-com balonu patladığında yatırımcıların başını belaya sokan şey, Wall Street'te büyük bir heyecan yaratan fiyat-satış oranıydı.

© 2024 The New York Times Company