06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.04.2024 08:10 | Son Güncelleme: 24.04.2024 08:51

NYT, ABD yardımlarının etkisini yazdı: Her şey yolunda giderse Ukrayna 2025'te saldırabilir

ABD Temsilciler Meclisi'nin kabul ettiği 60 milyar dolarlık Ukrayna yardımı savaşın yönünü değiştirebilir. NYT, yardım sonrası her şey yolunda giderse Ukrayna'nın 2025 yılında topraklarını geri almak için karşı saldırı başlatabileceğini yazdı
Ukraynalı bir asker Rus mevzisine roket güdümlü el bombası ateşledikten sonra.6 Şubat 2024 (Tyler Hicks/New York Times)
Ukraynalı bir asker Rus mevzisine roket güdümlü el bombası ateşledikten sonra.6 Şubat 2024 (Tyler Hicks/New York Times)

German Lopez / New York Times

Ukrayna'daki savaşın çıkmaza girdiği biliniyordu. Ancak son aylarda koşullar Rusya'nın lehine değişti. Daha fazla toprak ele geçirdi. Bu bahar ya da yaz aylarında daha büyük bir saldırı başlatması muhtemel görünüyor. Ayrıca, ABD'nin aralık ayında yardım göndermeyi büyük ölçüde durdurmasından bu yana Ukrayna'nın karşılık verme kabiliyeti de kötüleşti. Temsilciler Meclisi'nin hafta sonu kabul ettiği 60 milyar dolarlık Ukrayna yardımı durumu bir kez daha değiştirme potansiyeline sahip. Başkan Joe Biden tasarıyı imzalayacağının sinyalini verdi. Peki bu yardım paketi savaşı nasıl etkileyecek?

Ukrayna'nın ihtiyaçları

Amerikan fonları Ukrayna'nın savaşta önemli rol oynayan iki şeyi yeniden stoklamasına yardımcı olacak: Topçu mermileri ve uçaksavar mühimmatları. Savaş genellikle, orduların patlayıcı mermileri ateşlemek ve hedefleri uzak mesafeden vurmak için kullandıkları topçuların etrafında döndü. Her iki taraf da topçuları askerleri öldürmek, tankları ve sığınakları kilometrelerce uzaktan imha etmek ve düşmanı saldırıdan önce zayıflatmak için kullanıldı. Topçular ayrıca ilerleyen orduları da durdurdu.

Ancak son aylarda Ukrayna'nın top mermileri tükenmeye başladı. Rus güçleri Ukrayna'nın beş ila on katı kadar top mermisi ateşledi. Ulusal güvenlik alanında çalışan Eric Schmitt, "Bu sürdürülebilir bir durum değil. Ukrayna eninde sonunda topraklarını bırakmak ve geri çekilmek zorunda kalacak" dedi.
Ukrayna ayrıca uçakları ve füzeleri vurabilen ABD yapımı Patriot füzeleri gibi uçaksavar silahlarına da güveniyor. Bu silahların tehdidi Rusya'nın hava kuvvetlerinin tüm gücünü ortaya koymasını engelledi çünkü Ukrayna'nın pahalı uçaklarını imha edeceğinden korkuyordu. Rusya bunun yerine uzun menzilli füzelere başvurdu ve Ukrayna bunların birçoğunu düşürdü.

Birkaç aylık silah ihtiyacını karşılayacak

Ancak Ukrayna'nın bu mühimmatları da tükenmeye başlamıştı. Geçtiğimiz hafta Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kiev'in kuzeyinde en az 17 kişinin ölümüne neden olan Rus füze saldırısını durduramamasından Ukrayna'nın mühimmat sıkıntısı çekmesini sorumlu tuttu. Zelenskiy, "Ukrayna yeterli hava savunma teçhizatı almış olsaydı bu olay yaşanmazdı" dedi. Yeni toplar ve hava savunma mühimmatları tasarının yasalaşmasından birkaç gün sonra Ukrayna'ya ulaşmaya başlayacak. 60 milyar dolar birkaç aylık silah ihtiyacını karşılayacak.

Eğitim için de kullanılacak

Yardımın bir kısmı da eğitim için kullanılacak. Bu destek, ordunun yeni askerleri cepheye daha hızlı bir şekilde hazırlamasını sağlayarak Ukrayna'nın bir diğer personel açığının giderilmesine yardımcı olacak. Ayrıca Ukrayna kuvvetlerine daha önce Batılı müttefiklerinden aldıkları Abrams tankları ve F-16 jetleri gibi bazı gelişmiş silahları nasıl kullanacaklarını öğretmeye de yardımcı olacak.

Sırada ne var?

Yardımlar ulaşmaya başladığında Ukrayna'nın bunu Rusya'nın Avdiivka şehrini ele geçirdiği doğu cephesinde kullanması muhtemel. Bu, Rusya'nın ilerleyişini durdurabilir ve çok daha büyük ilerlemeleri önleyebilir. Bazı analistler, yetersiz yardım alan Ukrayna'nın Kiev'den sonra ülkenin ikinci büyük şehri olan Harkiv çevresindeki kırsal bölgeyi ve Karadeniz kıyı şeridinde kalan topraklarını savunmakta zorlanacağından endişe ediyor.

The New York Times'ın istihbarat ve ulusal güvenlik muhabiri Julian Barnes "Daha fazla yardımla Ukrayna muhtemelen savunmasını güçlendirebilir ve en önemli şehirlerini elinde tutabilir" diyor.

Her şey yolunda giderse Ukrayna 2025'te saldırabilir

Her şey yolunda giderse Ukrayna 2025 yılında, belki de ülkenin doğu ve güneydoğusundaki toprakları geri almak için bir saldırı harekâtı başlatabilir. Önemli hedef: Rusya'nın Donbas'ın doğu bölgesi ve Kırım'ın güney yarımadasındaki ele geçirdiği toprakların arasını açmak.

Ukrayna'nın resmi hedefi Donbas ve Kırım'ın tamamını geri almak. Pek çok uzman, özellikle geçen yılki hayal kırıklığı yaratan karşı saldırıdan sonra Ukrayna'nın bunu yapabileceğine şüpheyle yaklaşıyor. Yardım paketini eleştirenlerin bir kısmı da paketin Ukrayna'nın Rusya'nın ilerleyişini durdurmasına bile izin vermeyeceğini savunuyor. Senatör J.D. Vance, ABD üretiminin şu anda Rus silah üretimine ayak uyduramadığını söylüyor. Bu eleştirmenler, savaşın Rusya için Batı'dan daha önemli olduğunu ve Rusya'nın bu savaşa daha fazla kaynak ayırdığını savunuyor.

Avrupa ile bütünleşebilir

Yine de çoğu uzman ek yardımın anlamlı bir fark yaratacağına inanıyor. Rusya'nın daha kolay kazanacağı bir zaferin, ABD ve müttefiklerine olan güveni sarsarak Rusya'yı başka ülkeleri işgal etmeye ya da Çin'i Tayvan'ı işgal etmeye teşvik edebileceğinden endişe ediyorlar. Ukrayna için en gerçekçi senaryo muhtemelen savaş öncesi sınırlara dönmek değil. Ülke daha küçük kalabilir ama topraklarının çoğunu elinde tutabilir ve ekonomik ve stratejik olarak Avrupa ile bütünleşebilir. Bu durum yenilgiden çok daha iyi.

©️ 2024 The New York Times Company