28 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.06.2024 09:24 | Son Güncelleme: 25.06.2024 09:29

NYT Assange'ın serbest kalma anlaşmasını yazdı: ABD ile arasındaki açmaz sonlandı

Julian Assange serbest bırakılması karşılığında ulusal güvenlik materyallerini yasadışı yollardan elde etme ve ifşa etme suçunu kabul edeceği konusunda anlaştı. New York Times serbest kalma anlaşmasına giden süreci yazdı
NYT Assange'ın serbest kalma anlaşmasını yazdı: ABD ile arasındaki açmaz sonlandı

Glenn Thrush ve Megan Specia / The New York Times

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, pazartesi günü bir İngiliz hapishanesinden serbest bırakılması karşılığında ulusal güvenlik materyallerini yasadışı yollardan elde etme ve ifşa etme suçunu kabul etti ve ABD ile olan uzun ve sert açmazını sona erdirdi. Pazartesi günü geç saatlerde kamuoyuna açıklanan kısa bir mahkeme dosyasına göre, 52 yaşındaki Assange'ın federal yargının en uzak yerlerinden biri olan Kuzey Mariana Adaları'nın başkenti Saipan'daki adliyede federal bir hakim karşısına çıkma talebi kabul edildi. Anlaşmanın şartlarını bilen bir emniyet yetkilisine göre İngiltere'de geçirdiği süreye eşdeğer olan yaklaşık beş yıl hapis cezasına çarptırılması bekleniyor.

Çarşamba günü mahkemeye çıkacak

Bu, ABD'ye iadesine inatla karşı çıkan Assange'a karşı açılan davadaki son dönemeçti. Adalar, Pasifik Okyanusu'nun ortasında bir ABD devletler topluluğu ve Assange'ın vatandaşı olduğu Avustralya'ya, ABD kıtasındaki ya da Hawaii'deki mahkemelerden çok daha yakın. Anlaşmanın açıklanmasından kısa bir süre sonra WikiLeaks Assange'ın Londra'dan ayrıldığını açıkladı. Adalet Bakanlığı'nın terörle mücadele bölümünden bir yetkili olan Matthew J. McKenzie, davanın hakimine yazdığı mektupta Assange'ın çarşamba günü sabah 9'da Saipan'da mahkemeye çıkacağını ve yargılamanın bitiminde Avustralya'ya geri dönmesinin beklendiğini belirtti.

Son dakika pürüzleri dışında anlaşma, Assange'ın 2010'larda devlet sırlarını ifşa ettiği için dönüşümlü olarak ünlenip hakarete uğramasının ardından başlayan uzun süreli bir mücadeleyi sona erdirecek. Bunlar arasında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki askeri faaliyetleriyle ilgili materyallerin yanı sıra diplomatlar arasında paylaşılan gizli yazışmalar da yer alıyordu. WikiLeaks 2016 kampanyası sırasında Demokratik Ulusal Komite'den çalınan binlerce e-postayı yayınlayarak partiyi ve Hillary Clinton'ın kampanyasını utandıran ifşaatlara yol açtı.

2019'daki suçlamalar

2019 yılında federal bir jüri Assange'ı WikiLeaks'in geniş bir ulusal güvenlik belgeleri dizisini yaymasıyla ilgili 18 suçlamayla itham etti. Bunlar arasında, yaklaşık on yıl önce askeri planlama ve operasyonlar hakkında bilgi veren eski bir ABD Ordusu istihbarat analisti olan Chelsea Manning tarafından örgüte gönderilen bir dizi materyal de yer alıyordu. Assange suçlu bulunması halinde federal bir hapishanede en fazla 170 yıl hapis cezasına çarptırılabilirdi. Assange pazartesi akşamına kadar Londra'nın güneydoğusunda bulunan ve İngiltere'nin en yüksek güvenlikli hapishanelerinden biri olan Belmarsh'ta tutuluyordu.

Serbest bırakılması beklenmedik bir gelişme olmadı. Bu yıl Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, ABD'li savcıların davayı sonuçlandırması gerektiğini öne sürdü ve ABD Başkanı Joe Biden da hızlı bir çözüme açık olduğunun sinyalini verdi. Adalet Bakanlığı'ndaki üst düzey yetkililer, Assange'ın benzer bir suçtan yargılanan çoğu kişiden daha uzun süre hapis yatmış olması nedeniyle (İngiltere'de beş yıldan fazla hapis yatmıştı) ek hapis cezası içermeyen bir anlaşmayı kabul etti.

Suçlamaların 2019'da açıklanmasından kısa bir süre sonra Londra Metropolitan Polisi, Assange'ın cinsel saldırı suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığı İsveç'e iade edilmemek için yıllar önce sığındığı Ekvador büyükelçiliğine gitti. O zamandan beri gözaltında tutulan Assange'ın hukuk ekibi, Adalet Bakanlığı'nın kendisini iade etme çabalarına karşı mücadele etti. Haftalar süren müzakerelerin ardından Assange, iddianamedeki suçlamalardan biri olan ve 10 yıla kadar hapis cezası öngören ulusal savunma bilgilerini yaymak için komplo kurma suçunu kabul ediyor.

Kamu yararına olduğunu savunuyordu

Assange ve destekçileri uzun süredir hassas ulusal güvenlik bilgilerini elde etme ve kamuya açıklama çabalarının kamu yararına olduğunu ve araştırmacı gazetecilere tanınan Birinci Değişiklik korumalarının aynısını hak ettiğini savunuyorlardı. 2021 yılında, sivil özgürlükler ve insan hakları gruplarından oluşan bir koalisyon, Biden yönetimini Assange'ı İngiltere'den iade etme ve yargılama çabalarından vazgeçmeye çağırdı ve davayı basın özgürlüğü için ciddi bir tehdit olarak nitelendirdi.

Grup, suçlamaların çoğunun gazetecilerin rutin olarak yaptığı şeyler olduğunu savundu. Ancak ABD yetkilileri Assange'ın eylemlerinin haber toplamanın çok ötesine geçtiğini ve ulusal güvenliği riske attığını savundu. Savcılar, Manning tarafından sağlanan materyalin ordu ile birlikte çalışan hizmet üyelerinin ve Iraklıların hayatlarını tehlikeye attığını ve ülkenin dış tehditlere karşı koymasını zorlaştırdığını iddia etti.

Assange Belmarsh'ta kalmaya devam etti, zira sınır dışı edilme kararına defalarca itiraz etti. Geçen ay Assange iade kararını temyize götürme girişimini kazandı. Daha sonra, Julian Assange'ın İsveç'e iade çabalarına karşı mücadele eden hukuk ekibine katıldıktan sonra onunla evlenen Stella Assange, Londra'nın merkezindeki mahkemenin dışında toplanan destekçilerine davadan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. 

Assange ile Ekvador elçiliğinde yaşarken gizlice ilişkiye başlayan Stella Assange, "Biden yönetimi bu utanç verici kovuşturmadan kendisini uzak tutmalı" dedi. Çiftin iki küçük oğlu var. Julian Assange, davası mahkemelerde sürerken sağlık sorunlarını gerekçe göstererek nadiren kamuoyunda görüldü. Assange, 2021 yılında cezaevindeyken küçük bir felç geçirdi. Açıklanmayan sağlık nedenleri nedeniyle mayıs ayındaki duruşmaya katılmadı.

©️ 2024 The New York Times Company