26 Haziran 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.05.2024 17:22 | Son Güncelleme: 20.05.2024 17:32

NYT Back to Black'i yazdı: Amy Winehouse'un kendi kıyafetleri kullanıldı

Biyografik film Back to Black'te Marisa Abela, Amy Winehouse'un gerçek kıyafetlerinden bazılarını giyiyor. NYT'ye göre saç ve makyaj ekibi Winehouse'un imzası haline gelen kabarık topuzunu azaltmayı tercih etti
NYT Back to Black'i yazdı: Amy Winehouse'un kendi kıyafetleri kullanıldı

Simran Hans / New York Times

Çok az stil Amy Winehouse'unki kadar ayırt edici olabilir. Şarkıcının göz kalemi, ince topuklu ayakkabıları ve darmadağın topuzu, ölümünden 13 yıl sonra bile hala anında tanınabiliyor. Yeni biyografik film Back to Black'te Marisa Abela, yıldızı müzik kariyerinin başlangıcından son günlerine kadar canlandırıyor. Başlangıçta fırfırlı mini etekler ve küçük topuklu ayakkabılar giyen Abela, müzik endüstrisinin ve zarar veren alışkanlıklarının derinliklerine daldıkça kendine özgü pinup estetiğini benimsiyor.

Filmin kostüm tasarımcısı PC Williams, filmin adını Winehouse'un ikinci albümünden aldığını söyleyerek "Back to Black'e geldiğimizde Amy'nin daha seksi olduğunu görüyoruz. Sunum tarzında büyük bir değişiklik vardı" dedi. Yapım ekibi bunu yeniden yaratmak için Winehouse'un gerçek hayattan birçok görüntüsünü inceledi. Ancak bazı kasıtlı değişiklikler de vardı: Williams, "bir belgesel yaratmak yerine bir sinema eseri" yaptıklarını söyledi. İşte film sürecine yakından bir bakış.

Yüksek topuz saç

Winehouse, The Ronettes gibi kız gruplarından ilham almış olsa da, imza saç modeli 1960'ların geleneksel topuzu değildi. Filmin saç ve makyaj tasarımcısı Peta Dunstall, "Grungy bir varyasyondu. Ev yapımı, sinirli, biraz havalı. Alt kısmı biraz dağınık olma eğilimindeydi" dedi.

Dunstall görünümü yeniden yaratmak için Abela'nın başının arkasını çevreleyen "vahşi" saçlarının altına postiş eklediğini söyledi. Dunstall "Temel olarak, elime geçen her saçı Marisa'ya taktım. Asla yeterince saç bulamadım" dedi. Ekip filmdeki pek çok görüntüyü şarkıcının gerçek hayattaki görüntüleriyle eşleştirmiş olsa da, Dunstall zaman zaman Winehouse'un saçlarının izleyicinin dikkatini dağıtacak kadar büyük olduğunu söyleyerek "Saçlarını muhtemelen %10 oranında azalttım" dedi.

Kuyruklu eyeliner

Filmde, Winehouse'un dramatik kuyruklu eyeliner'ı onun duygusal durumunu anlatıyor. Dunstall "Bu onun ne kadar kırıldığına bağlı: İşte o zaman ortalık karışmaya başlıyor" dedi. Winehouse'un gerçekte hangi makyaj ürünlerini kullandığını söylemenin zor olduğunu açıklaya Dunstall, popüler bir İngiliz markasına atıfta bulunarak "İnternette herkes bunun bir Rimmel eyeliner olduğunu düşünüyor" dedi. Dunstall, Rimmel eyeliner'ın çok fazla leke bıraktığını, bunun da "gece dışarı çıkacak bir kız için harika" olduğunu, ancak bir günde birkaç görünümün olacağı bir film setinde pratik olmadığını söyledi. Bunun yerine temizlenmesi daha kolay olan MAC'in jel eyeliner'ını kullandı.

Cilt ve dövmeler

Dunstall, "Amy için işlerin pek de sağlıklı olmadığı zamanlarda" geçen sahneler için Abela'nın cildine doku eklediğini söyledi. Ekip, karakterin alkolizm ve uyuşturucu kullanımının daha aşırı dönemlerinde geçen sahnelerde Abela'nın makyajının daha az düzgün durmasını sağlamak için Bondo adlı özel bir efekt makyaj ürünü kullandı. Dunstall, Abela'nın dudaklarına da bir solüsyon sürdüğünü, böylece dudaklarının "susuz ve biraz pütürlü, çok da göz alıcı olmayan" şekilde göründüğünü açıkladı.

Winehouse'un dudağının sol tarafının üstündeki piercing için Abela yapıştırıcıyla sabitlenmiş bir takı taktı. Dunstall, "Sahnenin ortasında düşmemesini umduk" diyor. Prodüksiyon Winehouse'un dövmelerinin tasarım haklarına sahip olmadığı için, Abela'nın filmde kullandığı farklı dövmeleri Mark Coulier tasarladı.

Amy'nin gardrobu

Filmin hazırlıkları sırasında, şarkıcının babası ve mirasının yöneticisi Mitch Winehouse, Williams'ın evini ziyaret etmesine ve Winehouse'un gardırobundan geriye kalanlara bakmasına izin verdi. Williams, giysileri ele alırken "tarihin küçük bir parçasını elinizde tutuyormuş gibi hissettiğinizi" söylüyor. Mitch'in izniyle, aşınma ve yıpranmalarını taklit etmek için birkaç parça ödünç aldı. Bacaklarında korse detayları olan ve çok sevilen bir çift siyah skinny jean de dahil. Ancak bazı parçalar Abela'ya da uyuyordu ve Winehouse'un babası bunları filmde giyebileceğini kabul etti.

Williams, Winehouse ve Blake Fielder-Civil'in bilardo salonunda ayrıldıkları sahnede Abela'nın giydiği pembe bale hırkasının şarkıcıya ait olduğunu söyledi. Ekip ayrıca Winehouse'un kendi Davut Yıldızı kolyesini ve üzerinde "Amy Woo" yazan pembe saten ceketini de kullandı.

Ünlü kıyafetler

Williams, Winehouse'un 2008'de beş Grammy kazandığı gece giydiği siyah fırfırlı Dolce & Gabbana mini elbiseyi ödünç almak istedi. İtalyan tasarımcılar, birçok müze sergisinde sergilenmiş olan elbiseyi arşivlerinde bulundurmuyorlardı ama Abela için yeniden yapmayı teklif ettiler. Williams, "Elimizde doğrudan kopyası olan tek parça bu" dedi. Williams'ın yeniden yaratmak için en sevdiği kıyafetlerden biri, Winehouse'un 2008'de İngiltere'de Glastonbury'de sarhoşken bir hayranını yumrukladığı meşhur performansında giydiği Luella Bartley elbisesiydi. Kraliyet mavisi ipekten yapılmış ve plastik aplike çiçeklerle kaplı olan elbisenin gerçek halinin inanılmaz derecede ağır olduğunu söylüyor Williams. Williams, replikada Güneydoğu Asya'da özel olarak üretilen daha hafif aplikelerin kullanıldığını, böylece Abela'nın elbiseyi bütün bir çekim günü boyunca giyebildiğini ve "elbisenin ağırlığından bayılmadığını" söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company