20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.09.2023 13:27 | Son Güncelleme: 27.09.2023 14:39

NYT Biden'ın otomobil işçilerini ziyaretini yazdı: Grev hattına katılan ilk başkan

ABD Başkanı Joe Biden, grev yapan otomobil işçilerini ziyaret etti. 80 yaşındaki Başkan eline megafon alarak işçilere destek verdi. Donald Trump'ın bölgeyi ziyaret edeceği söylense de sendikalı işçilerle görüşmeyecek
Başkan Joe Biden, Mich'deki bir GM parça tesisinin dışındaki Birleşik Otomobil İşçileri grev hattında grevcilere konuşma yaptı (Fotoğraf: Pete Marovich/The New York Times)
Başkan Joe Biden, Mich'deki bir GM parça tesisinin dışındaki Birleşik Otomobil İşçileri grev hattında grevcilere konuşma yaptı (Fotoğraf: Pete Marovich/The New York Times)

Katie Rogers ve Erica L. Green / The New York Times

Başkan Joe Biden salı günü eline megafonu alarak Michigan'da grev yapan otomobil işçilerine katıldı ve daha iyi ücret talep eden işçilere olağanüstü bir destek gösterisinde bulunarak grev hattına katılan ilk başkan oldu. Biden, Detroit'in dışındaki Michigan, Belleville'de 200'den fazla kişinin çalıştığı bir General Motors tesisinin önünde düzinelerce işçiye otomobil şirketlerinin iyi durumda olduğunu söyledi. "Tahmin edin ne oldu? Sizin de durumunuz iyi olmalı" diyen Biden kalabalığın alkışlarını topladı. Birleşik Otomobil İşçileri sendikasının birkaç üyesiyle yumruk tokuşturdu.

"Bu ülkeyi orta sınıf inşa etti"

"Birçok beni bunu söylerken duydunuz: Bu ülkeyi Wall Street inşa etmedi. Bu ülkeyi orta sınıf inşa etti. Orta sınıfı da sendikalar inşa etti. Bu bir gerçek. Devam edelim. Kazandığınızı hak ediyorsunuz ve şu anda aldığınızdan çok daha fazlasını hak ettiniz" diye konuştu.

Başkan'ın gri gökyüzü altında, arka planda John Mellencamp ve Aerosmith'in klasik rock şarkıları çalarken gerçekleştirdiği 15 dakikalık ziyaret, Biden'ın kilit bir eyalette desteği sağlamlaştırmaya çalıştığı sırada UAW Başkanı Shawn Fain'in daveti üzerine gerçekleşti. Biden'ın ziyareti, on yıllardır kendisini orta sınıfın şampiyonu olarak konumlandıran bir politikacı için bir dönüm noktası gibi görünüyordu, ancak başka siyasi güçler de oyundaydı. Selefi ve 2024'teki muhtemel rakibi eski Başkan Donald Trump'ın yakınlardaki bir ilçeyi ziyaret ederek mevcut ve eski sendika üyelerine konuşmalar yapmasından bir gün önce işçilere katıldı.

Zam desteği

Biden, Trump'ın planlanan ziyaretini eleştiren Fain'e megafonu geri vermeden önce sadece birkaç dakika konuştu. Başkan izlerken, Fain yöneticilere ve milyarder sınıfına ateş püskürdü. Fain, "Dünyanın sahibi olduklarını sanıyorlar. Ama onu biz yönetiyoruz" dedi. BeyazSaray, Biden'ın UAW işçilerinin taleplerini destekleyip desteklemediğini söylemekten kaçındı, ancak işçilerin yüzde 40'lık bir ücret artışını hak edip etmedikleri sorulduğunda, "Evet. Bence bunun için pazarlık yapabilmeliler" yanıtını verdi.

Fotoğraf: Pete Marovich/The New York Times

Halihazırda teklif ettiklerinin ötesinde ücret artışlarının, sektörün elektrikli otomobilleri benimsemeye başlamasıyla rekabet güçlerine zarar verebileceğini savunan otomobil üreticileri, Başkan'ın ziyaretini tam olarak selamlamadı. GM'den yapılan açıklamada "Odak noktamız siyaset değil, işgücümüzü ödüllendirecek ve GM'nin gelecekte başarılı olmasına ve gelişmesine olanak tanıyacak bir anlaşmaya mümkün olan en kısa sürede varmak için UAW liderliğiyle iyi niyetle pazarlık yapmaya devam etmektir" denildi ve grevden "kimsenin kazançlı çıkmayacağı" belirtildi.

Biden - Trump rekabeti

Yine de Beyaz Saray, Biden'ın ziyaretinin Trump'ın bölgeye yapacağı ziyarete karşı koymaya yardımcı olacağına ve başkanın 2020'de kendisini destekleyen ancak yönetimin elektrikli araçlara geçiş konusundaki endişelerini gerekçe göstererek henüz desteklemeyen UAW'den puan kazanmasına yeteceğine inanıyor. Siyasi tarzları ülke vizyonları kadar farklı olan Biden ve Trump, bu kampanya sezonunda ilk kez gerçek zamanlı olarak güçlü bir işçi sınıfı seçmen bloğu için rekabet edecekler.

Bir köşede Biden, batarya ve diğer elektrikli araç parçalarını üreten şirketler işçilerini sendikalaştırmaya direnirken bile, elektrikli araçlara geçiş de dahil olmak üzere temiz enerji gündeminin yeni üretim istihdamı yaratacağını savundu. Diğer köşede ise Trump, işlerinin geleceğinden endişe eden işçiler arasında artan hayal kırıklığını dile getirdi. Pazartesi günü sosyal medyada Biden için "UNUTMAYIN, İŞLERİNİZİ ELİNİZDEN ALIP ÇİN'E VE DİĞER YABANCI ÜLKELERE VERMEK İSTİYOR" diye yazan Trump, "İŞLERİNİZİ KORUYACAĞIM VE SİZİ ZENGİN YAPACAĞIM!!!" diye ekledi. Elbette her iki kampanyanın yetkilileri de buna tepki gösterdi.

Biden'ın kampanya sözcüsü Ammar Moussa yaptığı açıklamada, "Kendi kendine hizmet eden hiçbir fotoğraf çekimi, Trump'ın dört yıl boyunca sendika çalışanlarını terk etmesini ve ultra zengin dostlarının yanında durmasını silemez" dedi. Trump'ın kıdemli danışmanlarından Jason Miller, Başkan'ın ziyaretinin savunma yapmak gerçekleştiğini söyledi. 

Beyaz Saray'da Biden'ın danışmanları, ziyaretinin selefinin ziyaretiyle çok az ilgisi olduğu ya da hiçbir ilgisi olmadığı konusunda ısrar etseler de Biden'ın ziyaretinin Trump'ın Macomb County'deki sendikasız bir fabrika olan Drake Enterprises'a yapmayı planladığı ziyaretle bir tezat oluşturacağından emin olduklarını söylediler. Michigan, 2024'te Demokratlar için kritik bir eyalet olarak görülüyor. Trump'ın 2016'daki en sürpriz zaferlerinden biri olsa da Biden 2020'de bu eyaleti kazanmıştı.

Trump'ın, eski başkanın Michigan'a seyahat etme planlarını kamuoyu önünde eleştiren Fain ile görüşme planı yok. Fain geçen hafta yaptığı açıklamada "Maaş çekiyle yaşamanın ve geçinmek için mücadele etmenin nasıl bir şey olduğunu anlamayan milyarderleri ve milyonerleri seçmeye devam edemeyiz ve onlardan işçi sınıfının sorunlarını çözmelerini bekleyemeyiz" dedi.

Yine de sendikasındaki birçok işçi, Biden yönetiminin ülkenin en iddialı iklim düzenlemeleri önerisine karşı çıktı; bu öneri, bugün yüzde 5,8 olan yeni binek araçların üçte ikisinin 2032 yılına kadar tamamen elektrikli olmasını sağlayacak. Biden, Detroitli üç otomobil üreticisi GM, Ford ve Chrysler'in ana şirketi Stellantis'ten ücretlerin arttırılması, çalışma saatlerinin kısaltılması ve sosyal hakların genişletilmesi talebinde bulunan UAW'nin yanında sağlam bir şekilde durdu.

Grevin başladığı 15 Eylül'den bu yana Biden şirketlere ve işçilere, ekonomide otomobil fiyatlarını yükseltebilecek ve tedarik zincirlerini bozabilecek bir dalgalanma etkisini önleyecek bir anlaşmaya varmaları çağrısında bulunuyor. Michigan'daki grev hattına gitmeden önce Biden'a UAW'nin desteğini almak için ne gerektiği soruldu, "Bu konuda endişeli değilim" diye yanıt verdi.

© 2023 The New York Times Company