17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.11.2023 11:50 | Son Güncelleme: 22.11.2023 12:14

NYT Binance'in hükümet ile anlaşmasını yazdı: Suçlamaları kabul ettiler, 4 milyar dolar ödeyecekler

Kripto para borsası Binance ve kurucusu Changpeng Zhao, kara para aklama kurallarını ihlal etmekten suçlarını kabul etti. Şirketin 4,3 milyar dolar para cezası ödemesine karar verilirken istifa edecek olan CEO Zhao, 50 milyon dolar ceza ödeyecek. New York Times soruşturma sürecini ve anlaşmayı yazdı
Fotoğraf: Ore Huiying/The New York Times
Fotoğraf: Ore Huiying/The New York Times

David Yaffe-Bellany, Emily Flitter, Matthew Goldstein ve Glenn Thrush / The New York Times

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in kurucusu Changpeng Zhao, küresel kripto endüstrisindeki en güçlü ve etkili figüre çarpıcı bir darbe olan kara para aklama ihlallerinden suçlu bulundu. Federal yetkililere göre Binance'in kendisi de suçunu kabul etti ve hükümete 4,3 milyar dolar para cezası ve tazminat ödemeyi kabul etti. Anlaşma kapsamında Binance, aynı zamanda şirketi soruşturan Hazine Bakanlığı ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu ile de uzlaşmaya vardı.

18 ay hapsi isteniyor

Suçunu kabul etmesinin bir parçası olarak Zhao 50 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti ve ayrıca şirketin CEO'luğu görevinden istifa edecek. Üst düzey Adalet Bakanlığı yetkililerine göre hükümet Zhao için federal kurallar uyarınca önerilen azami ceza olan 18 ay hapis cezası istiyor. Binance, federal savcılarla yaptığı savunma anlaşmasının bir parçası olarak, işi denetlemek üzere bir hükümet gözlemcisinin atanmasını kabul edecek. Zhao, gözlemci atandıktan üç yıl sonrasına kadar Binance'e herhangi bir müdahalede bulunmaktan men edildi. Zhao ve Binance temsilcisi Seattle'daki federal mahkemede suçlarını kabul etti. Zhao'nun avukatlarına yorum için ulaşılamadı. Bir Binance sözcüsü yorum talebine yanıt vermedi.

Sektördeki en etkili isim

Nispeten genç ve hızla büyüyen kripto dünyası için Binance ve Zhao'nun suçlu bulunması muazzam bir gelişme. Binance, zaman zaman tüm dijital para birimi işlemlerinin üçte ikisini gerçekleştirerek kripto dünyasında hayati bir güç simsarı ve aracı haline geldi. Uzun zamandır kriptodaki en zengin adam olduğuna inanılan Zhao, X platformunda 8,5 milyondan fazla takipçisiyle sektördeki en etkili isim. 

Suç duyurusu, Adalet Bakanlığı'nın kripto üzerine olan son ataklarından biriydi. Bu ayın başlarında, kripto girişimcisi Sam Bankman-Fried, FTX kripto borsasının çöküşünden kaynaklanan bir ceza davasında dolandırıcılıktan mahkum edildi. Başsavcı Merrick Garland yaptığı açıklamada "Buradaki mesaj açık olmalıdır. Yasaları çiğnemek için yeni teknolojiyi kullanmak sizi bir yıkıcı yapmaz; sizi bir suçlu yapar" dedi. 

FTX'in bir yıl önce patlamasından bu yana, federal yetkililer bir dizi kripto yöneticisini cezai olarak suçladı ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, halka açık Amerikan borsası Coinbase de dahil olmak üzere sektördeki en büyük şirketlerden bazılarına karşı davalar açtı. Pazartesi günü SEC, başka bir kripto borsası olan Kraken'i uygun kayıt olmadan faaliyet göstermek ve müşteri mevduatlarını kendi kurumsal varlıklarıyla karıştırmakla suçlayarak dava etti. 

Yasaları ihlal ettiler

Salı günü kamuoyuna açıklanan mahkeme belgeleri, Zhao ve diğer üst düzey Binance çalışanlarının, finansal kurumların ve çalışanlarının müşterilerinin gerçek kimliklerini öğrenmelerini, suçlularla veya ekonomik yaptırımlarla yasaklanmış kişilerle iş yapmaktan kaçınmalarını ve ABD merkezli işletmeleri düzenleyicilere kaydettirmelerini gerektiren Banka Gizlilik Yasası'nın bazı bölümleri de dahil olmak üzere yasalardan kaçmak için geniş kapsamlı bir çaba gösterdiklerini açıkladı. Yaptırımlarla karşı karşıya olan İran, Küba ve Suriye'den müşteriler Binance platformuna erişebiliyordu. Yetkililer, Zhao'nun Binance'in yaptırım uygulanan ülkelerden gelen kişilerin borsada iş yapmasını engelleme çabalarının yetersiz olduğunu bildiğini söyledi. Federal savcılar Binance'i özellikle lisanssız para aktarma işi yürütmek için komplo kurmak, federal banka gizliliği yasalarını ihlal etmek ve federal yaptırım yasalarını ihlal etmekle suçladı.

Garland, "En başından beri Zhao ve diğer finans yöneticileri, ABD yasalarının gerektirdiği kontrolleri uygulamadan ABD pazarından kâr elde etmek için kasıtlı ve hesaplı bir çaba içine girdiler" dedi. Yasaklanan yabancı işlemlere ek olarak Binance, Binance.com platformunda böyle bir müşterisi olmaması gerektiği halde ABD merkezli firmalarla iş yaptı. Bunun yerine, farklı bir platformun - Zhao'nun da sahibi olduğu Binance.US'in işi yürütmesi ve ülkenin kara para aklamayı önleme yasalarına uyması gerekiyordu. Ancak mahkeme dosyalarına göre Zhao ve diğer Binance çalışanları, ana kripto para borsasının büyük müşterileri idare etmesinin daha iyi olacağına inanıyordu.

Dosyalara göre, yaygın olarak C.Z. olarak bilinen Zhao, Binance'in VIP olarak adlandırılan ve özel bir yönetici tarafından idare edilen ABD merkezli büyük müşterilerle olan ilişkilerini "ABD denetim kurumlarının herhangi bir soruna neden olmaması" için kişisel olarak gizlemeye çalıştı. Dosyalama, Zhao'nun diğer Binance çalışanlarına ABD merkezli VIP müşterilerle telefon görüşmeleri gibi etkileşimlerden "iz bırakmayacak" yöntemler kullanarak konuşmalarını tavsiye ettiği Haziran 2019 tarihli bir görüşmeye atıfta bulundu.

En büyük mali cezalardan biri

Binance'in anlaşmasındaki mali ceza, ABD hükümeti tarafından uygulanan en büyük cezalardan biri. Goldman Sachs'ın 1MDB devlet varlık fonu skandalından kaynaklanan yabancı rüşvet suçlamalarını çözmek için 2020 yılında ABD ve dünyanın dört bir yanındaki yetkililere ödediği yaklaşık 5 milyar dolara yakın. Ancak BNP Paribas'ın 2014 yılında ABD yaptırım kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle federal savcılara ödediği 8,9 milyar doların gerisinde kalıyor.

Anlaşmadan önce, yetkililer bu yıl Binance'i cezalandırmak için bir dizi hamle yapmıştı. Mart ayında Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu, firma ve Zhao aleyhine bir hukuk davası açarak onları ABD'li yatırımcıları korumak için tasarlanmış mali kuralları ihlal etmekle suçladı. Ardından Haziran ayında Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Binance ve Zhao'yu müşteri fonlarını yanlış kullanmak ve düzenleyicilere yalan söylemekle suçladı. Belgelere göre, dijital varlıkları bir hisse senedi veya tahvil gibi düzenlemeye kararlı olan SEC, anlaşmanın bir tarafı değildi. 

İcra davaları Binance'in işlerine zarar verdi. SEC davasının ardından bankalar Binance.US'ye erişimi keserek firmayı alım satım faaliyetlerinin çoğunu dondurmaya zorladı. Bir dizi üst düzey yönetici ayrıldı. SEC ayrıca Binance'in milyarlarca dolarlık müşteri fonunu Zhao tarafından kontrol edilen ayrı bir şirket olan Merit Peak Limited'e aktardığını söyledi.

© 2023 The New York Times Company