20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.01.2024 11:55 | Son Güncelleme: 17.01.2024 11:58

NYT Çin'in son nüfus verilerini yazdı: Kadınlara çocuk yapın baskısı işe yaramadı

Çin'in kadınlara daha fazla çocuk yapma çağrıları karşılık bulmadı. Ülkenin nüfusu 2023'te, üst üste ikinci yıl azaldı. New York Times Çin'deki nüfus krizini yazdı
NYT Çin'in son nüfus verilerini yazdı: Kadınlara çocuk yapın baskısı işe yaramadı

Alexandra Stevenson ve Zixu Wang / The New York Times

Çin'in iktidardaki Komünist Partisi ulusal bir acil durumla karşı karşıya. Parti bunu düzeltmek için daha fazla kadının daha fazla bebek sahibi olmasını istiyor. Onlara daha ucuz konut, vergi avantajları ve nakit para gibi teşvikler sundu. Ayrıca vatanseverlik çağrısında bulunarak onları iyi eşler ve anneler olmaya davet etti. 

Ancak çabalar işe yaramıyor. Çinli kadınların evlenmekten ve çocuk sahibi olmaktan kaçınması, Çin'in 2023'te nüfusunun üst üste ikinci kez azalmasına neden oldu ve hükümetin ülkenin hızla yaşlanan nüfusu ve ekonomik geleceği konusundaki kriz hissini hızlandırdı. Çin, 2022 yılında 9,56 milyon olan bebek sayısının 2023 yılında 9,02 milyona gerilediğini ve bu sayının üst üste yedinci yılda da düştüğünü açıkladı. Yıl içinde ölenlerin sayısı (11,1 milyon) ile birlikte ele alındığında Çin'de dünyanın herhangi bir yerinden daha fazla yaşlı insan bulunuyor ve bu sayı hızla artıyor. Ulusal İstatistik Bürosu'na göre Çin'in toplam nüfusu 2023 yılı sonunda 1 milyar 409 milyon 670 bindi.

Kriz beklenenden daha erken çıktı

Küçülen ve yaşlanan nüfus Pekin'i endişelendiriyor çünkü Çin'i ekonomiyi güçlendirmek için ihtiyaç duyduğu çalışma çağındaki insanlardan mahrum bırakıyor. Neredeyse herkesin beklediğinden daha erken ortaya çıkan demografik kriz, zayıf ve yetersiz finanse edilen sağlık ve emeklilik sistemlerini şimdiden zorluyor. Çin, on yıllar boyunca doğum oranını düşürmeye yardımcı olan tek çocuk politikası ile sorunu hızlandırdı. Bu kural aynı zamanda eğitim ve istihdam fırsatları verilen tek çocuklu genç kız nesilleri yarattı.

Propaganda çağrısı

Çin'in en üst düzey lideri Şi Cinping, hükümet yetkililerini evlilik ve çocuk doğurma kültürünü teşvik etmeye ve gençlerin aşk ve evlilik, doğurganlık ve aile hakkındaki düşüncelerini etkilemeye çağırdı. Propaganda kampanyaları ve devlet destekli flört etkinlikleri gençleri evlenmeye ve bebek sahibi olmaya teşvik ediyor.

Ancak uzmanlar bu çabaların, kadınların ebeveynlikle ilgili görüşlerini şekillendiren bir gerçeği ele alma girişiminden yoksun olduğunu söyledi: Köklü toplumsal cinsiyet eşitsizliği. Kadınları ve mallarını korumayı ve eşit muamele görmelerini sağlamayı amaçlayan yasalar onları hayal kırıklığına uğrattı. Güneydeki Guangdong eyaletinden bir sosyal medya profesyoneli olan Rashelle Chen, "Kadınlar hala ülkemizde çocuk sahibi olmak için yeterince emin hissetmiyorlar" dedi. 33 yaşındaki Chen beş yıldır evli ve bebek sahibi olmayı düşünmediğini söyledi.

© 2024 The New York Times Company