16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.12.2023 11:30 | Son Güncelleme: 05.12.2023 13:30

NYT görüntüleri yayınladı: İsrail saldırılarını güneye genişletti, siviller panik halinde

Uydu görüntülerini analiz eden New York Times, İsrail'in saldırılarını Gazze Şeridi'nin güneyine kadar genişlettiğini ortaya çıkardı. NYT, İsrail ordusunun ilerlemesi karşısında halkın yaşadığı paniği fotoğrafladı
Fotoğraf: Yousef Masoud/The New York Times
Fotoğraf: Yousef Masoud/The New York Times

Hiba Yazbek, Christoph Koettl and Michael Levenson / New York Times

Pazartesi günü İsrail'in Hamas’a yönelik saldırılarını Gazze Şeridi’nin güney bölgesine kadar genişlettiği ortaya çıktı. New York Times’ın yayınladığı görüntülerde; zırhlı araçların büyük şehre yaklaşması ve İsrail’in kentsel alanları vurmasıyla birlikte yerle bir olmuş binalardan yükselen dumanlar ve battaniyelere sarılmış cesetleri taşıyan insanlar görülüyor.

Uydu görüntüleri analiz edildi

NYT’nin analiz ettiği uydu görüntüleri, İsrail ordusunun Hamas ile bir hafta süren ateşkesin bitmesinden kısa bir süre sonra saldırılarını Güney Gazze’ye kadar genişlettiğini gösteriyor. Uydu görüntülerine göre pazar günü itibariyle onlarca zırhlı araç bölgeye geldi. Görüntülerde ayrıca buldozerlere ait olduğu düşünülen izler ve açıklıklar da görülüyor.

Fotoğraf: Yousef Masoud/The New York Times

 Pazartesi günü gerçekleşen saldırılar, İsrail ordusunun sivilleri Güney Gazze’nin en büyük şehri olan Han Yunus bölgesini terk edip Mısır sınırındaki Refah da dâhil olmak üzere daha güneydeki yerlere gitmeleri konusunda bir kez daha uyardığı sırada yaşandı.

İşgal sinyalleri vermişti

İsrail ordusu, günlerdir bölge halkına tahliye uyarısı yapmasına ve işgal sinyalleri vermesine rağmen, güney bölgesine işgal gerçekleştirdiğini doğrulamadı. Pazartesi günü ordunun başsözcüsü Daniel Hagari, İsrail güçleri "Gazze Şeridi boyunca Hamas'ın kalelerini ele geçirmek için kara operasyonunu genişletmeye devam ediyor” dedi ve ekledi: “Ordumuz ihtiyaç duyduğumzu her yerde bunu yapmaya hazır.” Hagari özellikle Gazze Şehrinin iki bölgesine atıfta bulundu: Hastane yetkililerine göre, İsrail savaş uçaklarının ekim ayı sonunda 2.000 kiloluk bombalar atarak onlarca sivili öldürdüğü ve yüzlercesini yaraladığı yoğun nüfuslu bir mülteci bölgesi olan Shajaiya ve Jabalia.

Tahliye haritası yayınladı

Hamas'ın askeri kanadı, askerlerinin Han Yunus'un kuzeyinde bir tank ve bir personel taşıyıcı ile Gazze'nin merkezinde birkaç İsrail askeri aracını hedef aldığını söyledi. Olayın hemen ardından her iki tarafın da iddiaları hemen doğrulanamadı. Pazartesi günü İsrail ordusunun bir sözcüsü sivilleri Han Yunus'un güneydoğusundaki bölgelere ve Refah'a gitmeye yönlendiren harita yayınladı. Ancak BM’nin insani yardım ofisine göre her iki bölge de ‘halihazırda aşırı kalabalık’. Filistin basınına göre pazartesi günü erken saatlerde Refah bölgesine yeni saldırılar gerçekleştirildi.

İsrail, 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği sınır ötesi saldırıda 1200 kişiyi öldürdüğü düşünülen Hamas’ı ortadan kaldırmaya kararlı olduğunu söyledi. Gazzeli sağlık yetkililerine göre İsrail’in yaptığı misilleme saldırılarda şimdiye kadar 15.500’den fazla kişi hayatını kaybetti.

© 2023 The New York Times Company