Choe Sang-hun / The New York Times
Geçen ay meydana gelen kazada 179 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Jeju Air yolcu uçağının uçuş kayıt cihazının, son dört dakikayı kaydetmediği açıklandı. Güney Koreli yetkililer, bu durumun soruşturma için önemli bir engel oluşturduğunu belirtti.
Kokpit ses kaydedicisi ve uçuş veri kaydedicisinden oluşan, "kara kutu" olarak bilinen cihazdan elde edilen veriler, havacılık kazalarının incelenmesinde genellikle hayati öneme sahip. Güney Koreli yetkililer, ABD Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu (NTSB) ile birlikte yürüttükleri soruşturmada, uçağın son dört dakikasına ait uçuş verilerinin bu kazada özellikle kritik olduğunu ifade etti.
Güney Kore Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Boeing 737-800 model uçağın kara kutusunun henüz belirlenemeyen bir nedenle kaydı durdurduğunu duyurdu. akanlık, “Verilerin neden kaydedilmediğini araştıracağız” ifadelerini kullandı.
Jeju Air’e ait 7C2216 sefer sayılı uçuş, 181 yolcu ve mürettebatla Bangkok’tan kalkmıştı. 29 Aralık sabahı saat 08:59’da Güney Kore’nin güneybatısındaki Muan Uluslararası Havalimanı’na inişe hazırlanırken, pilotun “Mayday, mayday, mayday” ve “Kuş çarpması, kuş çarpması” ifadelerini kullandığı rapor edildi. Yetkililere göre, pilot ayrıca hava trafik kontrol kulesine ilk iniş denemesini iptal edip havada bir tur atarak ikinci bir iniş için hazırlık yapacağını bildirdi.
Ancak pilotun tam bir daire yapacak kadar zamanı olmadığı anlaşılıyor. Bunun yerine, uçak piste ters yönden yaklaştı ve iniş takımları açılmadan karın üstü iniş yaptı. Hızını kontrol edemediği görülen uçak, pisti aştı. Mayday acil durum raporundan dört dakika sonra uçak, pistin güney ucundaki bir beton yapıya çarptı ve alevler içinde patladı.
Bu noktada kilit soru şu: O dört dakikada ne oldu?
Kore Havacılık Güvenliği Derneği Başkanı Hwang Ho-won, “Kara kutu verileri, soruşturma için hayati öneme sahip. Eğer soruşturmacılar bu verilere sahip değilse, bu onlar için ciddi bir sorun yaratacaktır” dedi.
Kayıp veriler, Güney Kore topraklarında gerçekleşen en büyük havacılık kazası olan bu felaketi daha da gizemli hale getiriyor. Ayrıca, bu kaza, 2018’de tüm 189 yolcunun hayatını kaybettiği Lion Air Flight 610 kazasından bu yana dünyadaki en ölümcül havacılık kazası olarak kayıtlara geçti.
Hwang, kara kutuların çarpma, yangın veya uzun süre derin suda kalma nedeniyle zarar görebileceğini belirtti. Ancak Jeju Air uçağının kara kutusunun son dört dakikayı kaydetmemesini açıklamanın zor olduğunu söyledi.
Hwang, soruşturmacıların kokpitteki konuşmaların bir kısmını hava trafik kontrol kulesi görevlileriyle yapılacak görüşmelerden yola çıkarak yeniden oluşturabileceğini ifade etti. Radar ve diğer verilerin, uçağın kuş çarpmasının ardından irtifa kazanmaya çalıştığını ancak başaramadığını ve aceleyle inişe geçtiğini gösterdiğini ekledi.
Soruşturmacılar, uçağın son dakikalarında bir ya da iki motorunun birden devre dışı kalması da dahil olmak üzere çeşitli olasılıkları incelediklerini belirtti.
Hayatını kaybeden 179 kişinin çoğu, Noel tatilinden dönen Güney Korelilerdi. İki hayatta kalan ise, uçağın kuyruk kısmında yaralı olarak bulunan mürettebat üyeleriydi.
Felaket sonrası Güney Kore genelinde yas tutuluyor. Ülke çapında anma törenleri düzenlenirken, felaket, Başkan Yoon Suk Yeol’un kısa süreli sıkıyönetim ilanı ve ardından meclis tarafından azledilmesiyle başlayan siyasi krizin yaşandığı döneme denk geldi.
© 2025 The New York Times Company