08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.07.2024 13:41 | Son Güncelleme: 23.07.2024 13:47

NYT Harris'in eşini yazdı: Ülkenin olası ilk first gentleman'ine dair bilinmesi gerekenler

ABD Başkanı Joe Biden'ın yarıştan çekilmesinin ardından adaylık için öne çıkan Başkan Yardımcısı Kamala Harris seçimi kazanırsa eşi Doug Emhoff, ülkenin ilk first gentleman'i olacak. New York Times Harris'in başkan yardımcısı olmasının ardından Harris'le değişen evliliklerini yazdı
Fotoğraf: T.J. Kirkpatrick/The New York Times
Fotoğraf: T.J. Kirkpatrick/The New York Times

Zach Montague / The New York Times

Doug Emhoff, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in kasım ayında başkanlığı kazanması halinde ülkenin ilk, first gentleman'i olacak. Geçen 3,5 yıl boyunca Emhoff, bir başkan yardımcısının ilk Yahudi eşi olarak kimliğini ve eğlence sektörü avukatı olarak 30 yıllık kariyerini yansıtan küçük bir politika portföyü geliştirdi. Başkan yardımcısı olan ilk kadının eşi olarak Emhoff, evliliğinde destekleyici bir rol üstlenmenin iyi yanları, zorlukları ve anlamlı kamu hizmeti çalışmaları yapmak için nasıl yollar aradığı hakkında açıkça konuştu. 

Aileye odaklanmak için vites değiştirmek

59 yaşındaki Emhoff, New York'un Brooklyn ilçesinde doğdu ve New Jersey'nin Matawan kentinde büyüdü, ailesi o gençken Kaliforniya'ya taşındı. Hukuk fakültesine Los Angeles'ta devam eden Emhoff, Venable ve DLA Piper gibi büyük hukuk firmalarında yükselerek ortak oldu ve 2020 yılında çıkar çatışmalarından kaçınmak için görevinden ayrılmadan önce yılda 1,2 milyon dolar kadar kazandı. 

Harris ile 2014 yılında evlenen Emhoff, flört dönemlerine ve ilişkilerine dair hikayeleri paylaşmaktan keyif alırken, kariyerine ara verme konusundaki kararsızlığını ve kamu hizmeti yoluyla bir etki yaratmanın yollarını aradığını da anlattı. New York Times muhabiri Katie Rogers'a American Woman adlı kitabında “Her gün özlüyorum” dedi. Röportajda, “Başkan yardımcısı ve ben, benim şirketteki ortaklığımdan ayrıldığım ve kocası olarak onu gerçekten açık ve aleni bir şekilde desteklemek için orada bulunduğum bu ortamda normal bir evliliği nasıl sürdüreceğimiz konusunda çok konuştuk” ifadelerini kullandı.

Emhoff, 2020 Demokrat önseçimleri de dahil olmak üzere çalkantılı kampanyalar boyunca ve Harris'in başkan adaylığını garantilemesi halinde artacağı kesin olan partizan saldırıların ortasında eşine sadık bir kamuoyu desteği sağladı. Emhoff ayrıca, destek adına fedakârlığın benimsendiği evlilikleri aracılığıyla daha büyük bir toplumsal cinsiyet eşitliği davasını somutlaştırdıklarından bahsetti.

"Birbirimize yardım ediyoruz"

Emhoff'un önceki evliliğinden ve Harris'in yetiştirilmesine yardım ettiği iki çocuğu var. 2022'de bir Güney Kore gazetesine verdiği demeçte “Kadınları önemli roller üstlenebilmeleri için yukarı taşımak çok erkeksi bir şey. Bu, erkeklerin fırsatlarını ellerinden almak değil. Ayrıca Başkan Yardımcısı Harris'in beni yükselttiğini ve görevlerimde bana yardımcı olduğunu söylemek istiyorum. Birbirimize yardım ediyoruz" ifadelerini kullandı.

First Lady Jill Biden gibi Emhoff da eşi yönetimde görev yaparken çalıştı ve Washington'da Georgetown Üniversitesi'nde misafir öğretim görevlisi olarak hukuk dersleri verdi. Resmi sıfatıyla, başkan yardımcısı konutunu denetlemek ve bir grup yardımcıyı yönetmek de dahil olmak üzere kendisine devredilen bir dizi sorumluluğu üstlendi. Beyaz Saray'ın yanındaki Eisenhower Yönetim Ofisi Binası'nda bir ofisi bulunan Emhoff, Güney Kore ve Filipinler'deki başkanlık yemin törenlerine katılmak üzere heyetlere liderlik etmek gibi diğer resmi fırsatlardan da gururla bahsediyor. Emhoff ayrıca hukuki geçmişini yönetimin adli yardımı genişletme politikasına rehberlik etmek ve Adalet Bakanlığı'nın Sivil Haklar Bölümü ve Adli Yardım Kurumlar Arası Yuvarlak Masası ile çalışmak için kullanmaya çalıştı.

Antisemitizm'e karşı ses olmaya çalıştı

Geçen yıl Gazze Şeridi'ndeki savaştan önce bile Emhoff, bir başkan yardımcısı ya da başkanın ilk Yahudi eşi olarak rolünü kullanarak Beyaz Saray'da Yahudi liderleri bir araya getirmek ve yönetimin antisemitizme karşı çabalarını yönlendirmeye yardımcı olmak gibi girişimlerde bulundu. Emhoff bu görevinde Kongre ile koordinasyonu sağlamış ve antisemit görüşleri desteklemekle suçlanan eski Başkan Donald Trump ve Nick Fuentes gibi müttefiklerine karşı saldırıya geçti.

Emhoff ayrıca Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırının ardından Amerikan Yahudi toplumuna destek verdi. Harris'in Biden yönetiminin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu en yüksek sesle eleştiren isimlerinden biri olarak ortaya çıkmasıyla bu pozisyon daha da çarpıcı hale geldi. Harris, Gazze'de sivil kayıpların arttığı bir dönemde İsrail'in askeri operasyonlarını kamuoyu önünde geri püskürttü.

© 2024 The New York Times Company