08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2024 12:02 | Son Güncelleme: 22.07.2024 14:44

New York Times analizi: Kamala Harris'in iyi yanları ve riskleri

ABD Başkanı Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesinin ardından seçim kampanyasını devralan Kamala Harris, gerçekten doğru isim mi? New York Times Harris'in aday olmasının olumlu yanlarını ve olası riskleri yazdı
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

Shane Goldmacher / The New York Times

Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Başkan Joe Biden'ın pazar günkü çıkışından birkaç saat sonra Donald Trump'a karşı Demokratların en önde gelen adayı olarak kendini gösterdi ve başkanlık yarışını hızlı bir şekilde yeniden şekillendirdi. Şimdi yarış, uzun süren Amerikan yarışlarından çok Avrupa'daki erken seçimlere benzeyen 106 günlük kısaltılmış bir koşuya dönüştü. Bu dar zaman çizelgesi Harris'in atabileceği yanlış adımları büyütecek ama aynı zamanda tökezleme olasılığını da en aza indirecek.

Trump'ın kazanma yolunda ilerlediği bir yarışta Harris bir anda nihai X-faktörü haline geliyor. Biden, başkan olarak görev yapacak ilk kadın, ilk Siyah kadın ve ilk Güney Asya kökenli kişi olarak engelleri aşacak bir aday olacak Harris'i hızla destekledi. Demokrat Parti Harris'in arkasında toplanırken işte Harris'in adaylığının hem umut hem de tehlike barındıran altı yönü:

Yaş argümanını tersine çeviriyor

Cumhuriyetçi önseçimler sırasında Nikki Haley, dinleyen herkesi, seksen yaşındaki adayını (Trump ikinci kez seçilirse görevdeyken 80 yaşına girecek) değiştiren ilk partinin kazanacağı konusunda uyarmıştı. Bu argümanı kendisi için kullanıyordu ama mantık Harris için de geçerli. 81 yaşındaki Biden'ın aksine 59 yaşındaki Harris yaşlı değil ve sadece bu gerçek bile Trump'ın en güçlü saldırı hatlarından birini etkisiz hale getiriyor. 

Biden'ın istifasından birkaç dakika sonra Demokratlar ve Trump karşıtı Cumhuriyetçiler, Demokratlara çok zarar veren yaş tartışmasını yeniden çerçevelemek için cüretkar bir girişimle Trump'ın 80'li yaşlarında yönetme kapasitesini sorgulamaya başladılar. Harris'in özel kalem müdür yardımcısı Erin Wilson, Win With Black Women grubuyla pazar günü yaptığı görüşmede, “Yaş ve uygunluk konusunu Trump için gündem haline getirebilir” dedi.

Harris eski bir savcı, Trump hüküm giymiş bir suçlu

Harris, Haziran 2019'da Biden'ı otobüs seferleri konusunda ilk kez sıkıştırdığı münazara sahnesinde ya da yoğun çapraz sorgulamalarının viral olduğu Yargı Komitesi'nde senatör olarak, başsavcı rolünü üstlendiğinde siyasi açıdan çoğunluklu en iyi performansını sergiledi. Başkanlığa adaylığını koyduğunda, sloganları arasında Trump'a karşı “davayı kovuşturmak” için en iyi konumda olduğu vardı.

Şimdi bunu, New York'ta gerçek bir savcının Trump'a karşı 34 ağır suç yönelttiği ve Trump'ın hala birden fazla ceza davasıyla karşı karşıya olduğu aynı yıl yapma şansına sahip olacak. Harris'le birlikte çalışan kişiler, bu çerçevenin Harris'in bazı güçlü yönlerini kullanmasına ve Trump'ın bazı zayıflıklarını ortaya çıkarmasına olanak sağlayabileceğine inanıyor. Anketler, seçmenlerin kayda değer bir kısmının Trump'ın suç işlediğini düşündüğünü ancak yine de ona oy vermeyi planladığını gösteriyor. 

Kaliforniyalı bir liberal olarak görülecek

Biden'ın liderlik için fazla yaşlı olduğu düşünülse de, kamuoyu önünde geçirdiği 50 yıl boyunca edindiği başka avantajları da vardı. Yani, uzun zamandır partisinin daha uç unsurlarına karşı çıkan daha ılımlı bir Demokrat olarak görülüyordu. Bu da onun siyasi orta kesime hitap etmesine yardımcı oldu. 2020 yarışının bir noktasında “İsyancılara karşı yumuşak bir noktası olan radikal bir sosyalist gibi mi görünüyorum?” diye hiddetlenmişti. Öyle bir imajı vardı ki, Cumhuriyetçiler zaman zaman başka güçler tarafından yönlendirildiğini öne sürerek ona saldırmayı tercih ettiler.

Harris böyle bir avantaja sahip değil. Bunun yerine Harris siyasete ülkenin en liberal şehirlerinden biri olan San Francisco'da bölge savcısı olarak başladı ve ardından ülkenin en liberal eyaletlerinden biri olan Kaliforniya'da eyalet çapında seçim kazandı. O dönemde bağışçıları arasında Trump'ın da bulunması dikkat çekici. 

Harris, Kaliforniya'da açık sözlü bir ilerici olarak ün kazanmamış olsa da başsavcı olarak sloganı “suç konusunda akıllı” olmaktı.  Son 3,5 yıldır Biden'ın ortağı olan Harris, son derece sevimsiz hale gelen bir başkanın gündemini desteklemek gibi ek bir yükle karşı karşıya. Trump ekibi Harris'e özellikle göçmenlik konusunda saldırmayı planladıklarının sinyallerini verdi bile. Asıl soru, Harris'in Biden-Harris yönetiminin en popüler başarılarından bazılarını, daha önce yarışa liderlik eden adamın mevcut popülerliği olmadan başarılı bir şekilde kampanya yürütmenin bir yolunu bulup bulamayacağı.

Demokratlara çok ihtiyaç duydukları bir ivme kazandırdı

Trump ve danışmanları, neredeyse tüm ölçütlere göre kazandığı bir yarışı sarsmak istemiyorlardı. Geçen hafta Milwaukee'de bir araya gelen Cumhuriyetçiler 2024'ün gidişatı hakkında düpedüz sevinçliydiler ve Trump'ı bir suikast girişiminden kurtulduktan günler sonra neredeyse kaderin adayı olarak görüyorlardı. Şimdi ekibi çok farklı bir adaya karşı çok farklı bir yarış yürütmek zorunda. Harris, Demokrat tabanı, özellikle de yabancılaşmış hisseden bazı temel seçmenleri Biden'ın artık yapamayacağı şekilde potansiyel olarak harekete geçirme yeteneğine sahip. Başkan, 2020 performansına kıyasla, Siyah seçmenler ve özellikle genç seçmenler arasında zorlanmıştı.

Cinsiyeti hem Demokratları hem Cumhuriyetçileri harekete geçirebilir

2020 ön seçimlerinde Demokrat seçmenler Trump'a karşı en güçlü adayın kim olacağı sorusuyla aylarca boğuştu. Bir kadını aday gösterme fikrini çoğu zaman yüksek sesle düşündüler. Ne de olsa Trump beklentileri boşa çıkarmış ve 2016'da Hillary Clinton'ı mağlup etmişti. Parti nihayetinde Biden gibi yaşlı ve beyaz bir adamı seçti. Trump başkanlığının büyük bir bölümünde ve sonrasında Demokratlar cinsiyet farkından faydalandılar. Kadınlar, erkeklerin Cumhuriyetçileri tercih ettiğinden daha büyük bir farkla Demokratlara oy verdi. Ancak Trump son zamanlarda erkekler arasındaki avantajını o kadar arttırdı ki cinsiyetler arasındaki fark aniden GOP'un lehine dönmeye başladı.

Harris'in bunu tersine çevirme şansı var ve Demokratların 2024 yarışını kazanabileceklerine inandıkları bu konuda Biden'dan çok daha ikna edici olduğunu şimdiden kanıtladı. Biden kürtaj kelimesini nadiren söylerdi, Harris ise bir kürtaj kliniğini ziyaret etti. Harris, Siyah bir aday ve bir kadın olarak, her iki grubun da genellikle farklı standartlara tabi tutulduğu bir ülkede ve siyasi sistemde kendine özgü başka zorluklarla da karşı karşıya. Ve Trump gibi, klişeleri kendi çıkarları için kullanma geçmişi olan bir rakiple karşı karşıya.

Kararsız biri

Harris'in on yıldan biraz daha uzun bir süre içinde Demokrat siyasetin zirvesine hızlı yükselişinin dikkate değer gerçeklerinden biri, çok az sayıda sadık kişinin tüm yolculuk boyunca yanında olması. Eğer Biden etrafını küçük, bazen de içine kapanık bir danışman grubuyla çevrelediyse Harris'in benzer şekilde uzun süreli yardımcıları nispeten azdır. Başkan yardımcılığının başlarında, personeli önemli ölçüde değişti.

Bırakın Kaliforniya Başsavcılığı dönemini, Senato'daki günlerine kadar uzanan çok az sayıda danışmanı var. İç çekişmelerle boğuştuğu 2020 başkanlık önseçiminde üst düzey ekibinin bir kısmıyla yollarını ayırdı. Hem onun için hem de ona karşı çalışanlar, büyük bir konuşma yaptığında ya da tartışma sahnesinde veya bir komite oturumunda sert bir cümle sarf ettiğinde çok az muadili olduğunu söylüyorlar. Ancak aynı zamanda kendi kafasına takılabildiğini, hazır konuşmaları geri çekilebildiğini ve geçici, kendi kendini yaralayan hatalar yapabildiğini de söylüyorlar. Şimdi Biden'ın devasa kampanyasını devralıyor. Ve hem Demokratların adaylığını hem de başkanlığı ele geçirmek için 100 günden biraz daha fazla zamanı var.

© 2024 The New York Times Company